Tante Franke geeft advies: ‘Jouw borsten, jouw zaak’

Elke maandag geeft Franke, inmiddels goed getraind als moeder, advies over prangende kwesties. Deze week: waarom alles wat jij met je borsten doet, goed is. En dat er maar één is die daar wat over te zeggen heeft. En dat ben jij. 

Waren ze tot je kinderen kreeg voornamelijk prachtige lustobjecten, zodra je kinderen hebt, krijgen ze er een functie bij: die van melktoevoer. Je kunt dan opeens met je boezem, groot of klein, je baby zogen! Wat een wonder, wat een mirakel is dat!

Bemoeizuchtige buurvrouw

Met dat mirakel begint ook meteen het gelazer, want vanaf dat moment denkt iedereen dat-ie mag zeggen wat jij met je borsten doet. Van verloskundige tot kraamverzorgende tot bemoeizuchtige buurvrouw of strenge opa: iedereen vindt er wat van. Men wil weten wat je gaat doen: borstvoeding of flesvoeding? En zou je je nou wel een fles geven, want jij weet toch ook wat het beste voor je baby is? Daarna wordt het: waarom ben je eigenlijk al na twee weken gestopt met borstvoeding? Of: je bent toch niet zo gek dat je met een kleuter aan je borst (met tandjes in zijn mond ook nog?!!) nog borstvoeding blijft geven, toch?

Dat is eigenlijk best raar. Jij bemoeit je immers ook niet met het uitgavenpatroon van je buurman van wie de garage uitpuilt. En de laatste keer dat je je nicht hebt verteld dat ze meer groenten moet eten omdat ze nogal bleek ziet, is ook al nog nooit voorgekomen. Dus waarom heeft je omgeving wel zoveel te zeggen over jouw borsten, vanaf het moment dat je zwanger bent?

Breast is best

Er zijn zelfs, ik noem verder geen namen, mérken-voor-jonge-moeders die vinden dat ze een statement moeten maken over dit onderwerp. En die dan het ene moment zeggen dat alle moeders in hun community welkom zijn, en een dag later op Instagram knallen: “Breast is best”. Huh? Bleek er toch een een onderscheid gemaakt te worden onder moeders, terwijl eerst nog werd gezegd dat iedereen welkom was. In de community. Nou ja.

Ik denk, nu ik bijna tien jaar moeder ben, dat het iets biologisch is. Dat de natuur dit zo geregeld heeft, om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen van de roedel in leven blijven. En dat als anderen uit die roedel goedbedoeld advies geven, de overlevingskans wellicht groter wordt. Zoiets. Maar ja, we leven allang niet meer op elkaars lip in grotten, maar veelal allenig op de bank, achter onze schermpjes geplakt. Waarmee dit biologisch dingetje volstrekt overbodig is geworden. Je hebt er echt niets aan. Nul. Zeker niet als je onder sociale druk iets anders doet dan je eigenlijk zou willen.

Tip van de week

Het enige wat je kunt doen, is je gevoel volgen. Wil je borstvoeding geven? Zet ‘m op! Geef je liever de fles? Te gek! Niet voor niets is Nederlandse babypoeder zo enorm gewild in het buitenland: het is van topkwaliteit. Weet: jouw borsten, die zijn van jou. En van jou alleen. De enige die daar een keuze over kan maken, ben jij. Doe wat goed voelt voor jou en je baby. Meer kun je niet doen.

Oh, tot slot: oordeel niet over anderen. Meningen hebben we al genoeg verzameld, de afgelopen jaren. Luister liever naar de verhalen van een ander, want jouw ervaring kan enorm verschillen met die van andere moeders. Voor de een is borstvoeding een eitje, voor de ander is het enorm pijnlijk. Voor de een zijn flesjes een geweldige uitkomst, omdat papa mee kan helpen met de baby. De anders vindt het niets. En omdat jij je er ongemakkelijk bij voelt, hoeft het nog niet te betekenen dat de vrouw in het park haar kind niet mag voeden in het openbaar. Of ondersteboven in yoga-kaarshouding, zo ze wilt.

Leven en laten leven, mensen.

Mind your own tits. Joe!

Meer tips van Franke lezen? Bestel dan hier haar nieuwe boek Ik denk dat ik het wel kan, boordevol tips voor kersverse moeders!

 

Openingsfoto: Helena Lopes, Unsplash

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Love is all you need (zo’n schattig filmpje!)

Dan mag je er een keertje op los rammen, doe je dat...
Lees verder