Nog een kind na een PND? Adele durft het bijna niet aan

01.11.2016 14:44

Tien tot twintig procent van de vrouwen krijgt na de bevalling te maken met een postnatale depressie. Een smet op de kraamtijd, veel verdriet en daarnaast ook angst. Want: wil je daarna nog meer kinderen? Maar wat als het dan nog een keer gebeurt?

Zangeres Adele is daar heel bang voor. Vier jaar geleden, na de bevalling van haar zoon Angelo, kreeg ze een PND. “Ik dacht dat ik de slechtste beslissing van mijn leven had gemaakt” vertelt ze over die moeilijke periode aan het Amerikaanse magazine Vanity Fair. Ze hield wel van haar zoontje, maar was obsessief met hem bezig en voelde zich helemaal niet goed. Gelukkig ging het na een tijdje beter, maar nu ziet ze zich voor een dilemma gesteld. Want: een broertje of zusje voor Angelo zou zo leuk zijn. Maar opnieuw een depressie, daar zit de zingende moeder niet op te wachten. Dus, what to do?

Een herkenbaar dilemma. Nadat na de bevalling van mijn dochter alles maandenlang zwart was, durfde ik er niet meer aan te beginnen. De kans is namelijk aanzienlijk dat je na een volgende bevalling opnieuw wordt overvallen door negatieve gevoelens en verdriet. En dat is zo verschrikkelijk naar. Die eerste tijd met een kleine baby zou iets moois moeten zijn, iets om van te genieten. Maar met een PND is daar geen sprake van. Dus wat weegt dan zwaarder: je kinderwens, of de angst om opnieuw door zo’n hel te moeten? Angst is weliswaar een slechte raadgever, maar hier heeft ‘ie helaas wel een punt.

De keus werd uiteindelijk vóór mij gemaakt, toen ik ruim drie jaar na de geboorte van mijn dochter opeens weer zwanger bleek te zijn. Dus toen kon ik niet meer dan hopen dat er dit keer wel een roze wolk zou zijn. En gelukkig was die er en waren er na de geboorte van mijn tweede dochter alleen maar tranen van geluk. Maar ik ben er negen maanden lang echt bang voor geweest, voor die hormonenmist die alles zou kunnen verduisteren. En met mij nog heel veel meer vrouwen. Wat zo vreselijk jammer is, want zoiets bijzonders zou eigenlijk niet overschaduwd mogen worden door angst en nare herinneringen.

Een postnatale depressie voorkomen is helaas niet mogelijk. Je kunt nou eenmaal niet voorspellen of het je weer zal overkomen. Wel kun je proberen heel alert op jezelf te zijn en je omgeving vragen je goed in de gaten te houden in de eerste maanden na de bevalling. Zodat je er snel bij bent, mocht het toch weer misgaan. Ik ben blij dat ik na mijn PND toch nog een keer een mooie kraamtijd heb mogen meemaken. Want echt, het kan zo mooi zijn. Ik gun het alle moeders. En Adele natuurlijk ook.

Durfde jij nog een zwangerschap aan nadat jij een PND had gehad? Of juist niet? Praat erover mee op ons Facebookpagina!

(Bron: RTL Nieuws)