Gambia is de perfecte winterzon bestemming, écht! Lees maar..

24.10.2015 11:30

Gambia?? Ja! Gambia! In mijn speurtocht naar een échte winterzon bestemming – waar het mínstens 25 graden is, ook nog eens goed betaalbaar en van een beetje luxe ben ik ook niet vies – kwam ik uit op Gambia. Iets voor Me To We? Toen ik het voorstelde vlogen de verhalen direct de tafel over. Femke en Barbara zijn er namelijk al geweest en bij mij staat het in een prima top 3 voor mogelijkheden deze winter.  Tijd voor wat meer research!

Eerst even een checklist:
– Heel veel zon:  check, check, check!
– Kindvriendelijk: check!
– Betaalbaar (!!! Na mijn verhuizing ben ik nog nooit zó blut geweest, maar zonder zon ben ik echt niet uit te staan ’s winters. Godzilla is er niks bij): check!
– Natuur & cultuur: dubbelcheck!

Ik begin eerst even met een waarschuwing, alleenstaande moeder of alleen met vriendinnen hier heen? Ga dan maar naar mijn tipje van vorige week: Fuerteventura, ook dichtbij Afrika. Tenzij je goed je mannetje kan staan. Je moet als vrouw zijnde de Afrikaanse mannen namelijk behoorlijk van je afslaan. Ze lijken hier niet echt te snappen dat je soms ook gewoon zonder man op vakantie gaat, ook niet als je je trouwring gewoon om hebt. Maar met je gezinnetje heb je nergens last van en kan je genieten van een heerlijke ontspannen (en zonnige!) vakantie.

Nu het leuke deel! Het is maar 6 uur vliegen! Joeehoeee. Zo kort die terrorpeuter in bedwang houden met vliegtuiggordels moet wel lukken. Vooral als je vast dat heerlijke zonnetje inbeeld. Maar, het zonovergoten land heeft nog veel meer te bieden dan, ehh…zon. Gambia is ont-zet-tend mooi! Het kleine landje heeft heel veel Nationale Parken vol met bijzondere dieren en planten. Ook erg leerzaam dus, zowel voor jou als je kinderen. Er zijn dieren te vinden die (gelukkig) niet in Nederland in het wild rondlopen. Een jeepsafari door een van de schitterende nationale parken is dus een ontzettende aanrader! Antilopen, apen, krokodillen, luipaarden en arenden, je kunt ze zomaar tegenkomen. Je kunt zelfs wandelen met leeuwen! Maar je kan bijvoorbeeld ook gaan vogelspotten, er vliegen prachtige tropische exemplaren rond. Neem dus een verrekijker mee voor je kinderen, zijn ze voorlopig weer effe zoet.
safari
Aapjes in Bijilo Forest Park en met leeuwen wandelen in Fathala Park (foto’s:  Zoover)
Gambia
Safari (foto’s:  Zoover)

Gambia is een erg vrolijk en kleurrijk land. Overal is kleur, in gebouwen, kleding en producten. Dit siert de inwoners enorm. Buiten dat de mensen ontzettend vriendelijk en erg geïnteresseerd zijn in jou als toerist. Je voelt je er gegarandeerd welkom en veilig en dat is het er ook. Gambia is een van de veiligste landen ter wereld! Met een gerust hart op pad  dus. Naar de Serrekunda Market bijvoorbeeld. Waar je tussen de locals heerlijk kunt eten en unieke souvenirs kunt scoren. Varen over de Gambia-rivier mag je zeker niet overslaan. Met een beetje mazzel kun je zelfs dolfijnen spotten! Ook leuk is een dagje vissen op de rivier (hier doe je vooral paps en kids een plezier mee, maar dat moet dan maar even). Niet zo’n visser? Ga dan aan het eind van de middag naar het vissersdorpje Tanji. Dan komen alle lokale vissers weer terug met hun vangst, van barracuda’s, tot haaien en zeeschildpadden (IEEE) en deze worden ter plekke gerookt. Jammm! Misschien toch eens haaienvinnensoep proberen, of niet.
tanji fishmarket
Vissersdorpje Tanjiserrekunda market
Serrekunda Market

Had ik al gezegd dat Gambia mooi is? De stranden zijn vaak goud of wit van kleur, met een azuurblauwe zee en om het af te maken; de bijbehorende palmbomen. Hello vakantiegevoel! De stranden zijn breed en uitgerekt en er zijn zowel drukke badplaatsen, met ligbedden en parasols, en uitgestorven stranden waar je je picknickmandje zelf mee naar toe moet nemen. Het is maar waar je zin in hebt (ik ga voor optie 1, mét cocktail!). Een groot voordeel van de stranden is dat ze langzaam aflopen, uitermate geschikt voor kinderen dus. De mooiste stranden zijn Kololi Beach, Cape Point en Kotu Beach.
Kotu Beach
Kotu Beach
kololi beach
Kololi Beach

Must do! Nog dieper de Gambiaanse cultuur induiken.
Naast de flora en fauna is het land in nog een ander opzicht erg leerzaam. De verschillen tussen arm en rijk zijn namelijk heel duidelijk. Via verschillende excursies zijn er mogelijkheden om bij een echte Gambiaanse familie thuis te komen eten. Dichterbij de Gambiaanse cultuur dan dit kom je haast niet. De mensen in Gambia zijn enorm gastvrij, daar kunnen wij nog wat van leren. Ze eten zelf bijvoorbeeld vrijwel alleen met hun rechterhand (die is het schoonste), maar ze zullen hemel en aarde bewegen om een vork te vinden (of iets wat er mee door kan) zodat jij je als Westerling zoveel mogelijk thuis voelt. Uiteraard sta je vrij om ook gewoon met je handen mee te eten. Op het menu staat in principe alleen rijst, kip en vis in diverse variaties. Maar de grotere steden zijn al wat verder ontwikkeld. Kijk dus niet raar op als je een Thai of hamburgertent tegen komt. Als je bij iemand op visite gaat houdt dan in gedachten dat de mensen in Gambia heel arm zijn. Over het algemeen verdienen ze net zo veel salaris als dat de huur kost, er blijft dus vrijwel niets over om eten van te kopen. Ze zullen het daarom enorm waarderen als je iets voor ze meeneemt. Geld bijvoorbeeld, maar ook voor een zak rijst zullen ze je eeuwig dankbaar zijn. 

eten
Eten bij een Gambiaanse familie


Wat ook een indrukwekkende ervaring is is een bezoek brengen aan een lokale school. De klassen zijn er groot en meerdere kinderen die één schoolbank delen is niets geks. Op de scholen hebben ze een groot gebrek aan pennen, papier en puntenslijpers, dus heb je nog ruimte in je koffer, neem dan zeker wat voor ze mee. Stel je eens voor hoe trots je kind zal zijn als hij/zij dit mag uitdelen in de klassen! De officiële voertaal in Gambia is Engels, ze zullen je dus overal goed verstaan.
School Gambia
School in Gambia
Ik ben overtuigd, ik wil naar Gambia! Wordt het niet deze winter, dan wel een andere winter (in onze zomer is het daar regenseizoen, geen aanrader). Alleen, waar slaap je dan? Nou in een van deze hotels bijvoorbeeld:

1. Coco Ocean Resort & Spa: Een modern hotel in Afrikaanse stijl. Direct aan het strand gelegen en 3 kilometer van het centrum. Er zijn activiteiten programma’s en 2 verschillende zwembaden. Leuk leuk: er lopen aapjes rond op dit complex!
cocobeach
coco

2. Sheraton Gambia Resort : Betaalbare luxe aan een goudgeel strand. Mooie grote kamers, en een fantastisch uitzicht over de Atlantische oceaan. Voor de kinderen zijn er diverse spelletjes te lenen en is er een animatieteam. Ook heeft het hotel een apart kinderbad.
sheraton sheraton1

3. Djembé Beach Resort: Dit hotel staat voor ontspanning en luxe. Zowel overdag als ’s avonds is er een animatieteam aanwezig, dus je kroost heeft de hele dag plezier. Ook is er een kinderbad aanwezig. Het hotel is gelegen in een gezellige buurt met tal van winkeltjes en naast de gezellige beach bar Poco Loco.
djembe beach djembebeach

Lees ook: Lanzarote: weg met die winterdip!

Oh, en geen zorgen. Gambia is volledig Ebola vrij!