Kweken wij narcistische kinderen? Wat een bullshit!

27.10.2018 18:30
Kweken wij narcistische kinderen? Wat een bullshit!

Dames. Wij voeden ons grut op tot slappe, narcistische kindjes die onzeker zijn en niks kunnen hebben. Met autisme, ADHD en andere kwalen. Dat komt door ons, omdat wij na drie maanden weer gaan werken. Franke is er klaar mee, met dit soort kritiek.

Lees ook: Ouders van vandaag creëren verwende nesten van morgen

Er kwam een stukje voorbij in mijn tijdlijn. Met de titel Stop die buffer om onze kinderen. Honderden likes. Dat maakte nieuwsgierig. Het was een stukje geschreven door Prof. Dr. Jan Derksen, die een heleboel gestudeerd heeft, en die in de Volkskrant uiteenzette hoe wij onze kinderen moeten opvoeden. Want dat doen we helemaal verkeerd, namelijk: niet te streng, trots, open en te weinig voorwaarden/regels. En dan doen we nog iets fout: onze baby’s, de arme tere zielen, moeten ook al als ze rond de drie maanden zijn, wennen aan gemiddeld zes verschillende verzorgers. Daardoor hechten ze zich niet meer diepgaand aan ons. Het gevolg: onzekere, narcistische kindjes die tegen niets zijn opgewassen, van het minste of geringste in een burn-out schieten en oh ja, ook nog laffe etiketten opgeplakt krijgen door de GGD als ze een beetje afwijken, zoals ADHD, autisme, borderline en hoogbegaafdheid.

Sorry?!??! Wie is deze meneer de professor die dit schaamteloos in de Volkskrant mag beweren? Waar gaat dit over? Meent deze meneer dit echt serieus? Of is het een grapje, een manier om lekker ongenuanceerd iets te blèren in de hoop dat iedereen zijn stukje aanklikt en liket? Hoe komt deze lieve man erbij dat wij massaal onze arme baby’s na drie maanden aan minimaal zes opvoeders afstaan? Wie zegt dat dat erg is? En wie zegt dat wij ons niet aan onze baby’s hechten? Daar knuffelen we toch ook mee, of ze overdag nou thuis zijn of niet? Wat is er mis met opa’s en oma’s? Of een paar keer per week naar de crèche? Sinds wanneer is dat een schande? It takes a village to raise a child, dat weten we nou toch wel? En so what: hoe weet hij zo zeker dat onze kinderen daar narcistisch van worden? Of autisme van oplopen, of ze in ieder geval als autistisch bestempelen omdat die lui van de GGD er ook geen touw meer aan vast kunnen knopen? WTF?! Laat dit moeders van al die kindjes die het moeilijk hebben maar niet horen.

Want waarom, gesteld dat de jonkies massaal narcistisch, slap en onzeker zijn, komt dat door de ouders? Kunnen die er daadwerkelijk wat aan doen? En helpt dan wat hij voorstelt: een jaar thuis blijven zodat die baby’s zich beter hechten? Om vervolgens met een strak plan en duidelijke regels en een strenge opvoeding die klotekoters weer in het gareel te krijgen?!? Kijk even om je heen, professor Derksen. Onze hele maatschappij is narcistisch. Niet alleen de jongeren, de ouderen ook. Dat zie je toch aan alles? Aan de populariteit van social media? Aan al die vreselijk grote opgeblazen auto’s die rondrijden? Aan het feit dat iedereen veel meer aan zichzelf denkt dan 100 jaar geleden, omdat je niet meer in dienst hoeft te staan van je familie-eer of de kerk? Jeetje man, is dat niet een zegen? Hoe kun je een maatschappelijke ontwikkeling nou louter op de schouders van jonge ouders flikkeren? Serieus, ik begrijp het gewoon niet. En ik word er narrig van. Want we moeten al zoveel. We moeten kinderen baren, maar niet te veel. We moeten enorm veel van ze houden, want we hebben de pil, wee je gebeente als je over je gewenste kinderen zeikt. We moeten alle opvoedboeken en sites doorspitten, ook al spreken ze elkaar tegen, want we leven in een maakbare samenleving, dus onze kinderen zijn ook volledig maakbaar. En verder moeten we het goede voorbeeld zijn, er knap uitzien, gezond leven, en oh, ja, werken, want anders zijn we weer die ongeëmancipeerde mutsen met onze laffe deeltijdbaantjes.

Ik zeg: genoeg is genoeg. Je hebt vast dik gescoord met je stukje, goed gedaan, maar mij heb je niet kunnen overtuigen van je geweldige ideeën. Ik stel voor: als je het allemaal zo goed weet: kom met een geweldig constructief plan, met leuke voorbeelden, veel positiviteit en energie. Een beetje humor misschien. Wie weet, veranderen onze narcistische klootzakjes wel opeens in zelfverzekerde jonge honden met een moraal en een sterk gemoed. En is dat allemaal aan jou te danken. Tot die tijd; niet zo roeptoeteren alsjeblieft. We hebben meer aan een helpende hand dan een wijzend vingertje.

Tot slot nog een leuk citaat van een andere knappe kop:

‘De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe, heeft slechte manieren, heeft minachting voor alle gezag en heeft geen eerbied voor ouderdom. Jongeren praten als ze zouden moeten werken. Ze spreken hun ouders voortdurend tegen, kletsen in gezelschap, ze smakken bij het eten, slaan hun benen over elkaar en tiranniseren hun ouders.’

Wie dit zei? Socrates. 2500 jaar geleden. Zo. Daar word ik weer een beetje kalm van. Dag, hoor!

Lees ook: Volgens dit Amerikaanse filmpje is de Nederlandse opvoeding zo slecht niet