Waarom Barbara het liefst elk jaar met de kinderen in Oostenrijk gaat skiën

17.12.2016 01:05
© Stefan Eisend

Barbara skiede haar hele jeugd in Oostenrijk. Elke voorjaarsvakantie een week. Nu ze zelf kinderen heeft, en weer gaat skiën kan ze haar geluk niet op. Oostenrijk is voor haar hét land voor wie met kleine kinderen gaat wintersporten.

Ik ben een groot fan van wintersporten in Oostenrijk. Zo dat is eruit. Italië, Zwitserland, Duitsland – ook geprobeerd en ook allemaal prachtig. Maar Oostenrijk is mij voor dé plek voor een wintersportvakantie met kinderen. En dat komt natuurlijk doordat ik er als kind altijd naartoe ging. Wij pakten de Bergland Express vanaf Utrecht, een nachttrein die je in 14 uur naar Innsbruck rijdt. Er was voor mij geen groter avontuur dan slapen op een uitklapbedje tegen het dak van de trein aan (en dan maar hopen dat je er niet uitvalt).

Nu ik zelf kinderen heb en sinds kort weer met wintersport ga, komt het allemaal weer terug. De sneeuw, de zon, de kou, de pasta bolognese bij de lunch. Als kleuter kreeg ik tijdens de skilessen een rondleiding door de koeienstallen, als puber raakte ik elk jaar weer opgewonden van de knappe skileraren (wat een cliché!). Mijn geluk kan dus echt niet meer op nu ik na een afwezigheid van bijna 18 jaar weer terug ben bij mijn nieuwe winterhobby: wintersporten in Oostenrijk!

En dus geef ik hier, ongegeneerd en geheel ongevraagd, mijn redenen waarom iedereen die met kinderen gaat skiën gewoon naar Oostenrijk moet. Punt, uit.

 1. Het barst er van de Hollanders
  Dat is niet altijd een voordeel, in de zomervakantie bijvoorbeeld heb ik liever oorden zonder al te veel landgenoten, maar in Oostenrijk heeft die massale aanwezigheid van Nederlanders voor mij extreem veel meerwaarde, zoals daar zijn:
 2. Vriendjes voor de kinderen
  Mijn kinderen gaan niet in een skiklas als ze er niemand verstaan. Gelukkig dus dat het zo toeristisch is in Oostenrijk dat alle klasgenoten in de kerst- en voorjaarsvakantie gewoon Nederlands spreken.
 3. Nederlandstalige skileraren
  Je kan natuurlijk naar een leuk afgelegen skigebied gaan dat alleen bekend is bij de ‘locals’, maar daar heb je dan dus ook skileraren die lekker ‘local’ zijn. En die spreken geen Nederlands met de kinderen.
 4. Grootschalige familiedorpen
  Normaal als ik de woorden ‘grootschalig’ en ‘familie’ hoor, ga ik gillen. Geef mij maar kleinschalig en behandel me alsjeblieft als een volwassene en niet als een familie, maar voor de wintersportvakantie maak ik een uitzondering: het kan me niet groot en familie genoeg zijn. Want groot en familie betekent: alles is er aanwezig om het leuk en makkelijk te maken voor mij en de kinderen.
 5. Alles is top geregeld
  Die grote dorpen zijn gewend aan het verwerken van massa’s toeristen die allemaal op één en dezelfde dag aankomen en die allemaal binnen een half uur moeten worden voorzien van een pas, huurski’s en -schoenen en dan massaal aan tafel gaan om te eten. Nou, dat schaffen ze daar, in Oostenrijk! En hoe!
 6. Geen sneeuw, daar doen ze niet aan
  Zelfs als het een slecht sneeuwjaar is, ligt er sneeuw op de pistes. Hoe ze het doen? Een mengeling van sneeuwkanonnen en goed zorgen voor de sneeuw die er wel ligt. De zon kan schijnen, al weken geen sneeuw gezien, maar skiën zal je!
 7. Lekker hossende après ski
  Ja, u hoort het goed: laat mij maar aan het einde van een dag skiën de polonaise lopen. Ik heb niks met carnaval of hossen, maar zet een Duitse Schlager aan in een grenen houten café en ik pak hupsend en hossend de man voor me bij de schouders om te gaan lopen. Met de kinderen is dit nog leuker (en minder gênant want dan kan ik net doen of zij het zo leuk vinden).
 8. Héérlijk kindereten
  Thuis wil ik graag dat alles heel culi en vega is, maar met kinderen op wintersport ben ik heel erg blij dat er overal Wiener Schnitzel en pasta Bolognese op het menu staat. Niks geen geruzie over bordje leegeten.
 9. Spezi & Schiwasser
  Toen ik tiener was, bestelden we Spätzi: 50% cola met 50% sinas. Meestal kwam het dan in een halve liter omdat ze twee maten bij elkaar moesten gooien. Dat kreeg ik thuis nooit, een halve liter frisdrank! Mijn zoon van 9 vindt het ook geweldig: hij wisselt het af met Schiwasser: een mierzoete limonadesoort.

Zo. Dat is eruit. Benieuwd naar welke plekken je in Oostenrijk moet bezoeken, kijk dan hier? Voor meer tips, lees ook: de 10 beste adressen in Oostenrijk met kinderen

 

logo-oostenrijk
Deze productie is gemaakt in samenwerking met het Oostenrijks Toerismebureau, maar de inhoud ervan komt recht uit mijn hart.