Je huis in een halfuur schoon gesopt? Dat doe je met het Franse Slagje!

16.03.2022 06:00

Voordat Franke kinderen kreeg, had ze één grote hobby: schoonmaken. Alles blinkend, ruikend naar een mix van Dettol en lavendel, hemels is dat. Maar ja, met die kinderen is uren poetsen onbegonnen en ondankbaar werk. Daarom heeft ze een trukendoos ontwikkeld die ze graag met jullie deelt.

LEES OOK: Als een speen op de grond valt, mag je die dan wel of niet schoonsabbelen?

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is geregeld, maar sinds ik kinderen heb, en dat is sinds begin 2012, lukt het mij niet meer helemaal om zeer gestructureerd te werk te gaan wat betreft het huishouden. Heel vroeger, in een ander leven, woonde ik in een hip Amsterdams yuppenappartement vol glimmend RVS, een smetteloze gietvloer en een kakstrak wit interieur (wit?!? Ja, wit ja, met witte muren, witte tafels, witte kastjes en een witte bank (OMG!). Tegenwoordig moet ik het doen met slordig weggepoetste viltstiftstrepen op de meest vreemde plekken (zoals mijn portemonnee, de zijkant van de eettafel en één van mijn hardloopschoenen – die ik overigens ook sinds begin 2012 ook niet meer heb aangehad, maar da’s een heel ander verhaal). Jammer, want ik was zo’n kundig poetsvrouwtje. Zo eentje met knalgele schoonmaakhandschoentjes aan, en een blinkende fles Glorix/Ajax/Dettol/St Marc in d’r poetshand.

Anno 2022 gaat dat huis soppen er heel anders aan toe. Want ik heb er helemaal de tijd niet meer voor, om de boel eens lekker op te frissen. Bovendien zie ik er de lol niet meer van in, als ik uren met een tandenborstel heb lopen krabben, en de kinderen maken er binnen een kwartier weer een pestbende van. Waar doe je het dan nog voor? Dus heb ik mezelf Het Franse Slagje aangeleerd, waarmee ik binnen 30 minuten redelijk resultaat heb, en ook tijd overhoud voor leuke dingen. Dus. Wil jij ook een semi-schoon huisje in een half uur? Volg dan dit stappenplan!

 1. Gooi alles wat je aan kleren tegenkomt in de wasmachine
  Zonder gefiep over wit en kleur apart, enzo. Alles erin, op 50 graden en om die knop.
 1. Pak een mandje of tasje, en ga daar het huis mee door
  Beter nog: vraag je kinderen (zodra ze kunnen lopen) dit te doen. Dat is geen kinderarbeid, dat is huishoudparticipatie. Worden ze sterk en groot van. Alle speelgoed gooi je in dat mandje. Als je rondje klaar is, gooi je de inhoud van het mandje in de speelgoedkast/la.
 1. Herhaal dit proces met spullen die naar boven moeten
  Naar de slaapkamers, bedoel ik, die hoeven niet per se boven te zijn…
 1. Vul de vaatwasmachine
  Nee, ik wil niks horen over de bordjes rechts en bestek in aparte vakjes. Houd op, scheid uit. We gaan hier niet dwangneurotisch over zijn, je gooit alles dat ding in. Ook pannen die niet in de vaatwas mogen. Hop, toe maar, ze worden er hartstikke schoon – en ja, een beetje droog – van.
 1. Pak nu schoonmaakdoekjes uit zo’n pakje, en fapfapfap haal overal een doekje over
  Nee, geen sopje joh! Die schoonmaakdoekjes zijn toch niet voor niets uitgevonden? Geef ze gewoon effe de kans. Geen water nodig, geen schoonmaakmiddelen, en er blijft niet hardhandig stof/haar aan je schoonmaakdoekje hangen wat je er amper uit krijgt.
 1. Dan pak je de stofzuiger en vraag je je oudste kind te stofzuigen.
  Vanaf een maand of 20 moet dit geen probleem opleveren. Kinderen HOUDEN van die stofzuiger, echt waar. En zo niet, dan wil smeergeld in de vorm van een Raketje/Liga ook nog weleens helpen.
 1. Jij rent ondertussen naar boven. Wat je daar dus NIET doet:
  a. Bedden opmaken. Why? Je gaat er die avond toch weer een rotzooi van maken met je gedraai en gewoel in je bed. Dus bespaar jezelf de moeite. Ja, het ziet er mooier uit. Maar ja, jij zag er pré kids ook mooier uit. Wat doe je eraan.
  b. Tenzij Max en Willy op de koffie komen. En dan nog…
  c. Wel raap je de grootste stofbalen op (tip: die verzamelen zich meestal achter de deur of in de hoek van de kamer).
  d. De badkamer. Met kleine kinderen. Heeft zó geen zin. Gooi een plas bleek in bad en wc, en hóp. Klaar is Keesje.
  e.Wat je wél doet: de ramen open gooien
  Om de ergste bunzinglucht weg te krijgen. Kan ook door wat parfum/deo/luchtverfrisser te spuiten. Knipoog.
 1. Dan ren je weer naar beneden
  En check je of je kind goed heeft stof gezogen. Zo niet, laat hem/haar nog een rondje doen onder jouw toeziend oog.
 1. Je appt je man
  En vraagt hem de vaat- en wasmachine uit te ruimen. Ja hállo, hij kan toch niet verwachten van jou dat jij alles doet in het huishouden, toch?

BAM! Dat was ‘m. Makkelijk-kakkelijk, of niet dan?

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.