11 regels voor een heel relaxte vakantie met kinderen

05.08.2022 06:00

Oké, vakantie ziet er tegenwoordig wat anders uit dan vroeger, maar zo ingewikkeld is dat niet, een relaxte vakantie met kinderen. Gewoon deze regels volgen. Graag gedaan!

Lees ook: Het grote zomerdilemma: hoe vind je een droomvakantie voor het hele gezin?

Regel 1: voorbereiding is alles

Als je dit toevallig leest op je vakantiebestemming is het een beetje laat, maar voorbereiding is dus alles. Tropische zwembadfoto’s op internet dienen helemaal ingezoomd te worden om de kwaliteit van het slot van het hekje te beoordelen en plekken waar geen kinderstoel dan wel -bedje aanwezig is, moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Niet omdat je niet zelf een bedje mee kan nemen, maar omdat ‘niet ingericht op kinderen’ doorgaans ‘nul procent kinderproof’ betekent en je moet maar net zin hebben om een hele vakantie lang als een havik op te letten of er geen dure spullen omgaan in je vakantiehuis dan wel of er geen kind op een gevaarlijk trappetje zonder hekje aan het klimmen is.

Regel 2: er wordt niet opgevoed

Of, nou ja, niet heel erg. Basisregels, en wat noodzakelijke veiligheidsmaatregelen, maar met twee woorden praten en speelgoed opruimen kan ook prima na de vakantie weer.

Regel 3: tot 10 jaar een middagslaapje

Aangezien vakantie een zeer intensieve en dus vermoeiende bezigheid is voor kinderen (zwemmen maakt moe, dat weet iedereen, evenals spelen op het strand dan wel in de speeltuin), is het natuurlijk uitermate belangrijk dat groot en klein tussen de middag goed slaapt. In het belang van de kinderen uiteraard. En een klein beetje gezien regel 4.

Regel 4: en de siësta is er voor iedereen

En als de kinderen dan toch een paar uur (we zijn optimistisch) onder zeil zijn, is er geen enkele reden om zelf niet even de ogen te sluiten. Geen enkele reden voor slaapgebrek op vakantie.

Regel 5: goedkope rotzooi tot aan het plafond

Vaste prik in zo’n beetje elk vakantieoord (tenzij je gaat eco-kamperen in Cambodja ofzo): winkels met felgekleurde meuk waar kinderhartjes sneller van gaan slaan. Natuurlijk, de plastic soep, en we adviseren doorgaans dan ook niet om daar verder aan bij te dragen, maar het is wel dergelijke meuk waar kinderen zich bizar goed mee vermaken, en vermaak is sleutel tot een relaxte vakantie.

Regel 6: wie niet wil eten, eet gewoon niet

Geldt niet voor iedereen, maar er bestaan kinderen die uitsluitend leven op brood zonder korstjes en twee korrels hagelslag, daarmee hun ouders in het dagelijks leven tot waanzin drijvend. Mocht je zin hebben in een strijd bij dertig graden, negeer deze regel dan vooral, maar de kans op verhongering is in die paar weken vakantie niet al te groot, zeker gezien regel 11.

Regel 7: er is geen bedtijd

Niet voor niks rennen in landen onder grofweg de lijn Middelburg – Bulgarije de kindertjes tot ’s avonds laat rond op levendige pleintjes waar hun ouders nog zwierig aan een uitgebreid maal zitten. Iets met warmte, en om ’s lands wijs ’s lands eer geen onrecht aan te doen, is het advies om de stellige ‘zeven uur is zeven uur’-regel van thuis wat ruimer te zien.

Regel 8: schermentijd is ongelimiteerd

Natuurlijk bestaan er kinderen die de hele dag tot elf uur ’s avonds met een stokje in het zand spelen, maar wie toevallig niet zon kind heeft, doet er goed aan om de huiselijke schermenregels een tikje te versoepelen.

Regel 9: het huishouden tot een minimum

Om nou in een zwijnenstal te verblijven is weer het andere uiterste, maar wie het leuk vindt om te ontspannen, wordt dringend geadviseerd de huishoudelijke standaard in den vreemde een beetje bij te stellen. Tot het absolute minimum.

Regel 10: gij zult water vinden

Wie niet pal aan het strand of zwembad verpoost zal een beetje meer moeite moeten doen, maar water maakt immer het verschil voor een relaxte vakantie. Omdat water de op zichzelf bijzondere eigenschap heeft kinderen enorm bezig te houden. Waarbij diep water moet worden vermeden, omdat kleine kinderen en diep water doorgaans een combinatie is waar je dan weer niet zo relaxed van wordt.

Regel 11: er is onbeperkt ijs

Omdat oververhitting uiteraard continu op de loer ligt – net als de nodige driftbuien bij weigering, die op zichzelf ook weer oververhitting veroorzaken – is het een uitermate goed idee om ijs in groten getale te blijven aanvoeren. Tenzij je kind een ijsallergie heeft natuurlijk, of je toevallig een heel verantwoorde ouder bent.

Lees ook: Waarom vakantie met kleine kinderen heul ontspannen is