Prachtige film over ongewenste kinderloosheid (plus de trailer!)

24.04.2018 17:30

Als zwanger worden niet lukt, wat gaat er dan in je om? Deze prachtige, taboedoorbrekende film moet je zeker zien als je wilt ervaren hoe eenzaam ongewenste kinderloosheid kan maken.

Eerlijk is eerlijk: ik heb geen idee hoe het voelt om geen kinderen te kunnen krijgen. Althans, totdat ik deze film zag. Toen kreeg ik ineens een pijnlijk inkijkje in het allesoverheersende, verpletterende gevoel dat ongewenste kinderloosheid met zich mee kan brengen. En dat gevoel komt heel dichtbij. Ik zie mijn beste vrienden en eigen dierbaren worstelen met dit thema. Zwanger worden lukt niet, of eindigt in een miskraam. Soms jaar op jaar op jaar. Het rottige is: ik kan niets doen om het beter te maken. Hoe eenzaam dat kan maken als het je zelf overkomt, dat brengt La Holandesa pijnlijk en prachtig in beeld. In de film gaan Maud en Frank, na acht jaar geprobeerd te hebben zwanger te worden, op reis naar Chili om ‘opnieuw te beginnen’. Maar dat lukt niet. Na een knallende ruzie reist Maud in haar eentje verder, zonder Frank te laten weten waar ze uithangt. Onderweg vertelt ze in eerste instantie aan niemand haar verhaal, maar al haar, meestal impulsieve, handelingen komen voort uit haar verdriet. Uiteindelijk ontfermt ze zich over een verwaarloosd Chileens jongetje, dat ze eigenlijk ontvoert, hoewel ze hem tegelijkertijd redt van zijn alcoholistische vader. In het grillige landschap van Chili gaat ze langzaam maar zeker tot op de bodem van haar diepste pijn.

LEES OOK: Wat je nooit moet zeggen tegen een vrouw met vruchtbaarheidsproblemen.

Ik zag de film al in een voorpremière op het filmfestival in Rotterdam. Regisseur van deze on-Nederlandse film is namelijk mijn bloedeigen zus Marleen. Dat is trouwens niet de reden waarom ik roep dat jullie deze film moeten gaan zien (al ben ik natuurlijk wel heel trots), het was gewoon lang geleden dat een film me zó wist te raken. Het grillige en bij vlagen betoverende landschap van Chili heeft daar zeker iets mee te maken, maar het komt vooral doordat je voelt dat de emoties in de film écht zijn en kloppen. Dat komt doordat de vrouwen die deze film maakten, zelf weten hoe het voelt als zwanger worden niet vanzelf gaat. De scenarioschrijfster, Daan Gielis, zat zelf in een jarenlang traject om zwanger te worden – zonder resultaat. Mijn eigen zus is 38 en heeft een nog onvervulde kinderwens. En hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen vertelde na afloop van de film dat ze tussen de geboorte van haar eerste en tweede kind een miskraam had, en zich daarom zo goed kon verplaatsen in de pijn van Maud. Echte emoties dus van ervaringsdeskundigen, en dat is de hele film voelbaar, zonder dat het verhaal ook maar een moment sentimenteel wordt. Dat deze drie vrouwen nu via een aangrijpende film hun verhaal te delen met de wereld, dat vind ik moedig. Er zijn al genoeg taboes op deze wereld – laat ongewenste kinderloosheid daar niet een van zijn. Want er zijn te veel vrouwen die hiermee te maken krijgen.

La Holandesa is vanaf 26 april te zien in de bioscoop. Bekijk hier de trailer.

LEES OOK: Moeders statement gaat viraal: zwanger worden is niet voor iedereen even makkelijk