Ouderschap maakt moe, ehh, gelukkig!

06.10.2015 00:10

Ken je dat onderzoek waaruit blijkt dat mensen met kinderen minder gelukkig zijn dan mensen zonder kinderen? Dat blijkt dus helemaal niet waar te zijn! Julie had al zo’n vermoeden… 

“Eigenlijk toch wel gek dat we maar massaal kinderen blijven krijgen, waarom doen we het onszelf aan?” verzuchtte een vriendin laatst na een bijzonder vermoeiende dag thuis met haar peuter. Ik moest meteen denken aan een stukje dat ik had gelezen over het boek van de Amerikaanse schrijver (en moeder) Jennifer Senior. In “Maar je krijgt er wel veel voor terug” beschrijft Senior dat ouderschap eerder moe en zorgelijk maakt dan gelukkig, maar dat het wel vervullend is. Ze vat het samen in het zinnetje: “All Joy and No Fun.” Al wil ik daar aan toevoegen dat ik het ook niet altijd ‘all joy’ vind. Toen mijn zoontje vanochtend om 5:45 wakker werd, viel er bij mij bijvoorbeeld opmerkelijk weinig joy te bespeuren. En omgekeerd is het vaak is juist wél fun: als we samen schommelen en hij hardop kirt van plezier, kan mijn dag niet meer stuk.

Toen ik een foto van mijzelf en mijn zoontje – breed lachend – op de schommel aan een collega-moeder stuurde, schreef ze terug: “Degene die beweert dat ouders minder gelukkig zijn dan mensen zonder kinderen, heeft duidelijk nog nooit met een baby op de schommel gezeten.” Ze had het over dat ene onderzoek dat te pas en te onpas wordt aangehaald waarin wordt beweerd dat mensen met kinderen minder gelukkig zijn dan hun kinderloze leeftijdsgenoten. Toevallig zegt Senior daar ook iets over in haar boek. De resultaten van dergelijk onderzoek blijken wereldwijd namelijk sterk beïnvloed door de gevoelens van een bepaalde groep ouders (vaak alleenstaand en arm) die met veel moeite maar net het hoofd boven water kunnen houden. Andere ouders zijn dus (hiep hoi, hiep hoi!) wél gelukkiger dan kinderlozen. Zeker in landen als Nederland waar een sociaal vangnet is en de kinderopvang redelijk betaalbaar.

Yes!! Doen we het toch niet voor niets…

LEES OOK: Stappenplan: zo word je een blije moeder