Hoe opa kanker kreeg en waarom je je zoon moet laten vaccineren

31.05.2021 18:30

De Gezondheidsraad maakte vorige week bekend voortaan ook jongens te willen vaccineren tegen het HPV-virus, het virus dat bij vrouwen tot baarmoederhalskanker kan leiden. Het veroorzaakt namelijk ook kankers die jongens treffen. Vala maakte dit van dichtbij mee en roept alle ouders op: laat je zoons inenten!

Alle jongens vanaf 9 jaar zouden moeten worden ingeënt, aldus de Gezondheidsraad. Dat biedt de meeste bescherming en dat is nodig, want op dit moment raakt 80 tot 90 procent van de mensen op enig moment in hun leven besmet met het HPV-virus. HPV is seksueel overdraagbaar, maar, anders dan bij veel andere SOA’s, merk je er niks van. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen twee jaar zelf op, maar niet altijd. HPV kan zich bij vrouwen ontwikkelen tot baarmoederhalskanker en daar overlijden jaarlijks zo’n 250 vrouwen aan. Maar wat veel mensen niet weten is dat ook mannen kanker kunnen krijgen van het HPV-virus. Zoals mijn schoonvader, die vorige zomer een tumor in zijn strottenhoofd bleek te hebben.

Scala aan kankersoorten

We waren op vakantie toen we het hoorden: Mario’s vader had een bult in zijn nek en het was kanker. Uit het biopt dat genomen werd bleek het HPV-virus de boosdoener. Ik was verbaasd toen ik dat hoorde. HPV? Daar krijgen toch alleen vrouwen kanker van? Niet dus. Inmiddels weet ik dat het HPV-virus een heel scala aan kankersoorten kan veroorzaken, waaronder mond,- en keelkanker, anuskanker en peniskanker. Aan al die verschillende soorten kanker sterven jaarlijks zo’n 350 mensen. Mijn schoonvader heeft geluk gehad: hij leeft nog en is (in ieder geval voor nu) kankervrij. Maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Het afgelopen jaar onderging hij operaties, chemo waardoor hij bijna de helft van zijn gehoor blijvend is verloren, heftige brandblaren in zijn keel kreeg waardoor hij nauwelijks nog kon eten en vreselijk veel pijn had, en immunotherapie die zijn huid kapot maakte. We zijn inmiddels bijna een jaar verder en langzaam krabbelt hij weer op. Maar de oude wordt hij nooit meer. Deze ellende kan veel mensen in de toekomst bespaard blijven door een simpele prik. Mijn zoon wordt volgend jaar 9 jaar. En reken maar dat wij vooraan in de rij staan als hij wordt opgeroepen voor de vaccinatie.

Met kanker waag je geen gokje

Slechts 46 procent van de opgeroepen meisjes kwam afgelopen jaar opdagen voor de HPV-vaccinatie, want ook over deze prik heeft de anti-vaccinatiebeweging veel indianenverhalen verspreid. Indianenverhalen die al lang wetenschappelijk ontkracht zijn, maar toch kiezen veel ouders ervoor ze te geloven. Ik word daar zo verdrietig van. Mijn schoonvader is bijna dood gegaan, zijn kleinkinderen hadden bijna geen opa meer gehad. Bij hem had deze ziekte helaas niet voorkomen kunnen worden omdat er in zijn tijd geen vaccinatie was, maar mijn zoon kan ik wel beschermen. En jij kunt dat ook. Als we zowel onze dochters als onze zoons laten vaccineren voor ze seksueel actief worden krijgt HPV door de groepsimmuniteit geen kans meer. Het is geen keuze om dat wel of niet te doen, als ouders zijn we het aan onze kinderen verplicht. Kanker is niet iets om een gokje mee te wagen, iedereen die van dichtbij heeft meegemaakt wat die ziekte met een mens doet weet dat je alle mogelijkheden om je daartegen te wapenen moet benutten. Kanker is nog steeds doodsoorzaak nummer één onder de bevolking. En er zijn zoveel varianten waar we niks aan kunnen doen, dus waarom zou je de kans om je kind in ieder geval deze variant dan te besparen niet met beide handen aangrijpen?

Niemand hoeft HPV te krijgen

Ik heb mijn schoonvader zien veranderen van een grote, sterke kerel in een uitgemergelde, vermoeide man. Ik heb mijn man zien huilen omdat hij dacht dat hij zijn vader, net met pensioen en aan het begin van wat een nieuwe, mooie fase in zijn leven had moeten worden, zou verliezen. Ik heb mijn kinderen moeten uitleggen dat opa zo ziek was dat ze niet mee konden op bezoek. Dat zijn hartverscheurende dingen die eigenlijk niemand zou moeten hoeven meemaken. En het mooie is: dat hoeft dus ook niet meer. Niemand hoeft meer HPV te krijgen, want met een simpele prik ben je beschermd. De wetenschap dat ik mijn kinderen aan heel veel gevaarlijke en enge dingen zal moeten blootstellen, simpelweg omdat er geen methode is om ze ertegen te beschermen vind ik als moeder al moeilijk genoeg. Daarom zal ik dus alles doen om ze te beschermen tegen de dingen waar ik ze wèl voor kan behoeden en iedere ouder zou dat moeten doen.

Een voor allen, allen voor één

Als mijn zoon over een paar jaar tegen jouw dochter aanloopt, ze gaan met elkaar naar bed en jij hebt verzaakt je dochter in te enten dan loopt mijn zoon dankzij jou het risico om heel ziek te worden. Als ik mijn dochters niet laat vaccineren zijn er later misschien kinderen die geen papa of geen opa meer hebben, omdat die is doodgegaan aan de kanker die hij kreeg van het HPV-virus waarmee mijn dochter hem besmette. Ik weiger dat op mijn geweten te hebben, want het gaat niet alleen om mijn kinderen, maar ook om die van jou. Eén voor allen, allen voor één tenslotte, en is wat we met z’n allen willen niet heel simpel: dat onze kinderen gezond blijven?

LEES OOK: Wereld Gezondheids Organisatie slaat alarm: steeds meer doden door niet vaccineren.