In dit Spaanse plaatsje heeft de tijd écht even stilgestaan. En wij willen er NU heen!

05.12.2015 04:55
aguimes

Pleintjes vol met oude Spaanse mannetjes, pittoreske straatjes, kunst uit onverwachte hoeken, neoklassieke bouwwerken, lekker eten en eeuwige zon. Dat is Agüimes. Een idyllische bestemming op Gran Canaria, wat zomaar een decor had kunnen zijn voor een romantische film. Maar gelukkig is dit plaatsje nog vrij onontdekt, terwijl het  onder de locals en de kenners toch echt de mooiste bestemming van Gran Canaria wordt genoemd. 

Als je opzoek bent naar een unieke vakantie waar rust centraal staat, is Agüimes een uitermate geschikte bestemming. Het is de perfecte bestemming om te ‘infiltreren’ in de lokale bevolking en hun gewoonten en kennis te maken met het typisch Spaanse leven. Wij verbazen ons erover dat dit plaatsje zo onbekend is, terwijl Gran Canaria toch wel een hotspot te noemen is onder Nederlanders. Daarnaast ligt Agüimes maar zo’n 15 minuten van het toeristische Playa Del Ingles vandaan (zo’n plek die wij liever over slaan). Mocht je een dagje zin hebben in wat drukte, zoals een waterpark of een dierentuin bijvoorbeeld, dan ligt vrijwel alles in de buurt.

LEES OOK: Wat een leuk vakantieplekje in Zuid Spanje!

Liefhebbers van lekker écht eten willen waarschijnlijk nooit meer weg uit Agüimes. Er wordt hier namelijk nog steeds gekookt volgens eeuwenoude recepten. De regio heeft zelfs een eigen kookboek; “las recetas de Agüimes”, waar andere Spaanse culturen hun inspiratie vandaan hebben. Dit is overigens geen reden voor paniek,  ook spaghetti Bolo kennen ze hier gewoon! Maar de gevulde soepen en het brood uit de regio, die alom geroemd worden, lusten zelfs de meest moeilijke eters.
stadje

aguimes1

Geschiedenis
Agüimes werd gesticht in 12491, direct na de verovering van Gran Canaria door de Spanjaarden. De toenmalige bewoners leefden er eerst in hutten en grotten, later werden hier woningen van gemaakt. Veel van deze grotwoningen bestaan nog steeds en zijn voornamelijk in het dorpje Gueyadeque nog te bewonderen. Agüimes is te herkennen aan de typische neoklassieke bouwstijl. Terwijl het centrum van Agüimes,  Casco Historico, volledig in de Moorse stijl gebouwd. Een opvallend contrast wat de bestemming alleen maar interessanter maakt. Door de vele torentjes en koepels waarmee de stad versierd wordt, waan je je al snel in Andalusië of Marokko.

Casita Ama Una
Bij zo’n idyllische plek hoor natuurlijk een soortgelijk verblijf.  Casita Ama Una is precies wat je verwacht wanneer je denkt aan een authentiek Spaans huis. Niks geen all-in resort, maar een traditioneel stenen huisje met klassieke elementen en een grote binnentuin met druivenranken. Het landelijke huisje is gelegen aan een rustige straat, midden in het historische centrum van Agüimes. Uiteraard zijn er eventueel ook babybedjes beschikbaar.

Boeken kan bij Casita Travel. Een huurauto is inbegrepen bij de prijs, de perfecte manier om de rest van het eiland te verkennen en leuke uitstapjes te maken.

huisje

spanje

slaapkamer

 

 

TIPS:
* maak een kamelen rit door de uitgestrekte zandduinen van Gran Canaria en waan je even in de Sahara*
* tegenover de kerk, op het plein in Agüimes zit een overheerlijk tapas restaurant *
* op een steenworp afstand van Casita Ama Una is een exotisch dierenpark gevestigd, die zeker het bezoeken waard is! *
* Het dichtbij gelegen Arinagas heeft een heerlijk zandstrand, waar het lekker rustig is. Kinderen kunnen hier hun lol niet op!*

Nog een heel fijne vakantiebestemming: Het Bali van Europa: het heuvelachtige landschap van de Algarve