Schokkend: tientallen baby’s krijgen jaarlijks kinkhoest (en dat kan voorkomen worden)

Ieder jaar komen er meer dan 100 baby’s in het ziekenhuis terecht met kinkhoest. Dat is niet alleen vreselijk zielig en gevaarlijk voor het kind, het is vooral ook onnodig. Want kinkhoest bij baby’s is eenvoudig te voorkomen. Dus waarom doen we dat dan niet?

Heb jij weleens een klein baby’tje met kinkhoest gezien? Ik wel. In het ziekenhuis, toen mijn eigen dochter daar opgenomen was. Geloof me, dat is niet iets wat je van dichtbij wilt meemaken. Want ook al was het mijn eigen kindje niet, dat daar aan de beademingsapparatuur kreperend naar lucht lag te happen, mijn moederhart brak plaatsvervangend. Kinkhoest is verschrikkelijk. Voor iedereen die het krijgt, maar voor een klein, hulpeloos en zwak baby’tje al helemaal. Bovendien kan het voor een jong kind ernstige gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld longschade of zuurstoftekort, wat dan weer gevolgen kan hebben voor de hersenen. Kinkhoest is dus niet zomaar iets. Geen simpel virusje dat je eenvoudig weer te boven komt. Kinkhoest is een ernstige, potentieel levensbedreigende, ziekte. Die geen enkel kind zou moeten krijgen. Die geen enkel kind tegenwoordig ook meer zou hóeven krijgen. Omdat het heel eenvoudig voorkomen kan worden. Namelijk door de moeder tijdens haar zwangerschap te vaccineren. Eén klein prikje en klaar is Kees. Maar dat weten heel veel mensen niet.

Lees ook: Waarom ik mijn baby bewust extra heb laten vaccineren.

RTL Nieuws berichtte afgelopen week over het feit dat de Gezondheidsraad al in 2015 het advies gaf om alle zwangere vrouwen voortaan te laten inenten tegen Kinkhoest. Echter, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daar nog altijd geen besluit over genomen. En dat je je als zwangere ook gewoon zelf, op eigen kosten, kan laten vaccineren, daar wordt ook al geen informatie over gegeven. Gynaecologen en verloskundigen wachten namelijk met het geven van adviezen en/of een richtlijn tot het Ministerie van zich heeft laten horen. Maar dan zeg ik het wel: dames, je kunt je dus gewoon zelf laten vaccineren. Bij voorkeur doe je dat tussen de 28 en 32 weken, waarna de antistoffen die je opbouwt via de navelstreng ook bij je baby terechtkomen. Hierdoor is je kind vanaf z’n geboorte beschermd tegen kinkhoest, een infectie die nu voornamelijk baby’s van drie maanden oud of jonger treft, met alle gevolgen van dien. Als zwangere vrouwen gevaccineerd worden zal het aantal ziekenhuisopnames van jonge baby’s volgens het RIVM naar schatting dalen naar zo’n 25 per jaar. En echt, neem het maar van mij aan, je wilt je kleine baby niet in het ziekenhuis hebben liggen. Want voorkomen, dat is dus echt altijd beter dan genezen.

Het Kinkhoestvaccin wordt in het buitenland al jaren gegeven aan zwangere vrouwen en is bewezen veilig en effectief. Dus mag ik dan even van de dames en heren in het Haagse weten waarom ze hier in vredesnaam nog steeds geen klap op hebben gegeven? We horen niks anders dan dat de zorgkosten de pan uitrijzen, dus kunt u mij dan een gegronde reden geven waarom we er willens en weten voor zorgen dat er nog steeds jaarlijks meer dan 100 bedjes onnodig bezet moeten worden? Want het kost beduidend minder om alle vrouwen eventjes te vaccineren dan ervoor te zorgen dat hun kindjes niet de moord stikken in het ziekenhuis. Die liggen namelijk soms weken aan de beademing en worden volgepompt met allerhande medicatie en dan hebben we het nog niet eens gehad over het medische traject dat soms nog volgt als het ergste gevaar geweken is. Want reken maar dat het niet gratis is als je aan die infectie vervolgens een kind overhoudt met hersenschade, dat daardoor de rest van z’n leven zorg nodig heeft. Maar ja, denkt u misschien, daar hebben we tegenwoordig natuurlijk de participatiemaatschappij voor, dus pa en ma die zoeken het dan lekker zelf maar uit met hun onnodig zorgintensief geworden kind. Zoiets zal het wel zijn zeker? Want een andere reden kan ik eigenlijk niet bedenken.

Voor de anti-vaccinatielobbyisten onder ons: let me stop you right there. Want ja, echt, het kinkhoestvaccin is veilig. Er zit geen gif in en je ongeboren baby komt vervolgens niet kneiter-autistisch uit je baarmoeder rollen. Zwangere vrouwen vaccineren levert geen enkel risico op voor de moeder of het kind, dat is uit herhaaldelijk onderzoek gebleken. En hoewel er na vaccinatie nog steeds een kleine kans bestaat dat je kind kinkhoest krijgt als het in aanraking komt met de bacterie, zal de ziekte dan een stuk milder verlopen. En nee, gevaccineerde vrouwen zijn niet besmettelijk, want het vaccin bevat geen levende bestanddelen en is dus onmogelijk overdraagbaar. Zet die aluhoedjes dus maar af en denk even al die kleine kindjes die een heel nare ziekte bespaard kan blijven als we gewoon doen wat we moeten doen: onze kinderen beschermen waartegen we dat kunnen. Er is tenslotte al genoeg dat ze moeten krijgen en doormaken, waar we helaas niets aan kunnen doen en dus maar het beste van moeten hopen. Maar dit, hier kunnen we ze dus gewoon voor behoeden. Dus waarom zouden we zo ontzettend moeilijk doen, als het ook heel makkelijk kan? Het is weinig meer dan Calvinistisch Nederland op z’n smalst dat geen gebruik maken van de middelen die gewoon voorhanden zijn. En eigenlijk om je dood te schamen.

Dus zwangere vrouwen, als Mohammed niet naar de berg komt, moet de berg misschien maar tot Mohammed gaan. Daarom zeg ik dan ook: gaat heen en laat u prikken. ‘t Kost je 40 euro, maar je kind heeft er z’n leven lang plezier van. Een beter kraamcadeau kun je ‘m niet geven, denk ik zo. Want al die leuke knuffeltjes, daar heeft je kind echt heel weinig aan, als het in het ziekenhuis ligt te vechten voor z’n leven.

Lees ook: Zwangere vrouwen opgelet: risico op CMV bij ongeboren kind groter dan gedacht.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

To test, or not to test… That is the question (en is er wel een goed antwoord?)

Als de eerste vreugde van de positieve zwangerschapstest is gezakt volgen er...
Lees verder