Na 9 maanden je oude figuur weer terug. Haha, geloof je nog in sprookjes?

11.10.2019 18:30

Annemieke dacht dat ze zonder er iets voor te doen driekwart jaar na de geboorte van haar baby wel weer in haar oude spijkerbroek zou passen. Niet dus.

Er was eens een vrouw die in verwachting was. Negen maanden lang groeide een baby in haar buik waardoor ze dik werd. (Ze at zich ook misselijk aan chocolade, koekjes, chips en ijs want ze was immers zwanger). Toen werd haar baby geboren. (En at ze zich misselijk aan chocolade, koekjes, chips en ijs want ze gaf immers borstvoeding en dat kost superveel energie). Negen maanden na de geboorte kon ze weer in haar skinny jeans want ze had haar pre-zwangerschapslichaam weer terug. Samen met haar baby, die de hele nacht doorsliep, en haar man, die uit zichzelf de luiers verwisselde, leefden ze nog lang en gelukkig.

‘Geef het tijd’

Bovenstaande is inderdaad een sprookje. Maar bevatten sprookjes niet altijd een kern van waarheid? Nou, nee, in dit geval niet. Na één keer seksen, pakweg een halfuurtje plezier, ben je negen maanden later zo dik als een obese zeekoe, maar na een 10 uur durende hel – want zo mag je de gemiddelde bevalling toch wel noemen – ben je negen maanden later nog steeds dik. Weliswaar niet meer zeekoe-formaat, maar toch, dat buikje is zelfs met corrigerend ondergoed niet meer weg te werken. ‘Geef het tijd’, zei iedereen toen ik zes weken na de bevalling stond te janken voor mijn kledingkast. Nou, dat heb ik gedaan hoor. Negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren. Ik heb het zelfs nog twee weken extra gegeven, want Zoë is twee weken te laat geboren. En vooruit, nog een maandje erbij voor de zekerheid. Maar tijd geven alleen werkt niet. Nu is mijn dochter al bijna 11 maanden en pas ik nog steeds niet in mijn oude spijkerbroek.

Borstvoeding maakt niet slank

Hoe doen andere mama’s dit? Schoonzus A. paste een halfjaar na de geboorte van haar dochter alweer in haar maatje 36 – de trut! (ja, ik ben jaloers) – en als je haar man mag geloven, sleept ‘ie iedere weken pakken roomijs en dozen mueslirepen mee naar huis. “Dat komt door de borstvoeding dat ik zo’n honger heb, dat voeden kost me zooooo veel energie. Mijn baby drinkt nog steeds iedere dag, wel drie keer, dus ik kan eten wat ik wil,” verklaart ze. Schoonzus A. liegt dat ze barst. Borstvoeding maakt niet slank; dat is een fabel. Mijn baby drinkt ook nog steeds de hele dag – en vooral de hele nacht – door en er gaat geen grammetje af. Of misschien wel, maar de weegschaal heb ik tot verboden terrein verklaard. Belangrijker dan de kilo’s is dat buikje. En die kont. Die dijen. En die… nouja, you get the picture.

Omarm je mombod of stop met zeuren

Misschien moet ik mijn vetrolletjes omarmen en m’n mombod op Instagram zetten. Of stoppen met zeuren en er wat aan doen. Sporten zeg je? Ja graag! Haha, grapje, als er iets is wat ik haat, is het hardlopen. Bovendien passen m’n borsten niet meer in m’n sportBH. En heb ik geen tijd. Wat natuurlijk gelul is, want tijd om mijn tanden te poetsen heb ik wel. Het gaat om prioriteit: voor mij is een gelukkige baby nu even belangrijker dan een sixpack. En vooral haalbaarder. Dan maar een moederlijf. Wel zonde van m’n favoriete spijkerbroek. Misschien moet ik toch maar eens die chocolade vervangen door mijn dochter’s biologische groenteprutjes… Want denken dat je, als je 11 maanden lang geen bal aan sport doet maar wel chocolate brownies als ontbijt eet, opeens je oude figuur terugkrijgt, dat is pas echt in sprookjes geloven.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.