Prikplicht voor ouders, kunnen we dat hier ook invoeren?

03.09.2019 18:20

Naar aanleiding van de groeiende tendens onder ouders om hun kinderen niet te laten vaccineren kiezen steeds meer Europese landen voor een strenger vaccinatiebeleid. Niet vaccineren is namelijk een gevaar voor de volksgezondheid. In Nederland is vaccineren nog steeds een eigen keuze. Vala zegt: dat moet maar eens afgelopen zijn.

Deze zomer besloot de nieuwe president van Frankrijk, Emmanuel Macron, elf vaccinaties voor zuigelingen verplicht te stellen. De regering vindt deze maatregel nodig omdat steeds minder ouders in het land hun kinderen laten inenten. Hierdoor is de vaccinatiegraad gedaald naar 75 procent, terwijl een percentage van 95 procent vereist is om de zogenaamde groepsimmuniteit te bereiken. Doordat er steeds minder kinderen gevaccineerd worden zijn Mazelen, een ziekte die nagenoeg uitgeroeid was door het vaccinatieprogramma, terug van weggeweest. De afgelopen tien jaar zijn er daardoor in Frankrijk al 24.000 mensen ziek geworden en tien doden gevallen. En Frankrijk is niet het enige land dat ten prooi valt aan Mazelen. Italië meldde deze zomer een epidemie en ook in Nederland krijgen steeds meer kinderen de ziekte. Met alle gevolgen van dien. Gevolgen die er dus wel degelijk zijn, maar waar menig hedendaagse ouder de ogen voor sluit. Want: dat is onzin. Allemaal stemmingmakerij van de overheid en de farmaceutische industrie die over de ruggen van de brave burgers geld willen verdienen. Iets met alternative facts, zeg maar. Want feiten, dat zijn tegenwoordig meningen.

Lees ook: Vijf dagen werken? Waarom heb je dan kinderen?

Maar ik ben er klaar mee. Echt helemaal klaar. En ja, ik blijf het zeggen. Net zo lang tot het een keer afgelopen is met deze onzin. Want beste anti-prik ouders, klim vooral die barricade op en roep woedend “Clickbait!”, en “Alles voor de cijfers, Me-to-We!”, maar weet je: I don’t give a flying fuck. Ik, wij, blijven het hier niet over hebben omdat we graag willen scoren. We weten nu tenslotte wel dat, and I quote: ‘Vala alleen maar kan zeiken’ en dat jullie ‘stukken van Vala niet eens meer lezen’, dus als we jullie mogen geloven scoren we geheel en al niet met deze artikelen, want niemand leest ze toch? We blijven het hier over hebben omdat het belángrijk is. Van levensbelang zelfs. Omdat het gevaarlijk is wat er in de samenleving gebeurt op dit gebied. Omdat het  tijd wordt dat dit soort idiote uitwassen van een stel verwende, zogenaamde autodidacten die hun studie hebben genoten aan de University of Google en daar ergens een klok hebben horen luiden, maar geen flauw idee hebben waar de klepel hangt, met harde hand de kop in worden gedrukt. Want ja, dat zijn jullie dus, verwend. En kortzichtig ook. Want omdat jullie zelf nooit hebben hoeven meemaken hoe het is om een ontzettend zieke baby met Kinkhoest te hebben, omdat er in het hedendaagse straatbeeld nog maar heel weinig mensen zijn met restverschijnselen van Polio, omdat er geen leerlingen uit de klassen van jullie kinderen verdwijnen omdat ze ten onder zijn gegaan aan Mazelen, zijn de feiten van eigenlijk nog maar heel kort geleden opeens niet meer relevant. Of zelfs ‘onzin’. Doen jullie zeer gedegen jarenlang onderzoek en onomstotelijk wetenschappelijk bewijs af als complottheorieën en komen jullie aan met vage websites, YouTube filmpjes van hysterische televisiesterren en alternatieve en soms zelfs uit hun ambt ontzette ‘medici’, met theorieën die aan alle kanten ontkracht kunnen worden en bovendien nergens op gebaseerd zijn. Maar inderdaad, wat zijn jullie toch ontzettend goed geïnformeerd. En ‘kritisch’. Donald Trump zou er een puntje aan kunnen zuigen.

Ik zeg: kudos voor Emmanuel Macron, en dat Mark Rutte zijn voorbeeld maar heel snel mag volgen. Vaccineren zou verplicht moeten worden. Want vaccineren is geen keuze. Vaccineer je niet, dan ben je een gevaar voor de volksgezondheid en zou je wat mij betreft uit het openbare leven verbannen moeten worden. Prima dat jij je eigen kinderen in gevaar wilt brengen (of nou ja, eigenlijk niet prima en wat mij betreft zou de Kinderbescherming dan verhaal bij je mogen halen), maar blijf dan alsjeblieft weg bij de rest van de mensen die niet zitten te wachten op jouw oh zo ‘natuurlijke’ en ‘onschuldige’ ziektekiemen. Blijf alsjeblieft weg bij de kleine baby’s op de kinderdagverblijven die nog te jong zijn om gevaccineerd te worden. Bij de kinderen die om wat voor reden dan ook niet gevaccineerd mógen worden en daarom afhankelijk zijn van anderen om hen te beschermen. Waag je alsjeblieft niet in de buurt van mensen met een ernstige ziekte die daardoor zo verzwakt zijn dat hun immuunsysteem van jouw oh zo pure, ongevaccineerde kind op zwart gaat. Ga alsjeblieft niet op bezoek bij je oude, zwakke grootvader in het bejaardenhuis die door jouw onbeschermde hartelapjes weleens prematuur naar de eeuwige jachtvelden verbannen zou kunnen worden en daarbij buurvrouw Beppie en ome Cor met wie hij altijd aan de bridgetafel zit met zich meetrekt. Waag het niet. Want van twee walletjes eten, dat kan natuurlijk niet. Als je je onttrekt aan de plicht en de verantwoordelijkheid die je als burger in deze samenleving hebt om voor elkaar te zorgen, elkaar te beschermen, dan heb je in die samenleving dus helemaal niks te zoeken. There’s no I in team tenslotte. En spelers zoals jij, die mogen wat mij betreft aan de kant blijven zitten.

Er is lang genoeg geprobeerd het tij te keren met praten, uitleggen, met begrip en een luisterend oor. Met logische, sluitende argumenten. Met feiten en bewijzen. Met allerhande experts en professionals die aan de noodklok zijn gaan hangen. Maar op een gegeven moment houdt het op. Wie niet horen wil, die moet maar voelen. Als je ontoerekeningsvatbaar bent, dan zit er dus niks anders op dan TBS met dwangverpleging. Klaar met het pappen en het nathouden, gewoon: niet lullen, maar prikken. En wie niet op komt dagen krijgt een boete, mag geweerd worden van openbare plekken en onder curatele worden gesteld. Domheid en onverantwoordelijkheid verdienen geen podium, verdienen geen coulance en geen begrip. Daar moet rigoureus mee afgerekend worden. Sowieso, maar al helemaal als er onschuldige kinderen en zieke, zwakke mensen in het spel zijn. Het is tijd dat er in de Nederlandse samenleving eens wat minder ruimte komt voor onzin, voor consensus, voor iedereen maar tevreden houden. Voor keuze-vrijheid. Niet alles is jouw vrije keus. Niet alles is jouw recht. Soms heb je gewoon alleen maar een plicht. En daar heb je je bij neer te leggen. Want weet je, je bent dus niet alleen op deze wereld. Het is een kwestie van principe en van solidariteit. En als we dat niet meer hebben, God helpe ons dan maar de brug over. Want de uitwassen van een dergelijke houding hebben we al veel te vaak gezien.

Met een dolle hond mag je niet over straat, omdat die een gevaar voor z’n omgeving oplevert. Een ongevaccineerd kind vormt een groter risico, maar die laten we vrij rondlopen. Wat mij betreft een beetje gek. En nee, die kinderen kunnen er zelf niks aan doen dat hun ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen en ja, natuurlijk is het sneu als ze daardoor vervolgens buiten de samenleving komen te staan. Maar moeten we dan maar accepteren dat het algemeen belang ondergeschikt raakt aan het belang van een soort splintergroepering die niet alleen egoïstisch, maar ook nog eens gevaarlijk bezig is? Dat lijkt me toch niet. Sommige dingen hoeven gewoonweg niet gehoord, niet gefaciliteerd te worden. Daar mogen we dus gewoon keihard ‘Nee’ tegen zeggen. Dus, beste Mark Rutte, als er ooit nog eens een kabinet komt, kan dit dan één van de eerste dingen zijn die u doorvoert? Niet doorschuiven, maar aanpakken, zegt u tenslotte toch altijd? Pak dit probleem dan eindelijk eens met beide handen aan. Dan zijn we er vanaf.