Femke heeft het gevonden: het mooiste plekje van Portugal

07.07.2014 13:30

Femke’s oorspronkelijke idee was om met haar gezin te gaan glampen in Portugal, maar dat liep toch iets anders. Ze zit nu aan de Portugese westkust in een petiterig huisje op een landgoed midden in een prachtig natuurgebied.

Rust. Wat wilde ik dat graag vinden deze vakantie. Zo weinig mogelijk mensen, zeker geen Nederlanders in de buurt en mezelf omringen met de schoonheid van een zuideuropees land. Glamping, wat ik van plan was, lijkt me nog steeds leuk, maar voor een andere keer: het blijft toch kamperen… Dit keer wilde ik een huis in de buurt van het strand mét een zwembad. Op een niet al te toeristische plek dus. Ga er maar aan staan.

Reinier en ik hebben er twee dagen over gedaan voordat we uitkwamen bij een locatie die aan al onze eisen voldeed. En toen was het nog steeds afwachten, want foto’s kunnen zó verneukeratief uitpakken… Maar ons chalet in Samarra (Portugal) blijkt the bomb. Echt waar!
We zijn hier nu vier dagen en ik wil nooit meer weg. Al toen we door de poort reden en langs weerszijden van de oprijlaan een moestuin en geweldig veel prachtige bloemen zagen staan, wist ik: dit komt goed. Ons huisje is klein (met één slaapkamer), maar ziet er schattig uit. En alles is er (van een föhn tot een blender tot een kinderstoel en een kinderbadje). Daarbij leef je met deze temperaturen toch veelal buiten, dus who cares?

Op het landgoed is naast het landhuis nog één ander chalet (met twee slaapkamers), maar dat is op zo’n andere plek gesitueerd dat je er helemaal geen last van hebt (momenteel staat het zelfs leeg).

Rondom ons huisje is heel veel ruimte. Er is een soort bos waar we onder de bomen zitten en hangen in een hangmat, terwijl Max takjes aan het verzamelen is, we hebben voor ons huis een hele grote patio en als we het hekje doorlopen is daar het prachtige zwembad waarin (voorlopig) alleen wij zwemmen. Max vindt het prachtig om met z’n nieuwe vleugeltjes het water in te plonzen. Een leuke bijkomstigheid is dat de eigenaresse Ludovina (een soort oude hippie) ontzettend aardig is en bij ieder klein verbrandinkje en muggenbeet van Max aan komt zetten met zalfjes. Daarbij heeft ze teveel groenten en fruit uit haar moestuin waarvan ze ons ook mee laat genieten.
PicMonkey Collage

Zevenhonderd meter van het landgoed is een strand, maar dat is niet veel soeps, dus wij gaan naar Praia de Sao Juliao (4 kilometer verderop). Dit wordt alleen bezocht door locals, dus geen risico om naast een Hollandse bierbuik te liggen bakken. Bij het strand zijn twee eettentjes waar je tegen zevenen het olvaritpotje van je kleine in de magnetron kunt laten stoppen en zelf ook een bordje kunt bestellen.
Maar het allerfijnst vind ik de ultieme rust hier. Na een gierend druk jaar is het geweldig om aan het einde van de dag een beetje weg te dommelen in een hangmat met op de achtergrond stilte en het getjilp van vogels. Eindelijk heb ik weer eens tijd om mijn gedachten af te maken. En dat omringd door de schoonheid van prachtig Portugal.

Plus
• Ruimte rondom het huis, privacy
• Zwembad
• Idyllische omgeving met oude dorpjes en mooie natuur
• Niet te duur (ongeveer 600 euro per week voor kleine chalet, ongeveer 750 euro voor grote chalet)
• In de buurt van bezienswaardige plekken als Lissabon en Sintra
• Wifi (voor wie het niet kan laten om te werken, zoals ik)

Min
• Niet veel ruimte in het huisje
• ’s Avonds koelt het snel af
• Geen speelkameraadjes voor je kind (wat voor Max af en toe wel jammer is, maar je kunt natuurlijk beide de huisjes huren en met vrienden gaan!)

Interesse? Klik hier https://www.booking.com/hotel/pt/be-samarra-chalets.nl.html