Huisarts waarschuwt voor de gevolgen van niet vaccineren (en die zijn niet gering!)

De trend om kinderen niet te laten vaccineren wordt steeds groter. Want, ondanks al het bewijs voor de noodzaak ervan, lijkt de anti-vaccinatiebeweging niet voor rede vatbaar. Huisarts Corien Borst staat daarom op en deelt ervaringen uit de praktijk. Omdat het tijd wordt dat iedereen snapt: vaccineren moet.

Van vaccinaties krijg je autisme, in vaccinaties zit kwik, het vaccinatieprogramma is een groot complot van de overheid en de farmaceutische industrie om geld binnen te harken over de ruggen van onze onschuldige kinderen. Dit zijn nog maar een paar van de argumenten die de anti-vaccinatielobbyisten aanvoeren om ouders ertoe te doen bewegen hun kinderen niet meer te laten inenten. Het zou gevaarlijk zijn, ongezond en bovendien: niet nodig. Want die ziektes waar we tegen vaccineren, die zijn helemaal zo erg niet. Kinkhoest, Mazelen, Meningitis, allemaal geen drama. Ja, ‘t is heus vervelend als je kind het krijgt, maar wees gerust, het komt er zo weer bovenop. Wat dus, het spijt me dat ik het wéér moet zeggen, weinig anders is dan bullshit. En levensgevaarlijke bullshit ook nog. Artsen en andere zorgprofessionals maken zich grote zorgen om de anti-vaccinatiehype en terecht. Want als we zo doorgaan, zitten we binnen afzienbare tijd weer met z’n allen aan de bedjes van onze doodzieke kinderen. Bedjes waar diezelfde artsen en zorgprofessionals dus daadwerkelijk aan gezeten hebben, iets wat ze niet nog eens willen meemaken. Zoals huisarts Corien Borst, die nu haar ervaringen deelt. In de hoop dat we ons realiseren waar we in vredesnaam mee bezig zijn.

Lees ook: Ouders, ga toch eens normaal doen! Dat is echt beter voor de kinderen.

In het NRC vertelt ze over verschillende patiënten die zij door de jaren heen gezien heeft, die slachtoffer waren geworden van die zogenaamd ‘onschuldige’ ziekten waar de kritische ouder van tegenwoordig niet meer wil tegen vaccineren. Zo zijn er twee manke mensen in haar praktijk met benen die bestaan uit ‘bot en een velletje’; het gevolg van Polio. En wat te denken van die jonge vrouw van 18, die het als baby maar nauwelijks redde na een aanval van Meningitis waarvoor ze op de intensive care terecht kwam. Of dat andere kleine meisje dat geveld werd door de bacterie Haemophilus influenzae (Hib) waardoor haar hartje meerdere keren stil kwam te staan en ze uiteindelijk overleed. Allemaal het resultaat van ziektes die kinderen heden ten dage niet meer hoeven te krijgen. Sterker nog: niet eens meer zouden mogen krijgen. Waarom niet? Heel simpel: omdat we ze er tegen kunnen beschermen door ze te vaccineren. En er is absoluut geen enkele reden is om dat niet te doen.

“Als ik iemand hoor vertellen dat het allemaal wel meevalt met die kinderziektes, slaat de angst me om het hart” zegt Borst. Want zij wil dus niet weer machteloos moeten toezien hoe kinderen verschrikkelijk ziek worden en soms zelfs doodgaan aan die ziektes. Zij heeft het namelijk allemaal gezien. Omdat dat dus de realiteit is. Mazelen is geen gezellig vintage griepje, Mazelen is een heftige ziekte waar kinderen ongelooflijk beroerd van worden en die bovendien aanzienlijke gevaren oplevert voor hun gezondheid. Je kunt er doof en blind van worden, een blijvende hersenbeschadiging aan overhouden, of er dood aan gaan. Van de bof kun je onvruchtbaar worden. Van polio verlamd of voor de rest van je leven misvormd en gehandicapt. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Willen we dan echt weer terug naar de tijd dat artsen de slijmdraden uit de keeltjes van onze kinderen moeten trekken omdat ze stikken van de difterie? Willen we dan echt weer het snot uit de ogen van onze kinderen zien komen omdat ze doodziek worden van de mazelen? Heb jij weleens een baby’tje met kinkhoest gehoord? Ik wel namelijk. En geloof me maar, dat is niet iets wat je wilt meemaken. Echt niet. En beste mensen, beste ouders, dat is dus ook niet nodig. Als we verstandig zijn tenminste.

Het zou niet nodig hoeven zijn dat dit soort voorbeelden weer uit het vet getrokken moeten worden. Dat artsen de noodklok moeten luiden. Dat er weer epidemieën uitbreken, opnieuw kinderen sterven, alleen maar om ons met onze oh zo kritische neuzen op de feiten te drukken. Die tijd hebben we godzijdank gehad en laten we er alsjeblieft voor zorgen dat we er niet naar terug hoeven. Het feit dat we niet meer bang zijn onze kinderen te verliezen aan zo’n ziekte is hét bewijs dat vaccinaties werken. Door de vaccinaties hóeven we er namelijk niet meer bang voor te zijn. En dat, beste ouders, is een ongekend privilege. Dus alsjeblieft, schat deze verworvenheid op de waarde die het verdient. Zodat onze kinderen, nooit, maar dan ook nooit, een voorbeeld zullen worden uit een verhaal van een wanhopige huisarts.

Lees ook: Je kind aan de pillen, moet je dat wel willen? (Maar wat moet je anders?)

(Bron: NRC)

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Ruzie maken waar je kind bij is, hoe erg is dat?

Je neemt je voor het nooit te doen, maar het overkomt ons...
Lees verder