Fietsen: wat moet je doen als je kind in slaap valt?

13.09.2022 11:06

Samen met je kleintje de wereld ontdekken op de fiets. Zeker als het zonnetje schijnt, is dit erg fijn om samen te doen. Je kunt pas écht genieten van jullie gezamenlijke fietstocht, als je zeker weet dat je kleintje veilig voor- of achterop zit.

In dit artikel lees je meer over wat je moet doen als je kind in slaap valt op de fiets!

Vanaf welke leeftijd mee op de fiets?

Er is geen zogenaamde minimumleeftijd die aangeeft vanaf hoe oud je kleintje in het fietsstoeltje mee kan voor- of achterop. Zodra het jouw kleintje lukt om zelfstandig te gaan zitten, is het veilig genoeg om hem of haar in het fietsstoeltje te zetten. Gemiddeld is je kleintje dan tussen de 6 tot 9 maanden oud. Wel wordt geadviseerd om maximaal een tocht van 1 uur met je baby in het fietsstoeltje te maken.

Vaak wordt het voorzitje van je fiets gebruikt totdat je kind een leeftijd heeft bereikt van ongeveer 3 jaar oud. Vaak wordt het voorzitje gezien als gezelliger en zitten ouders er tegenop om hun kind in een achterzitje te zetten. Toch is het advies dit wel te doen. Als je kind namelijk zwaarder wordt, is het een stuk instabieler in het voorzitje. In het achterzitje kan je kind tot ze ongeveer 22 kilo wegen. Dit is meestal het geval als kinderen een leeftijd hebben van 6 jaar.

Wat te doen als je kindje in slaap valt?

Al begrijpen wij dat de verleiding groot is een extra ommetje te maken als je kind in slaap is gevallen, adviseren wij je dit niet te doen. Als je kind in slaap valt, is dit niet goed voor de nekspieren. Ondanks dat je blij bent als je kindje wat slaap pakt: zet je fiets stil en maak je kindje wakker!

Altijd riempjes aantrekken

Let er goed op dat je tijdens jullie fietstocht de riempjes van het fietszitje goed hebt aangetrokken. Doe dit bij het riempje over de schouder en bij de voetjes. Mocht je kindje toch in slaap vallen voor- of achterop, dan weet je zeker dat je slapende kind niet uit het zitje valt. Een slapende baby of peuter kan uit balans raken. Met goed aangetrokken riempjes voorkom je onveilige situaties.

Schaf een veilig zitje aan

Het is belangrijk dat je een veilig zitje aanschaft voor je kleintje. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Urban Iki Voorzitje. De Urban Iki is geschikt voor kindjes van 9 maanden tot de leeftijd van 3 jaar. Dit voorzitje kan je aanschaffen in verschillende kleuren: bruin, zwart, groen-zwart, mintblauw, wit en roze, voor een prijs van 59,95 euro bij Fietsvoordeelshop.nl.

Het zitje voldoet aan de strenge TUV-regelgeving. Zo kan je de maat bijvoorbeeld verstellen en heeft de gordel schouderkussentjes. Ook blijft je kleintje altijd rechtop, dankzij de driepuntsgordel.