Ivanka Trump, hou toch je mond. Moeders hoeven geen advies van jou

10.05.2017 19:00

Het leven voor vrouwen en moeders is gecompliceerd. We moeten veel, maar krijgen weinig. En alsof het tegenwoordig nog niet moeilijk genoeg is om alles te kunnen bolwerken, zijn er altijd mensen die zeggen dat het allemaal zo ingewikkeld niet is. Zoals powervrouw Ivanka Trump bijvoorbeeld. Die zichzelf wel een heel goed voorbeeld vindt voor moeders. 

Het is vandaag de dag misschien wel moeilijker dan ooit om vrouw te zijn. Natuurlijk hebben de we afgelopen jaren meer mogelijkheden en kansen gekregen, maar tegelijkertijd is de maatschappelijke druk op vrouwen en moeders veel groter geworden. Nee, we zijn niet meer veroordeeld tot het aanrecht, dat aanrecht is nu slechts één van de plaatsen waar we onze opwachting dienen te maken. Want hoewel we er een hoop dingen bij gekregen hebben, is er nergens wat vanaf gegaan. Waardoor er meer druk op ons staat dan ooit tevoren, wat voor de meeste vrouwen niet eenvoudig is. Want de vraag is niet zelden: hóe dan? Hoe moeten we onze kinderen groot brengen, tijd met ze doorbrengen, een carrière hebben, een sociaal leven en onze relatie onderhouden? Want is allemaal prachtig hoor, al die ballen in de lucht, maar we hebben toch echt maar twee handen om ze op te vangen.

Lees ook: Brief aan meneer Rutte: laat jonge moeders niet aan hun lot over!

De meeste vrouwen kunnen het allemaal eigenlijk niet of nauwelijks bolwerken. En gaan daarom vaak ernstig gebukt onder de grote druk die op hun schouders rust. Dat is een wijdverspreid maatschappelijk probleem waar meer aandacht en erkenning voor zou moeten zijn. Het is daarom hard nodig dat de realiteit van de moderne vrouw eens gezien wordt voor wat het is: uitputtend en eigenlijk onmogelijk. Maar dat zal alleen maar gaan gebeuren als die realiteit niet teniet gedaan wordt door mensen die pretenderen verstand te hebben van zaken waar ze niks vanaf weten. Mensen zoals Ivanka Trump bijvoorbeeld, die het nodig acht zichzelf op te werpen als voorbeeld voor vrouwen, advocaat voor de vrouwenréchten godbetert, terwijl ze zelf geen flauw benul heeft van wat het is om vrouw te zijn in de real world. Want laten we even wel wezen: als je geboren bent in een gouden toren met een lifetime supply aan biedenden om je heen, dan kunnen we allemaal wel een succesvolle powervrouw zijn. Amiright? Yes, I am.

Ik krijg dan ook spontaan ernstig eczeem als een vrouw (een vróuw notabene, om het nog een beetje treuriger te maken) zoals Ivanka advies begint te geven over hoe je als vrouw en moeder een succesvol leven moet leiden. Mevrouw Trump bracht onlangs een boek uit, getiteld ‘Women who work’, waarin zij o.a. handzame tips geeft over het combineren van het leven als moeder en professional. Dat is namelijk, in een notendop, gewoon een kwestie van inzet en planning, volgens de First Daughter. Iedere dag 20 minuten met de auto’s spelen met haar zoon, twee boekjes lezen met haar dochter, het staat allemaal gewoon in haar agenda. Elke twee weken een datenight met haar man, af en toe een massage om op te laden, Ivanka’s personal assistant heeft ’t keurig in de Google calendar staan. ’s Avonds uitgeblust in je huispak op de bank met een glas wijn? Uit den boze, no excuse for shit like that. Want come on ladies, hoe moeilijk kan het zijn? Nou Ivanka, best wel moeilijk dus. Maar we, the people (of oh nee, het gepeupel, sorry), leven niet in Trumpland. En jij wel.

Het is namelijk makkelijk praten, als het geld tegen de plinten van je multimillion dollar home klotst. Als je een fulltime nanny kunt betalen om voor je kinderen te zorgen terwijl jij in je designer mantelpak naar kantoor gereden wordt door een chauffeur. Als de boodschappen voor je gedaan worden en je een bataljon personal trainers, kappers en stylisten klaar hebt staan om ervoor te zorgen dat je er op die datenights met je man uitziet als een combinatie tussen Barbie en een Playboybunny. Maar vooral: als je helemaal niet te maken krijgt met ongelijkheid en discriminatie omdat je een fastpass voor het leven hebt gekregen en je dus over zulke zaken met goed fatsoen niks kan zeggen, omdat je er nou eenmaal weinig vanaf weet. Ik geloof zonder meer dat Ivanka Trump altijd hard gewerkt heeft en nog steeds doet. Maar wat ze voor het gemak schijnt te vergeten, is dat ze daar van allerlei verschillende kanten wel enorm in gefaciliteerd wordt, een privilege dat de meeste vrouwen, de meeste moeders, helaas toch niet genieten. Het leven dat Ivanka leidt heeft absoluut niks te maken met het leven dat de meeste vrouwen leiden. Wat mijns inziens automatisch betekent dat zij zich het podium van de vrouwenrechten nooit zou mogen toe-eigenen. Want zolang dames zoals Ivanka zichzelf de status van rolmodel kunnen toebedelen wordt de realiteit en de problematiek van het doorsnee vrouwenleven ernstig gebagatelliseerd.

Het is al erg genoeg dat zoveel vrouwen anno 2017 zichzelf en hun leven maar nauwelijks bij elkaar kunnen houden, omdat de maatschappij ze niet alleen nog steeds benadeeld, maar daarnaast ook nog eens volledig uitput. Maar dat vrouwen zoals Ivanka Trump, die juist de mogelijkheid hebben om hier verandering in te brengen, echt een lans kunnen breken voor de vrouwenrechten, er in plaats daarvan stelselmatig voor kiezen vrouwen terug het verdomhoekje in te schoppen door hun bevoorrechte posities en meestentijds niet eens zelfs verworven privileges te etaleren als maatstaf voor alle vrouwen, is misschien nog wel veel erger. Dat Ivanka hard gewerkt heeft en dat zonder twijfel nog steeds doet, is zonder meer in haar te prijzen. Maar alle vrouwen, alle moeders werken hard. En, hee wat gek, zij glijden ’s avonds toch niet in hun marmeren badkuip met een glas Moët. Omdat ze die mogelijkheid gewoon niet hebben, niet krijgen van de maatschappij. De meeste vrouwen krijgen niet dezelfde kansen, hetzelfde salaris, dezelfde waardering als vrouwen zoals Ivanka Trump en als de meeste mannen. Terwijl ze wel hetzelfde werk doen en vaak zelfs meer. De meeste vrouwen weten met enige regelmaat van voren niet meer dat ze van achteren leven. Dat is geen kwestie van je niet inzetten en slecht plannen, dat is een kwestie van de, helaas vaak harde en oneerlijke, realiteit van het bestaan als vrouw en moeder.

Dat je geboren bent met een gouden lepel in je mond daar kun je niets aan doen. Maar pretendeer alsjeblieft niet te weten wat het is om met normaal bestek te eten, als dat gewoon helemaal nooit naast je bord ligt. Beste Ivanka, als de emancipatie je echt zo aan het hart gaat, kom dan eens uit je ivoren toren en schuif eens bij ons, bij de doorsnee moeder, aan tafel. Dan zul je zien wat inzet en planning écht betekenen. Oh, en zo’n huispak? Dat zit echt heel lekker, hoor.

Lees ook: Waarom alle moeders feministen (zouden moeten) zijn.

(Bron: The Guardian, beeld: YouTube still).