“Ik wil niet dat mijn schoonmoeder oppast, want ze doet het niet goed.”

23.03.2016 04:55
oppassen

Karlijn (27) is getrouwd met Rob (31) en samen hebben ze een zoontje van 9 maanden oud. Robs moeder wil heel graag regelmatig op de baby passen, maar Karlijn ziet dat eigenlijk helemaal niet zitten. Ze is van mening dat haar schoonmoeder niet verantwoordelijk genoeg is. Haar eigen moeder heeft wel een vaste oppasdag, maar die kan ze tenminste vertrouwen, vindt ze.

Lees ook: Verzoek aan opa en oma: jullie zijn geweldig, maar…

“Mijn schoonmoeder is heus wel lief hoor, maar ik hoef de deur niet bij haar plat te lopen. Ze is nogal bemoeizuchtig en best wel ouderwets. Sinds we Thijmen hebben,  voorziet ze ons te pas en te onpas van advies. Gedateerd advies vooral en ik zit daar helemaal niet op te wachten. Ik heb best wel specifieke ideeën over hoe ik mijn kind wil opvoeden en ik vind dat onze omgeving die moet respecteren. Zeker de mensen die oppassen. Ik breng Thijmen iedere woensdag bij mijn moeder, maar bij haar weet ik zeker dat ze het precies zo doet als wij willen. Dat kan ik van mijn schoonmoeder niet zeggen.

Ze heeft wel een paar keer opgepast, maar iedere keer bleek dan dat ze dingen doet die ik liever niet wil hebben. Dan geeft ze Thijmen bijvoorbeeld een speentje als hij huilt, terwijl ik helemaal niet wil dat hij een speen heeft. En de laatste keer had ze hem zo’n potje babyvoeding te eten geven, terwijl ze weet dat wij alleen vers geven en bovendien op de Rapley-manier. Ik vind dat best wel respectloos, want het is toch zeker ons kind?! Als ik er wat van zeg, vindt ze het maar onzin, want haar kinderen zijn tenslotte toch ook op die manier groot geworden? Maar dat vind ik geen argument, de tijden zijn tenslotte veranderd.

Rob vindt dat ik niet zo moeilijk moet doen en zijn moeder gewoon een beetje haar gang moet laten gaan. Zolang ze lief is voor Thijmen en geen dingen doet die hem in gevaar brengen, is hij van mening dat we niet op alle slakken zout moeten leggen en haar gewoon haar tijd met haar kleinzoon moeten gunnen. Bovendien vindt hij het oneerlijk dat mijn moeder wel een vaste oppasdag heeft en zijn moeder niet. Volgens hem trek ik mijn eigen moeder voor. Maar ik mag toch zeker zelf bepalen wat ik wel en niet wil voor mijn kind?”

Lees ook: De mama’s vs. de oma’s: samen opvoeden zonder ruzie.