Open brief aan de NS: waarom hebben jullie geen plek voor zwangere vrouwen?

Toen Julie hoogzwanger was en veel met de trein reisde, kon ze nooit zitten, maar moest ze met haar dikke buik tussen hordes mensen, hete koffiebekers en uitstekende paraplu’s staan. Niet heel comfortabel, to say the least. Dus schreef ze een brief aan de NS.

Beste NS,

Toen ik vorig jaar zwanger was, reisde ik regelmatig met de trein naar mijn werk. Normaal gesproken vind ik het niet zo erg als er geen plek is en ik een half uurtje tussen andere reizigers ingeklemd moet staan. Of, nou ja, als ik echt eerlijk ben, vind ik dat ook normaal gesproken behoorlijk irritant. Maar voor hoogzwangere vrouwen is het toch een ander verhaal. Zo kreeg ik last van mijn rug als ik langer dan een paar minuten stond en vond ik het helemaal niet fijn om met een baby in mijn buik tussen paraplu’s, ellebogen en hete bekers meeneemkoffie te moeten staan.

Enfin, ik denk niet dat ik jullie hoef uit te leggen dat het fijn zou zijn als er een plekje voor zwangere vrouwen beschikbaar zou zijn…

Of wel? Want ik heb me tevergeefs rot gezocht naar speciale zitplekken in de trein, zoals die ook in de meeste bussen en metro’s gereserveerd zijn voor mindervaliden, senioren en zwangeren. Wat blijkt, die heeft de NS niet. En zo kwam het dat ik de laatste maanden van mijn zwangerschap tevergeefs door volgepakte coupés waggelde op zoek naar een plekje of illegaal in de eerste klas ging zitten.

Aan het – soms horkerige – gedrag van mijn medereizigers kunnen jullie natuurlijk niet veel doen. Mensen kijken weg, zitten omdat ze zelf misschien ook niet lang kunnen staan of willen gewoonweg niet hun plekje opgeven. Daarom stel ik voor dat jullie in elke coupé een paar plekken reserveren voor senioren, mindervaliden en zwangere vrouwen. Het is namelijk een stuk makkelijker om op te staan als er een bordje of sticker boven je hoofd hangt, waarop staat dat die stoel voor iemand anders bedoeld is. Of, nog beter, kijk naar het Belgische model, waarbij vrouwen de laatste vier maanden van hun zwangerschap gratis eerste klas mogen reizen.

Wat denken jullie? Een goed voornemen om in 2015 te verwezenlijken? Ik hoop van wel!

Hartelijke groet,

Julie

Geschreven door
More from Julie de Graaf

Moeders op instagram: hoe maak je de perfecte foto?

Hoera voor Instagram! Niets fijners dan lekker even gluren in de huizen...
Lees verder