Knuffelen en wandelen met geitjes bij de Bokkenbunker

20.05.2018 04:55
Knuffelen en wandelen met geitjes bij de Bokkenbunker

Kinderboerderij 2.0: wandelen, yoga’en en apenkooien met geitjes. Het kan bij de Bokkenbunker in Schalkwijk. 

De Bokkenbunker is een grote boerderij, waar je heen kan om te spelen en te knuffelen met geitjes. Zoals de naam al zegt wonen er op de Bokkenbunker alleen maar bokjes. Deze kan je meenemen voor een wandeling (3,5 km), of je kan een potje met ze yoga’en of apenkooien. Tijdens de wandeling kan je stoppen voor een koffie’tje of een taartje. De bokjes blijven rustig op je wachten.

Maar de Bokkenbunker is meer dan een gezellig uitje. Het zit zo: de laatste jaren is geitenkaas onwijs populair geworden in Nederland, en is er dus een steeds grotere vraag naar geitenmelk om dit mee te maken, en dus worden er meer geitjes gefokt dan vroeger. Het probleem: alleen vrouwtjesgeiten geven melk, dus eigenlijk hebben alle bokjes die worden geboren ‘weinig nut’. Deze worden in veel bedrijven dus bijna direct geslacht. Zielig!

Daar wil de bokkenbunker iets aan doen. Zij adopteren de bokjes die worden geboren in een biologische melkgeitenhouderij, en brengen ze groot op hun mooie, ruime boerderij. Na 6 tot 8 maanden worden de bokjes geslacht, en het vlees wordt verkocht aan een aantal restaurants en aan de bezoekers van de bokkenbunker.

In Nederland zijn we niet gewend om geitenvlees te eten, en het wordt dus weinig gekocht. Daarom is het voor bedrijven niet rendabel om bokjes groot te brengen, want ze hebben niks aan het vlees. Het klinkt als de omgekeerde wereld, maar om de bokken te helpen, zouden we eigenlijk meer bokkenvlees moeten gaan eten. Dus ga naar de Bokkenbunker, knuffel de geitjes, en neem een kijkje bij hun winkel.

https://www.instagram.com/p/BfVztsmgG_I/?taken-by=bokkenbunker

De Bokkenbunker
Lekdijk 54
3998 NJ Schalkwijk
0652393817

Bron: Bokkenbunker

LEES OOK: Lekker eten tussen de geitjes bij Café du Midi