Museum vol kunstwerken met een knipoog – heel tof voor jezelf én de kinderen

Veel rust en ruimte, midden in een prachtige omgeving en toegankelijke kunst: als er één museum perfect is om met kleine kinderen te bezoeken, dan is het wel Museum Voorlinden in Wassenaar.

Lees ook: Dit zijn Jannekes 5 favoriete peutermusea

Als ik met mijn kinderen naar een museum ga, kies ik meestal voor kindvriendelijke exemplaren, zoals het Nemo of het Tropenmuseum. De geijkte plekken, zeg maar. Zodat ik zeker weet dat mijn kinderen het leuk vinden en de boel niet slopen. Want vingertjes die een antieke vaas omver werpen of vingertjes die door een doek van Rembrandt prikken, dat is voor niemand leuk.

Voorlinden, daar had ik zelf nooit aan gedacht, maar nadat mijn schoonmoeder voor de zesde keer met luid en duidelijke stem had gezegd dat het er Echt. Geweldig. Is. Júíst met kleine kinderen, gingen we toch maar een kijkje nemen. Voorlinden bleek niets van wat ik had verwacht. Niet stijf, niet donker, niet moeilijk, maar licht, luchtig en vrolijk. Het museum bestaat uit gigantisch grote, spierwitte zalen vol indrukwekkend grote vervreemdende objecten. Die objecten worden stuk voor stuk keurig bewaakt door vriendelijke suppoosten, die – mocht je aandacht een seconde verslappen omdat je zelf even cultuur aan het opsnuiven bent – ervoor zorgen dat je kinderen nergens met hun nieuwsgierige tengeltjes aan zitten. Omdat er zoveel ruimte en licht is, blijven de kinderen rustig. Mocht je er met je kinderwagen rond willen lopen, dan is dat dus ook geen probleem. Bovendien is alles gelijkvloers. Top!

Het museum ligt op het landgoed Voorlinden in Wassenaar. Je wandelt er door een keurig aangeharkt stuk bos naartoe, zodat de koters nog even kunnen uitrazen voor ze naar binnen gaan. Puk (6) kreeg direct bij binnenkomst een speurtocht in de handen geduwd (spannend!), Olle (3) sjokte gemoedelijk achter ons aan tot hij met ogen als schoteltjes midden in de ruimte een zwembad ontdekte. Waar mensen in liepen. Een zwembad, met stromend water. Waar mensen in liepen. In dat zwembad. Compleet in de war laveerde hij vervolgens langs een soort loeigrote, verlichte Bloom-achtige ‘bloempotten’ om gelukzalig naar adem te happen bij “houten haren van een hele grote meneer!!!” En zo ging het maar door, ruimte na ruimte, gevuld met de meest opmerkelijke kunstwerken. We keken onze ogen uit.

De objecten die bij mijn kroost het meest in de smaak vielen:
* Een antieke vaas met daarop het logo van Coca-Cola
* Een aapje dat haar nageltjes net heeft gelakt en het resultaat bewondert
* Een opengemaakte matras waar de vulling tussen hing als een soort mini-universum
* Muizenliftjes die echt open- en dichtgaan (vet cool)
* Dat zwembad, zowel van boven als er zelf ín staan
* Een soort reusachtige schelp van metaal waar je doorheen kunt lopen (vond mijn claustrofobische man wat minder grappig)
* Een wand van spiegels waar je jezelf 345 keer in ziet

Moe van alle indrukken sjokten we naar de uitgang, alwaar de kinderen met rode konen de antwoorden van de speurtocht inleverden en werden beloond met een soort ouderwets gloeilampje gevuld met gummetjes en een hip zwart potlood. We maakten  nog een kleine wandeling door het bos en sloten af met citroen merengue en appeltaart in het naastgelegen restaurant. Had mijn schoonmoeder dus groot gelijk, zo’n warm welkom zag ik totaal niet aankomen. Misschien moet ik het vaker proberen, een grotemensenmuseum met de kinderen. Tips, anyone?

Lees ook: Regenachtige dag? Ga dan naar het kinderboekenmuseum in Den Haag

Voorlinden Museum & Gardens
Buurtweg 90, Wassenaar
www.voorlinden.nl
Credits foto’s: Openingsbeeld: Maurizio Cattelan (1960), zonder titel (2001), Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam. Zwembad: Leandro Erlich (1973), Swimming Pool (2016), Museum Voorlinden, Wassenaar. Foto: Antoine van Kaam. tuin: Tuinontwerp door Piet Oudolf, Museum Voorlinden, Wassenaar.

 

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Heb je eindelijk me-time, verlang je weer naar je baby. En meer tegenstrijdige moedergevoelens

Zo gek, maar dat hele moederschap is, zeker in het begin, zo...
Lees verder