Geweldig! Naar dit museum in Leiden moet je ook je zwembroek meenemen (+ 6 tips)

14.06.2019 14:00

Kom, dachten we, we gaan met het gezin een weekendje naar Leiden, naar een museum dat European Museum of the Year is geworden. Even verantwoord educatief doen en dan de stad in. Bleek dat even een hit te zijn, dit museum (en de stad Leiden).

Het was voor mij echt een grote verrassing. Een wetenschapsmuseum, in hartje Leiden, dat European Museum of the Year is geworden. De Gouden Eeuw van de Wetenschap, dat klinkt ook niet echt als een tentoonstelling om met je (kleine) kinderen naartoe te gaan, maar wat een vergissing was dat, want toen we aan het einde van het meer serieuze gedeelte van het bezoek kwamen, belandden de kinderen in het leukste museumbezoek ooit – en ze werden nog nat ook.

Het bezoek aan het Rijksmuseum Boerhaave (Lange St. Agnietenstraat 10) begint met een spannende videovoorstelling in Theatrum Anatomicum waarin de geschiedenis van de wetenschap in een paar minuten wordt uitgelegd, koptelefoontjes op en om je heen kijken maar. Dan loop je door de collectie waar allerlei onderdelen van de wetenschap worden uitgelegd voor alle leeftijden. Want tussen alle serieuze items staan interactieve onderdelen voor kinderen: een Xbox waarmee je je skelet kan zien, het vintage computerspelletje Pong dat je kunt spelen (‘zoon, dat is alles wat we hadden toen wij klein waren’) en een ouderwetse draaitelefoon waarmee je naar een andere telefoon kunt bellen (moesten we wel even een paar keer uitleggen).

En dan kom je beneden in de kinderafdeling – en die is me ook een partij leuk! Een boot inklimmen, een wervelstorm veroorzaken, geluidsgolven hoog en laag zetten. En toen we dachten dat de koek op was en we een appeltaartje wilden eten in de tuin, belandden we in de hemel: een waterpartij waar kinderen kunnen spelen met sluizen, bootjes en blokken die het Nederlandse waterbeheersingssysteem uitleggen. We waren met kinderen in de leeftijd van 7 tot 16 jaar, en iedereen vermaakte zich er urenlang.

Naast ons zat een gezin dat er duidelijk eerder was geweest: ze hadden een tas met zwembroeken bij zich, die hun drie jochies meteen aantrokken. Wij waren niet voorbereid, dus we verlieten het museum gelukzalig – maar wel met twee kletsnatte jongetjes. Het was mooi weer, dus eenmaal opgedroogd gingen we met z’n allen de stad in, want in Leiden is bijna alles te lopen en je struikelt er over de leuke restaurants en winkeltjes.

NOG 6 TIPS IN LEIDEN

 1. Eten bij Lot & de Walvis aan het water
  Lot & Walvis Leiden
  Lot & de Walvis ligt aan het mooie haventje van Leiden en is een superleuke, grote tent, waar ze een geweldige pasta met gehaktballen hebben voor de kinderen. Voor de volwassenen een volstrekt nieuw en exotisch menu (Marokkaanse kip, Vegan Curry). Je zit er geweldig op een schaduwrijk terras aan de haven, met loungebanken en kinderstoelen. Binnen zijn er tafels en zithoekjes. Neem de vega borrelhap, zooo lekker!
 2. Restaurant de Waag in HARTJE Leiden
  de waag leiden

  Dit is het huis van Sinterklaas! Het mooiste oude gebouw van Leiden, in het hartje van de stad, waar ze een geweldig kindermenu hebben (biefstukje, kippenpootje, frikandelletje). Er is veel ruimte voor de kinderen, op de trap naar de wc’s kunnen ze lekker spelen met de weegschalen. Het is er levendig druk, maar ze hebben ook voor spontane lunches plaats + een mega terras waar je de kroost kunt parkeren met een ijsje zodat jij even kunt shoppen.
 3. Logeren in een kamer met dino’s aan de muur

  We sliepen in het Golden Tulip Hotel Centre – een megagroot hotel vlakbij het station. We hadden twee kamers tegenover elkaar, en de verrassing kwam toen we de deuren zagen: er waren dino’s op geplakt. In de kamer waren ook afbeeldingen van een T-Rex. En leuk detail: Morris (7) ging meteen onder het bed kijken, wat kennelijk alle kinderen doen, want ze hadden er een tekeningetje van een muisje verstopt met de tekst: We have cleaned here as well. (Ook leuk: op de bedden van de kinderen lag een briefje: ‘No monsters under your bed, we have checked’). Verder heerlijk hotel met mega groot ontbijt, lekker veel buitenlandse toeristen en op loopafstand van alles.
 4. Young Rembrandt Studio
  young rembrandt

  Hartje centrum. Hier kan je gratis een mooie video kijken waarin je de jeugd van Rembrandt van Rijn ziet, met geweldige effecten zoals een brandende kaars en knipogende schilderijen. Als je daarna door de stad loopt, kun je heel leuk achteloos de kinderen wijzen op oude gebouwen waar hij opgroeide, en zo leren ze Rembrandt al een beetje kennen. Rembrandt werd geboren in Leiden en 2019 is Rembrandtjaar in Leiden!
 5. Bootjes & broodjes rondvaarttochtje
  bootjes
  Heel leuke rederij bij de Blauwpoortsbrug waar ze in grote boten het hele jaar rond langs de grachten van Leiden varen. En dat zijn er heel veel: Leiden heeft 30 km gracht vergeleken met de Amsterdamse 45 kilometer, dus echt veel! Fijne schipper die het heel leuk weet te vertellen, ook voor de kinderen. Na een uurtje is het klaar, dus prima uitje. (Geen broodjes aan boord, haha.)
 6. Zonovergoten terras van Meelfabriek Zijlstroom

  Net buiten Leiden ligt deze prachtige brasserie, met een heerlijke grote tuin, een moestuin, een tent waar de kinderen kunnen spelen en voor in de winter: een lounge met een open haard. Gebakjes, een geweldige vega borrelkaart en dat enorme terras met uitzicht op de moestuin: paradijs! (Ik had als lunch de groentekroketten, nou dat kan flink misgaan, maar deze waren lékker!)

Dit bezoek was op uitnodiging van Leiden Marketing, dank iedereen voor de geweldige Leidse gastvrijheid! Ik kom snel terug, Barbara.