23 redenen waarom Griekenland geweldig is met kinderen

09.10.2016 11:00

Griekenland met kinderen: Barbara ging deze week met de kinderen naar Samos. Het was echt een eye opener voor haar. De Grieken zijn zo tof met kinderen! En die Griekse Eilanden zijn helemaal geweldig, zeker rond deze tijd van het jaar. (O, en met één minpuntje, dat bij ons voor grote hilariteit zorgde, zie helemaal onderaan, hihi.)

Samos. Ik had geen idee. Een Grieks eiland, een van de grotere, vlakbij de kust van Turkije. Meer wist ik er niet van. Maar als bloggers heb je soms mazzel: dan mag je vakanties testen, In dit geval mocht ik uit het hele assortiment van Eliza was here kiezen. Wat ging het worden, welke plek rond de Middellandse zee met herfstzon?

Andalusië? Prachtig, maar was ik al eens geweest. Portugal? Staat nu een koude wind, hoorde ik. Italië? Hm, weet niet of daar de zon nog schijnt, begin oktober. Turkije, Cyprus, Kroatië? Ik koos voor Griekenland. Ik vond een superleuk complexje op Samos, met splinternieuwe huisjes: Eleonas Votsalakia. En de plek was adembenemend: meteen boven het dorpje met alle strandtentjes, met uitzicht op niet alleen zee, maar ook op dramatische rotspartijen. En Yasmin was er, een heel lieve vrouw die ons verwelkomde en meteen de hand van Morris (4) pakte.
samos

Dat is typisch Griekenland, ontdekte ik later. We waren er een week en reden met ons huurautootje, dat ook inclusief was, het hele eiland over. ’s Morgens zwommen we in ons eigen zwembadje, rond de lunch reden we naar zee. Een heerlijke koele, maar toch aangename en kalme zee, waar Morris zo met zijn zwembandjes om naar de horizon leek te zwemmen.

Meer weten? Dan komen hier die 23 redenen waarom Griekenland echt geweldig is met kinderen.

 1. Ze hebben overal poesjes, ze zwerven op straat, en liggen te dutten rond je huisje en op de terrassen van de restaurants. Het lijkt wel of die poesjes allemaal niet ouder zijn dan een jaar: ze zijn te cute voor woorden – en de kinderen zijn er helemaal gek van.
  samos
 2. Grieken zijn gewoon gek op kinderen, en ze hebben geen oordelen zoals je in Frankrijk voelt, dat ze niet stilzitten, of niks lusten, of op je telefoon zitten. Nee, de Griek is een grote kindervriend en het maakt ze geen bal uit hoe ze zich gedragen.
 3. Het kan er super heet zijn, en kinderen houden niet van hitte, maar dat geeft niet, want er staat altijd een frisse wind.
 4. Het is niet lang vliegen: 3 uur maximaal.
 5. En dan heb je zon van april tot oktober.
 6. En elke dag Griekse yoghurt met muesli, fruit en honing – de kinderen vreten het als een gek.
 7. Op de meeste Griekse eilanden (nou ja, ik was Samos, Kreta is een iets ander verhaal) is alles niet meer dan een uur rijden: ideaal.
 8. Alle restaurants serveren friet, omelet, pasta bolo en gehaktballen. Alle? Ja ALLE.
  samos
 9. En als je ze kennis wilt laten maken met de lokale keuken, bestal dan moussaka, geheid een hit bij de kinderen.
 10. Of gyros: hoe kan je dat nou niet lusten?
 11. Je krijgt sowieso meteen brood op tafel, overal, dus daar eten ze zich wel vol mee.
 12. In alle restaurantjes hebben ze wifi en de code hangt altijd gewoon aan de muur of ligt op tafel (handig als je net als ik met twee minderjarige YouTube-addicts op stap bent).
 13. Die wifi doet het behoorlijk slecht, dus na een kwartier op de iPad houden de kinderen het voor gezien en gaan ze steentjes zoeken & stapelen. Of de Donald Duck lezen.
  samos
 14. Het barst er van de restaurants die of aan zee liggen of aan een pleintje of aan een haventje – je kan er dus de allerkleinsten met een gerust hart laten ronddwalen, want daar rijden nauwelijks auto’s.
 15. Tegenover 50 procent van de terrassen is een schommel met glijbaan.
 16. Het wordt er vroeg donker en laat licht, dus slapen ze goed.
 17. Ze doen niet aan ‘O, we lunchen van 13 uur tot 14.30 en gaan dan lekker een paar uur dicht’ zoals in Frankrijk en Spanje. Nee, in Griekenland is alles gewoon de hele dag open.
 18. En kan je om 18 uur gewoon aan tafel als je dat wil.
 19. Of lunchen om 11 uur, omdat je al om 5 uur op was met een gillende baby.
 20. Iedereen spreekt Engels, ook met je kinderen.
 21. Alle huisjes in Griekenland hebben verduisterende luiken en dat betekent: UITSLAPEN (als je mazzel hebt).
 22. Lukt dat niet, dan hebben ze er lekker sterke koffie (voor slaperige ouders).
 23. En voor bij de lunch piepkleine karafjes Retsina voor nog geen 2 euro (voor moeders die ook vakantie hebben, ja?!?). Nu maar hopen dat die kleine daarna even wil slapen… (het lukte één keer!!)
  samos

O ja, en je kan natuurlijk gewoon op eigen houtje gaan, maar ik ging dus met Eliza was here, waar ik groot fan van ben, en die hadden weer de allerleukste huisjes van het eiland. Met eigen zwembadje, schitterend uitzicht, heerlijke keuken en geweldige bedden (en slaapkamers met verduisterende luiken!!).

samos

Kijk hier naar de huisjes van Eleonas Votsalakia in Kampos waar ik was. En hier voor de leuke andere plekken in Griekenland. (Ik heb overigens geen vluchteling gezien, niks, zero, nada. Mag van mij best trouwens, want het hoort erbij in deze tijden, maar op Samos waren ze in ieder geval niet.)

O ja, toch nog een minpuntje: op welke stand zet je de wasmachine ;-) :-) :-) ??

griekenland met kinderen


Me-to-We & Eliza was here

Dit is een samenwerking tussen Me-to-We & Eliza was here, specialist in leuke en kleinschalige vakantieadressen. Wij hebben speciaal voor jullie hun leukste adressen geselecteerd om met kinderen naartoe te gaan. De prijzen van Eliza was here zijn inclusief huurauto!

 

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.