Pittige tijden? Gebruik dit mantra: Alles Gaat Voorbij!

Als je voor het eerst een baby krijgt, verschuift je hele wereld. Barbara dacht dat ze nooit meer uit eten zou kunnen. En dat schoenen met hakken voorgoed verleden tijd waren. Maar: ze weet inmiddels: het is allemaal een fase. Gelukkig maar. 

“Ik ben zo blij dat ik nu weet dat dit weer voorbij gaat,” verzuchtte een vriendin laatst. Ik was bij haar op kraamvisite van de tweede. Ze zat er superrelaxed bij. We hadden het over dat gevoel dat je hebt als je net je eerste kind hebt: dat alles nieuw is. Dat gevoel dat je je dagelijks leven niet meer snapt. Dat je als een soort blinde in een nieuwe wereld bent gestort, waar je de weg niet weet en de taal niet spreekt. Die eerste weken met je baby. Voor het eerst. Niet dat ik het niet geweldig vond hoor, die baby. Maar dat het zo ontregelend is, dat kan niemand je vooraf vertellen.

LEES OOK: 7 Fasen waar iedere pasbevallen moeder doorheen gaat voor ze weer seks heeft

Zelf keek ik met verbazing naar die hele stoet bezoek. Vrouwen met mooie kleren, die het bezoek aan mij combineerden met straks uit eten gaan. Vriendinnen die weg moesten om de kinderen uit school te halen. Alsof het leven gewoon doorging! Er had zich toch net een aardverschuiving voorgedaan waardoor alles anders was geworden? Hoezo moesten ze naar school, uit eten en konden zij nog wel op hoge hakken lopen – iets wat ik eind 2035 pas weer zou doen? Ik dacht ook echt: jullie kunnen hier binnenlopen in mijn nieuwe wereld en dan gewoon weer teruglopen naar je oude wereld! Terwijl ik voor altijd in een nieuwe wereld zou leven.

Ik realiseerde me niet dat die nieuwe wereld langzaam zou wennen. Dat het hele nieuwe eraf gaat, dat je zekerder wordt van je zaak, dat de baby makkelijker wordt. Gaat slapen, bijvoorbeeld. Goed gaat drinken. Groter wordt. Dat al die dingen die je zoveel stress opleverden, vanzelf verdwijnen. Dat die nieuwe wereld op een dag weer als normaal gaat voelen. Daarom is het zo leuk om een tweede kind te krijgen. Dan begin je opnieuw aan al dat gedoe, maar dan weet je dat er licht is aan het eind van de tunnel. En dan kan je dus genieten van al die dingen die de keer ervoor voornamelijk stress opleverden. Althans, zo heb ik het ervaren.

En nu lukt het me ook om dat gevoel, die gedachte, mee te nemen in alle kloterige, vermoeiende, stressvolle rotsituaties waar baby’s, peuters en grotere kinderen je in brengen: het gaat voorbij. Als je je dat tijdelijke beseft, kun je weer kijken naar de schoonheid van het moment, van deze levensfase. Totdat je natuurlijk weer na een lange en vermoeiende woensdagmiddag de supermarkt uit loopt met een woedende peuter en een volle boodschappentas en je je FIETSSLEUTELS NIET KUNT VINDEN!! Dan kan je wel janken. Maar weet: ook dat gaat voorbij. Het wordt vanzelf weer acht uur.

LEES OOK: 10 Opmerkelijke fasen waar veel kinderen doorheen gaan

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Een heerlijke pasta waar geen pasta in zit (maar wel groente!)

We waren hier al dik fan van Jamie Oliver, maar nu hebben...
Lees verder