Het ouderschap: the gift that keeps on giving

31.10.2017 17:30

Marcel is 45. Hij is journalist, getrouwd met Carlijn en heeft een baard, alsmede een 1 jaar oude dochter die Sammie heet. Op Me-to-We.nl vertelt hij hoe het zover heeft kunnen komen. En over hoe het nu verder moet.

Carlijn was net met Sammie het kinderdagverblijf uitgestapt en probeerde haar in het kinderzitje van haar fiets te frommelen. Altijd wat gedoe, zeker nu het iets kouder is en de riempjes over de winterjas moeten worden gepield, terwijl je de fiets in bedwang houdt en de slagregens naar beneden komen. Een van de vele kleine cadeautjes die bij het ouderschap horen en tot zover niets aan de hand. Totdat ze De Man zag.

Hij stond aan de overkant van de straat, maar Carlijn voelde aan alles: eng. Hij stond daar maar, middenin de regen, te staren naar Carlijn en Sammie. Carlijn pielde iets sneller, maar, zoals dat gaat: het lukte even niet. De man kwam in beweging, stak de straat over, liep recht op mijn vrouw en dochter af. Carlijn bleef kijken, zag dat de man een wezenloze blik had, ergens diep achterin zijn holle ogen. Hij was onverzorgd. Ze werd bang. Niet voor zichzelf, voor Sammie. Was ze alleen geweest, zei ze later, was ze al lang weg geweest. Nu stond ze daar, Sammie half in het zitje, de riempjes nog steeds niet vast, samen in de regen.

Nu stond de man naast haar. Hij zei niks, hij keek. Van Sammie naar Carlijn en weer terug. Het voelde als het begin van een heel slechte horrorfilm, zei Carlijn, later. Er was niemand op straat.

De man zei: ‘Hoe oud is ze?’

Doodse blik.

Carlijn zei: ‘Anderhalf…’

Doodse blik.

Daarna liep hij weer terug naar de overkant van de straat.

Einde verhaal. Er gebeurde niks. De man was misschien wel moe, of zo, of ziek of droevig of iets anders. Hij deed in principe ook niks fout natuurlijk, maar Carlijn was er evenzogoed een week lang mee bezig. Omdat ze zich voor het eerst in haar leven machteloos had gevoeld. Nog zo’n cadeautje dat bij het ouderschap hoort.

Lees ook: Dingen die zelfs de meest relaxte ouder een paniekaanval bezorgen