Ouders slaan alarm: rubbertegels op speelpleinen zouden giftig zijn

21.10.2016 10:38
Ophef: moeten rubbertegels op speelpleinen verdwijnen?

Ze lijken zo veilig, de relatief zachte rubbertegels die ervoor zorgen dat je kind niet meteen een grote wond op zijn hoofd heeft nadat hij van de glijbaan is gevallen. Toch is er nu, na het kunstgras op sportvelden, ook over de rubbertegels op speelpleinen discussie. Gevreesd wordt dat kinderen door de – vaak snel afbrokkelende – tegels giftige stoffen binnenkrijgen. 

 De ophef werd aangewakkerd door een uitzending van Zembla over dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat. Twee hoogleraren toxicologie reageerden tegenover BNR dat er, net als in kunstgraskorrels, ook te veel chemicaliën in de rubbertegels zitten. Of er echt reden is voor paniek wordt nu uitgezocht. De Europese Unie is momenteel bezig met een onderzoek naar de giftige stoffen in rubber.

Niet alleen ouders slaan alarm over de afgebrokkelde stukjes rubber onder de speeltoestellen waar hun kinderen op spelen (in Amersfoort zouden kinderen ze zelfs voor dropjes aanzien), ook de politiek houdt zich ermee bezig. Woensdag zijn er door de PvdA Kamervragen gesteld over de hele kwestie: waarom wordt er gezien de twijfels over de gezondheid van rubbertegels niet voor alternatieven gekozen?

 

Lees ook: Dit zijn de aller-allergevaarlijkste speeltuinen van de wereld (oef!!)

Bron: ADBNR