Rust en ruimte in Zweden; het Monaco van het noorden!

05.01.2016 04:55

Vergeet die ellenlange autorit met files naar Frankrijk. Voor zon, zee en lange witte stranden hoef je helemaal niet naar overbevolkte campings met teveel luide Nederlanders in het zuiden van Europa af te reizen. In Zweden (het land van Pippi Langkous, het bekende meubelwarenhuis en de gehaktballetjes) kom je op dit gebied ook ruimschoots aan je trekken.

Zweden is een paradijs voor kinderen. Veel ruimte, kindvriendelijke horeca en uitgestrekte bossen en meren. En wie weet wordt er wel een eland gespot. Zweedse kinderen zijn niet voor niets een van de gelukkigste ter wereld.

PicMonkey Collage

Het eiland Öland heeft de meeste zonne-uren van heel Zweden, en is daarom een favoriete vakantiebestemming van de Zweedse bevolking. Het wordt dan ook niet voor niets het Monaco van het noorden genoemd. Ook de Zweedse koninklijke familie brengt hier jaarlijks de vakantie door. Hun zomerhuis werd begin vorige eeuw gebouwd op advies van de arts omdat de milde en frisse lucht de bronchitis van koningin Victoria goed zou doen. Het koninklijke zomerverblijf is ook te bezoeken.

Solliden

De sportievelingen komen op Öland volop aan hun trekken. Het eiland kent 75 natuurreservaten waarin volop gefietst of gewandeld kan worden. In het zuiden is er bijvoorbeeld een groot kalksteen plateau, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en absoluut een bezoek waard. Met een picknickmand een goede bestemming voor een wandeling! Kinderen krijgen nooit genoeg van water, maar wil je toch even een dagje wat anders, dan is het kasteel Borgholm, met veel activiteiten voor kinderen een leuk uitje, of  bezoek de dierentuin.

Do as the locals en ga voor een van de pittoreske typisch Scandinavische rode huisjes. Bijvoorbeeld deze, in het midden van het eiland, dus dichtbij alles! Je waant je in een roman, en met een schommel en trampoline in de tuinen maar 1,5 kilometer van het strand, ideaal voor een gezin.

huisje

Lees ook: Deze zomer met vrienden op vakantie? Dan is dit het perfecte paradijs!