Met je stadskinderen naar Groningen: koetjes aaien en pepernoten proeven

21.10.2015 04:55

Barbara was met een gids op reis door duurzaam en culinair Groningen. Ze maakte een selectie voor echte stadskinderen. Neem ze eens mee naar de koeien en de wildslager!

Ik vind weinig dingen zo leuk als een paar dagen weg met de kinderen. Lekker boterhammen smeren, met een gevulde tas aan mijn voeten in een warme auto plaatsnemen en dan lekker met z’n vieren in de auto. Liedjes zingen, kletsen (en indien nodig twee vechtende jongens uit elkaar halen, maar soit) en dan: plankgas naar een onbekende bestemming. Nou was ik net twee dagen in Groningen met allemaal culinaire types, een reisje dat totaal niet geschikt is voor kinderen (heel veel wijn drinken en stilzitten), maar ik ben op zoveel te gekke plekken geweest, dat ik besloten heb een selectie te maken die toch een beetje te maken heeft met culinair doen en winkelen en die ook nog eens heel erg leuk is met kinderen.

Van het boerenland naar de stad en weer terug. Een beetje verantwoord, met biologische eettentetjes en veel boerenbedrijven – precies wat mijn stadse kinderen nou nooit zien. Maar daarom gaan we naar Groningen, toch?

1: kalfjes aaien bij een klein kaasboertje
Kleikracht

De melkveehouder van Kleikracht maakt sinds kort kaas. Aan hun boerenbedrijf hebben ze een piepklein winkeltje waar je de lekkerste kaas kunt kopen, en stukken vlees. Ze zijn zeer vriendelijk, en je mag er zo even de stal in lopen om de kalfjes te aaien.

2: lunchen bij de mosterdmakerMosterd

Lunchen kun je bij Abrahams Mosterd naast een oude molen. De eigenaar en zijn vrouw runnen een restaurantje, waar kinderen heel erg welkom zijn. Naast het restaurant is een mosterdfabriekje waar de eigenaar met hand een heerlijke biologische mosterd maakt. Het wemelt er van de oude flesjes en apparaten. Een super avontuurlijke plek voor kinderen (en ze hebben patat!).

3: Lauwersoog & zeehondencrècheLauwersoog

Natuurlijk ga je even naar de zeehondencrèche in Pieterburen. Maar daar ben je echt wel in een half uurtje klaar. Daarna ga je naar Lauwersoog. In de gekleurde huisjes van Visrestaurant Sterkenburg in de haven van Lauwersoog hebben ze een speelhoek voor de kinderen én de allerverste vis. Daar moet je gegeten hebben – of hebben geluncht want ze gaan om 18 uur dicht – als je in de haven bent gaan kijken. Je kijkt er uit over het water en er is een kleine kans dat je er een zeehond ziet zwemmen (ik zag er één in de haven!).

4: Zelf pindakaas makenOpgeweckt

Vlakbij de Groningse binnenstad heb je, op de Astraat, Opgeweckt Noord, één van de eerste winkels in Nederland waar ze geen verpakkingen gebruiken, althans zo min mogelijk. Het is een superplek om met je kinderen te praten over de verspilling van afval. En over de vraag waarom sommige koekjes wel drie soorten verpakking hebben. Je kan er ook prachtige snoepjes en lollies kopen die suikervrij zijn en gemaakt van fruit. En er is een pindakaasmachine waar je zelf pindakaas kan maken.

5: Varkens proeven
Daarna loop je over de Grote Markt naar het Hanzehuis, waar ze allemaal producten hebben uit Hanzesteden. De eigenaresse raakt helemaal wild opgewonden als je vraagt naar de marsepeinen varkentjes, die er rond Sinterklaas liggen. Ze zijn gemaakt van amandelspijs dat zo zuiver is, dat er nauwelijks suiker in hoeft.

6: De pepernotenwinkel & het stripmuseumstraat

Nou, en als ze dan nog niet misselijk zijn van het snoep, ga je naar de pepernotenwinkel, daar vlakbij, in de Folkingestraat, een heerlijke winkelstraat, met op elke 10 meter een leuke bakker waar ze ook koffie schenken, voor bij de pepernoten. Daar zit ook Toy Toy, een nostalgische speelgoedwinkel, met van die cute slaapkamerlampjes van Bambi. Van daaruit loop je zo naar het Stripmuseum, de leukste plek voor kinderen in de Groningse binnenstad. Daar ben je alweer bijna bij de Stoeldraaierstraat, waar je snel wat kan eten bij de Pasta Fabriek en dan aan de overkant een ijsje bij IJssalon Palazzo. Maar beter nog kun je gaan lunchen bij Bij Britta, een geweldige taartwinkel met grappige beschilderde stoeltjes, waar heel Groningen met de kinderen zit.

7: De stadsakker is de moestuin van Groningen
Dan ben je al bijna bij de Stadsakker, een geweldige winkel waar ze allerlei spullen verkopen waar je mee kunt tuinieren en die deels gericht is op kinderen. Groningers sluiten er een abonnement af en halen er elke vrijdag hun groentepakket op, dat die ochtend door de winkeleigenares uit de grond is gehaald.

8: Voor wie durft, vers geschoten wild bekijkenWIlde slager

Voor een echt wild avontuur steek je daar de Noorderhaven over voor een bezoek aan De Wilde Slager. Een super aardige gast die een 100% duurzame wildslagerij is begonnen. Loop er binnen en vraag hem de hemd van het lijf. En loop dan vooral even door naar achter waar de wildslager ongetwijfeld net een paar eenden staat te villen – of wilde ganzen als je mazzel hebt. Toen wij er waren hing er in de koeling een gehalveerd en gevild hert – maar ik weet niet of de kinderen dat nou hoeven te zien. Maak een praatje, koop er een potje eendenrillet en weg ben je.

9: Biologisch lunchen
Echt lekker lunchen kan je (ze hebben er een hele stapel kinderstoelen en geweldige tosti’s!) bij GoudHeerlijk. Ze hebben er ook quiches, warme gerechten met worst, maar ook heerlijke biologische speltboodjes, met zoveel mogelijk producten uit de streek. De eigenaar is een Engelsman die de financiële wereld ontvluchtte en nu op een boerderij in Drenthe woont, waar hij ’s morgens de eitjes van zijn kippen raapt en meeneemt naar de stad, plus een stuk rund van de buurman.

10: Slapen in een kasteel van hooi (of bij de bakkerij)
Je kan gaan slapen in Miss Blanche, één van de nieuwste hotels van Groningen, in hartje centrum. Daar heb je voor 160 euro een 4-persoons kamer, waar je gezellig samen kunt slapen. Ontbijten doe je dan bij Bakkerij Blanche – de hipste bakker van Groningen van dezelfde eigenaar – en koffie drink je bij de Sigaar. Ten Noorden van Groningen kun je in een kasteel van stro slapen – ja, ook in de winter (en ook als je allergisch bent of hooikoorts hebt)! Er is één kamer waar je met het hele gezin in kunt: het strokasteel van Hayema Heerd.

Meer weten over Groningen? Kijk hier voor leuke activiteiten voor kinderen in de stad en op het platteland.

En hier voor activiteiten in herfstvakantie met nog veel meer leuke lokaties…