Fuck die emancipatie, doe ons maar een leuk autootje (krijg jij al een mommy-bonus?)

18.12.2018 18:30
mommy-bonus

Wie heeft er emancipatie nodig, als je ook een leuk autootje of een mooie ring kan krijgen? Het is een nieuw fenomeen: de mommy-bonus, het ‘salaris’ voor de goede vrouw. Krijg jij ‘m al?

Onlangs kwam uit grootschalig onderzoek van Rutgers dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders nog steeds van mening is dat de verzorging van kinderen en het runnen van het huishouden de verantwoordelijkheid van de vrouw zijn. Een ‘aanwezige moeder’ zoals we dat eufemistisch noemen vinden we eigenlijk een must. Het is tenslotte allemaal leuk en aardig met dat stemrecht enzo, maar het moet toch niet veel gekker worden, aldus Calvinistisch Nederland. Alsof dat nog niet erg genoeg is, is er nu een nieuwe trend overgewaaid uit de Verenigde Staten, die de toch al zo wankele Nederlandse emancipatie geen goed zal doen: de zogenaamde mommy-bonus. Een beloning voor haar die zich het hele jaar een goede vrouw heeft getoond. Een goede huisvrouw dus. Heb je je namelijk devoot aan het huishouden en het kroost gewijd, dan mag je van je man wat moois uitzoeken. Een leuk autootje bijvoorbeeld, of een mooie ring. Goed gedaan, schatje, daar trekt papa wel even zijn portemonnee voor. Geniet er maar lekker van hè, wijffie? Maar dan wel het komend jaar weer hup, achter dat aanrecht en braaf je mondje houden. Tenslotte heeft papa z’n huwelijkse plicht dan weer afgekocht.

LEES OOK: Mama is moe – en waarom dat een groter probleem is dan we denken.

Momentje hoor, ik moet mijn kaak even van mijn enkels rapen. Dit kun je toch gewoon niet menen? Dames, wtf is dit voor onzin? Een ‘leuk autootje’? Een ‘mooie ring’? Laten jullie je daarmee daadwerkelijk je vrijheid, je rechten en je stem afpakken? Want laten we eerlijk zijn, dit zijn natuurlijk niet zomaar lieve cadeautjes, dit is gewoon een ordinaire afkoopsom die mannen inzetten om hun vrouwen de mond te snoeren. Is dat waar we na al die jaren strijden voor gelijkheid gekomen zijn? Dat is toch wel heel erg tragisch. En hoewel deze trend zich vooralsnog lijkt te beperken tot de vermogenden van deze wereld, is het natuurlijk slechts een kwestie van tijd voor het doorsijpelt naar de wat minder bedeelden. Die vrouwen zullen het dan weliswaar moeten doen met een nieuwe moederfiets, ipv een BMW cabrio, maar het idee blijft hetzelfde en dus even wanstaltig. En ik begrijp er met de beste wil van de wereld niets van. Hoe kan het toch dat we terug lijken te gaan in de tijd? Dat vrouwen zich steeds vaker weer laten behandelen als handelingsonbekwame dametjes zonder enige ambitie? Maar dat mag je niet zeggen, want nee, we zijn geen huisvrouwen. We zijn ‘CEO’s van het gezin’. Als het niet zo treurig was, was het bijna grappig. Maar allemachtig dames, ga je schamen.

Maar menig vrouw tekent er blijkbaar voor, zo’n leuk sommetje zwijggeld met een strik eromheen. In RTL Boulevard verkondigt Olcay Gulsen dat er heus iets voor te zeggen is. “Zo leuk, die mommy-bonus” aldus Gulsen, “Die vrouwen worden aan het eind van jaar gewoon nog eens extra verwend.” Tenslotte stagneert hun inkomen vaak als er kinderen komen, dus dan hebben ze best een leuk cadeautje verdiend, toch? Maar beste Olcay, waaróm stagneert het inkomen van zoveel vrouwen als er kinderen komen? Omdat ze er zelf voor kiezen de huisvrouw uit te gaan hangen. Omdat veel vrouwen het blijkbaar prima vinden om afhankelijk te worden van hun man en zichzelf niet langer te ontplooien. Omdat we nog steeds in een patriarchale samenleving leven, die predikt dat vrouwen bestaan bij de gratie van het moederschap en dat ze verder eigenlijk vooral niks in de melk te brokkelen moeten hebben. En vrouwen daardoor nog steeds geïndoctrineerd worden. Door ons door onze mannen te laten belonen met extravagante cadeaus houden we dat alleen maar in stand. Dat is niet ‘leuk’, dat is geen ‘verwennerij’, dat is onderdrukking en eigenlijk ook gewoon misogynie. Want je echtgenote een dure ring om haar vinger schuiven aan het eind van het jaar zodat jij de baas over haar kunt spelen heeft echt helemaal niks te maken met liefde voor je partner, of met respect voor vrouwen in het algemeen.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd ook van juwelen en ik wil ook best een mooie auto. En als mijn man een keer met een diamant aan komt zetten zal ik die niet naar zijn hoofd smijten. Maar ik hoef geen bonus van hem omdat ik zo’n ‘goede vrouw’ geweest ben. Een ‘goede vrouw’ bestaat niet. We zijn godverdomme toch geen aankopen die wel of niet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen? Het zou je eer te na moeten zijn om je te laten ‘belonen’ door je vent omdat hij te belazerd was om zijn eigen onderbroeken te  wassen, zelf zijn eten te koken en zijn eigen kinderen te verzorgen. Hoe denigrerend wil je het hebben? Een relatie, een huwelijk, het gezinsleven is geen business deal waarbij de één een dienst afneemt bij de ander, die daar vervolgens op beoordeeld wordt. Het is een gelijkwaardige samenwerking, gebaseerd op liefde en gezamenlijke inzet. Hoe je dat precies vormgeeft moet je helemaal zelf weten, maar je ervoor laten betalen is, ik kan er weinig meer van maken, jezelf eigenlijk gewoon ordinair prostitueren. Het is dat je er waarschijnlijk op feesten en partijen niet mee wegkomt als je vertelt dat je man iedere keer na de seks honderd euro op je nachtkastje legt, maar als dat comme-il-faut zou zijn, kan-ie dat leuke autootje aan het eind van het jaar net zo goed achterwege laten.

In vredesnaam dames, heb een beetje respect voor jezelf. Laat je niet betalen door je eigen man. Als je een mooie ring of een auto wilt, ga dan lekker werken zodat je die zelf kunt kopen. Laat je kinderen zien dat een relatie gebaseerd is op gelijkwaardigheid en op liefde. Geef jezélf aan het eind van het jaar een bonus. Geen mommy-bonus, maar een me-bonus. Want je bent geen ‘CEO van het gezin’, je bent gewoon vrouw, moeder, partner, mens. En dát mag best beloond worden.

LEES OOK: Beloning voor het baren, heb jij wel werpgoud gehad?