Weer eens wat anders: ga naar magisch (en oké, een beetje nat) Ierland!

24.02.2016 04:50

Geen zin om weer een (voorjaars)vakantie door te brengen met Bollo de Beer of Koos Konijn? Dan is Ierland misschien een aantrekkelijk alternatief. Betaalbare tickets, nog geen twee uur vliegen en een compleet andere setting dan dat eeuwige bungalowpark. Dus gooi die laarzen en regenjassen in een koffer en vlieg naar Emerald Isle!

Thuis regelen
* Wij gingen met Ryanair van Eindhoven naar Dublin.
*Wij boekten bij Herz op Dublin Airport.
*Wij verbleven in de buurt van Limerick omdat we daar gewoond hebben. Limerick is een perfecte uitvalsbasis, maar de stad – met gezellige bijnaam stab city – is wat deprimerend. Leuker is het plaatsje Killarney: niet ver van de kust, bergen en meren in het achterland, met Cork en schiereiland Dingle op een steenworp afstand. De omgeving rond Galway is ook erg mooi. Sites als booking.com en airbnb.nl bieden een ruime keuze aan accommodaties.

De centen
Reken op een bedrag van minstens 1000 euro (eenvoudige huurauto en B&B) voor een reis van 5 dagen voor 4 personen. Het bedrag dekt alles, ook maaltijden. Je bent dus ongeveer 400 euro (de kosten van vlucht en huurauto) meer kwijt dan met een midweek in een Nederlands bungalowpark.

Doen in Ierland
*Te beginnen met een full Irish breakfast en ’s avonds aan de pub grub. De Ierse keuken in niet verfijnd, maar wel smakelijk en toegankelijk. Kinderen vinden het doorgaans lekker.
*Met kleintjes kan je misschien niet doorstappen, maar alleen al buiten zijn en 2-3 kilometer scharrelen is heerlijk. Op deze site staan veel korte wandelroutes.
*Rondbanjeren op het strand.
*Kasteel bezoeken.
*Dolfijnen en reuzenhaaien spotten in de oceaan. Met een toeristenbootje of gewoon vanaf de kliffen (haaien) en aan de mond van de rivier de Shannon (dolfijnen).
*Ruïnes (burchten, kerkjes, stone circles) bekijken. Het land komt om in de ruïnes. Je ziet ze om de haverklap langs de weg.
*Naar een klein eilandje voor de kust varen.
*Bier, cider en whisky drinken.

Gebruik vakantiediplomatie
Dit geldt voor alle vakanties met iets oudere (3+) kinderen: sluit deals! Plan een wandeling die langs een speeltuin komt, beloof na een shopping trip een middagje zwembad/binnenspeeltuin en wissel lekkere restaurants af met pizza’s en hamburgers.

Nadelen Ierland
*Het regent bijna iedere dag (maar omdat het een eiland is, waait de bui snel over).
*Met twee gillende apen op de achterbank is links rijden een uitdaging.
*Het land is niet geschikt voor mensen die hunkeren naar de grandeur van kosmopolitische steden. Dublin doet dorpser aan dan Amsterdam. Andere Ierse steden zijn nog kleiner/lager/eenvoudiger.

Voordelen
*Bijna iedere dag zijn er zonnige perioden.
*Het eiland heeft een zacht klimaat, inclusief palmbomen en tropische vissen.
*De natuur is prachtig (stranden, kustlijn, eilanden, bergjes, beken, veel groen).
*Ieren zijn gastvrij en kindvriendelijk. In de meeste pubs kan je vanaf een uur of 17:00 eten. Kleurplaten, krijtjes, kinderstoelen en slappe ranja (vraag naar Mi Wadi, spreek uit als My Waddy) zijn aanwezig.
*Ierland ontspant!

Ga ook eens naar: Het allermooiste plekje van Zuid-Oost Azië!