De momenten waarop borstvoeding geven compleet suckt

15.02.2019 05:00
De momenten waarop borstvoeding geven compleet suckt

Je hebt het altijd bij je, je hoeft het niet op te warmen en het kost geen handenvol geld. En na een paar weken afzien is het best wel schattig, zo’n hummeltje dat op je tepel zuigt. Annemieke is heel blij dat ze haar baby borstvoeding geeft, echt waar. Maar niet altijd. 

’s nachts

Want je partner kan het niet doen. Je kunt ‘m natuurlijk de baby laten halen en naast je neer laten leggen, maar uiteindelijk zijn het jouw tepels waar de melk uitkomt. En ja, daar word je wakker van. Dus een nachtje lekker doorslapen is er niet meer bij. Ook niet als je vooraf afkolft en dat laat geven, want dan word je alsnog na een uur of vijf wakker met lekkende tieten.

Wanneer je baby razende honger krijgt midden in de supermarkt

Of op verjaardagsvisite bij die vage kennis. Als je net in de trein zit. Of eigenlijk op iedere gelegenheid waar je normaal ook niet met ontbloot bovenlijf rondloopt. En dat je dus gaat kloten met zo’n doek en een krijsende baby die het spelletje ‘zoek de tepel’ speelt. En met een beetje pech kan rekenen op ongevraagd commentaar.

Op regeldagen

Dat je baby ieder uur wilt drinken en jij dus als een koe uit de bio-industrie alleen maar melk aan het geven bent de hele dag door. Leuk joh, not.

Als je eigenlijk leuke kleding aan zou willen

Want het komt allemaal onder de melk, vooral als je een knoeiende baby hebt (zie punt 6). Of een sterke toeschietreflex in combinatie met een scheefzittend zoogcompres. Over zoogcompressen gesproken, die tekenen heel erg af onder een strak truitje. Vooral als het een witte is. Twee rondjes die groter zijn dan je tepel, maar kleiner dan je borsten en waarvan er altijd eentje net wat lager zit dan de ander: geen gezicht. En die oh zo praktische voedingsbeha’s zijn inderdaad zeer praktisch. En dus niet zozeer mooi of sexy.

Wanneer  je bedenkt dat je nooit meer jurkjes of topjes met een laag decolleté aan kan

Behalve misschien als je een hele goede Wonderbra hebt. Want je kunt mij niet vertellen dat telkens met melk gevuld en dan weer leeggedronken worden mooie stevige borsten oplevert. Zeg maar dag tegen je pronte voorgevel en hallo tegen hangtieten.

Wanneer je baby gigantisch aan het knoeien is

Zodat niet alleen je baby helemaal onder zit, maar ook jijzelf, je kleding, het verschoonkussen en met een beetje pech de nabije omgeving. Zoë zuigt meestal zo hard totdat de melk er letterlijk uit spuit en besluit dan dat ze even drinkpauze wil, met als gevolg dat het fonteintje uit mijn tepel de laptop/bank/hond natmaakt. Ook haar favoriet: nog wel willen sabbelen, maar geen honger meer hebben en dus alle melk uit haar mondhoek laten lopen.

Op dag 3

Wanneer je stuwing en tepelkloven hebt en het bij iedere keer aanleggen uitschreeuwt van de pijn. Dit gebeurt meestal op dag 3, maar het kan ook dag 4 of 5 zijn. Of nouja, hou het maar op de hele eerste twee weken. De periode wanneer  je ‘nog moet wennen’ en ‘even door moet zetten’, aldus de kraamzorg. Met andere woorden: au!

Wanneer ze tandjes krijgen

Nog meer au.

Bij mensen die denken dat ze hun mening over babyvoeden luidkeels moeten verkondigen

En daarom jou wijs proberen te maken dat je minimaal twee jaar lang de borst moet geven voor een gezonde baby. Of juist dat langvoeden slecht is en aanhankelijke zeurkindjes oplevert. Dat kunstvoeding iets is voor ontaarde moeders en flessen uitgevonden zijn door de duivel – wil je dan niet het beste voor je kind? Of juist dat borstvoeden echt achterhaald is en heel veel tijd kost waarin je ook een productieve bijdrage zou kunnen leveren aan de economie  – waar hebben ze anders dat melkpoeder voor uitgevonden? Dat het totaal belachelijk is dat je niet overal gewoon je borst te voorschijn kan halen om je kind te voeren. Of juist dat je het toch niet gaat wagen om in het openbaar je tieten te ontbloten om je kind te voeren. Erger nog dan je uitspreken voor of tegen Zwarte Piet, nodigt je baby voeden uit tot discussie.

Als je langer dan 4 uur van je baby verwijderd wilt zijn

Niet mogelijk. Ja, je kunt voorkolven en dat geven, maar dan zit je alsnog met pijnlijke, melk lekkende en op ontploffen staande borsten.

Als het niet lukt

Bij vriendin E. kwam de melk niet op gang. En toen ‘ie eenmaal op gang kwam, was het niet genoeg. Na twee dagen krijsen moest haar zoontje weer terug naar het ziekenhuis om daar bijgevoed te worden. Toen besloot ze op de fles over te stappen. In plaats van dat ze haar een groot compliment gaven dat ze haar zoontje niet van de honger om liet komen, kreeg E. van de borstvoedingsmaffia een hele hoop kritiek. Inmiddels is haar baby een kerngezonde kleuter en is E. net van haar schuldgevoel af.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Waarom stoppen met borstvoeding stilletjes blijft knagen