Terug van weg geweest: de Mazelen – WHO slaat alarm

Afgelopen jaar is het aantal gevallen van de Mazelen in Europa gestegen met maar liefst 400 procent. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) slaat alarm. Want zo langzamerhand moeten we ons ernstig zorgen gaan maken.

Jongens, ik word hier toch zo moe van (ja, kom d’r maar in, mensen: “Wij worden moe van jou, Vala!”). En bespaar me jullie popcorn-gifjes, de clickbaitbeschuldingen, dreigmails en scheldpartijen in mijn inbox. Want ja, ik ga het hier inderdaad weer over hebben. Maar nee, dat doe ik niet om ‘even lekker te scoren’. Wij van Me to We blijven dit aankaarten omdat wij vinden dat dat belangrijk is. Omdat wij als makers van dit platform een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen naar onze lezers om belangrijke issues onder de aandacht te brengen. Want, in godsvredesnaam, kunnen we hier nou eens mee ophouden? Ik weet zo langzamerhand niet meer wat ik moet zeggen, maar dan zal ik dus gewoon maar in herhaling vallen: ouders, alsjeblieft, vaccineer nou toch je kinderen! Als we zo doorgaan zitten we binnen de kortste keren met een wereldwijde gezondheidscrisis, want echt hoor mensen, jullie dachten dat de griepepidemie van dit jaar erg was, maar wacht maar tot we over een paar jaar allemaal op de EHBO staan met onze stervende kinderen in onze armen en er een patiëntenstop wordt afgekondigd. Maakt de anti-vaccinatie beweging dan gewillig plaats voor de mensen die door hun besmette kinderen zijn aangestoken, terwijl ze zelf hun kroost thuis laten kreperen in de volle overtuiging dat ze vanzelf weer beter worden? Ik waag het te betwijfelen.

Lees ook: Zet je ADHD’er op dieet, dan is-ie zo genezen.

Vorig jaar zijn er in Europa 35 mensen overleden door de Mazelen. 35 Onnodige doden. Even ter vergelijking: als er bij een terroristische aanslag 35 mensen om het leven komen zijn we geschokt door die hoeveelheid. Echter, 35 mensen die overlijden aan een ziekte die ze helemaal niet hadden hoeven krijgen, dat vinden we kennelijk geen enkel probleem. Maar, om even de knuppel in het hoenderhok te gooien: zijn die mensen niet net zo goed bruut afgeslacht door een extremistische beweging? Ik zie eigenlijk het verschil niet zo erg. Door vaccinaties te weigeren pleeg je een aanslag op de volksgezondheid, uit naam van jouw persoonlijke overtuiging. Want ook al sta je niet met een AK-47 voor het Consultatiebureau om alle ouders die hun kinderen komen laten inenten af te schieten, uiteindelijk jaag je wel mensen de dood in. Want ja, beste ouders, er gáán dus mensen dood.

Als jouw keus ook echt alleen betrekking had gehad op jouw kinderen, had je wat mij betreft je gang kunnen gaan. De risico’s die jij neemt met jouw kind, daar heb ik niks over te zeggen. Maar dat is dus het punt: het is niet alleen jouw kind waar jouw keus gevolgen voor heeft, je brengt ook andere mensen in gevaar. De kleine baby’s op het kinderdagverblijf bijvoorbeeld. Kinderen met een instabiel immuunsysteem die infecties niet kunnen afweren. De vader van een goede vriendin van mij die kanker heeft en chemo krijgt. Allemaal mensen die een besmetting met een dergelijk virus niet kunnen hebben. En dus ís het niet alleen jouw keus. Mazelen maakt gezonde, sterke kinderen al heel erg ziek, met potentieel ernstige gevolgen, laat staan degenen die zwakker zijn. En hoe je het ook wendt of keert: je bént niet alleen op deze wereld. Je leeft samen met heel veel mensen. En als groep, als maatschappij, hebben we de verantwoordelijkheid en de plicht om elkaar te beschermen. Redeneringen als ‘ik heb alleen een verantwoordelijkheid voor mijn eigen kinderen’ zijn simpelweg niet waar. Je kunt namelijk niet verwachten dat je deel kunt zijn van de samenleving, maar vervolgens wel alleen voor jezelf zorgen. Dat is eten van twee walletjes. En het spijt me, maar die krenten in de pap, die moet je delen.

 

Er ís geen complot van de overheid, vaccinaties veroorzaken geen autisme en er zit geen vergif in. Gevaccineerde kinderen kunnen anderen niet besmetten en ja, niet-gevaccineerde kinderen kunnen het virus wel verspreiden als het ze het oppikken, ook als ze er zelf niet ziek van worden. Maar weet je, ik ga de feiten en de cijfers niet eens meer oplepelen. Het heeft kennelijk bijzonder weinig zin. Dat het zover heeft moeten komen, dat vind vreselijk tragisch. En heel zorgwekkend. Het enige wat ik nu dan ook aan de anti-vaccinatiebeweging wil vragen is: realiseer je alsjeblieft dat vaccinaties inmiddels meer dan 20 miljoen levens hebben gered. Dat is een fantastische wetenschappelijke verworvenheid waarvoor we groot respect zouden moeten hebben en bovendien enorme dankbaarheid voor zouden moeten koesteren. Realiseer je alsjeblieft dat Mazelen geen ‘onschuldige kinderziekte’ is maar een ernstige virusinfectie die kinderen heel, heel erg ziek kan maken. En ja, velen zullen er uit zichzelf bovenop komen. Maar sommigen ook niet. En anderen houden er levenslang schade aan over. Je hoeft maar heel kort terug te bladeren in de geschiedenisboeken om het bewijs daarvan te zien. Ons is deze ziekte de laatste jaren inderdaad bespaard gebleven. Maar dat betekent niet dat hij verzonnen is, of groter gemaakt dan hij is. Wij hebben namelijk ook de hongerwinter niet meegemaakt. Maar reken maar dat onze opa’s en oma’s bloembollen hebben moeten vreten, hoor. En als we zo doorgaan, en de kinderen over een paar jaar weer en masse ten onder gaan aan Mazelen, realiseer je dan alsjeblieft ook dat dat je eigen stomme schuld is geweest.

Beste ouders, er zijn al zoveel gevaren in de wereld waar we onze kinderen wel aan móeten blootstellen, omdat we er simpelweg weinig of helemaal geen invloed op hebben. Maar dít, dit kunnen we voorkomen. Jongens, we waren er zo dichtbij, laten we al die tijd en moeite nou niet verspillen. Ja, het leven is een kwestie van survival of the fittest, maar het mooie van deze moderne tijden is nou juist dat we onszelf een heel stuk fitter kunnen maken dan toen Darwin zijn befaamde uitspraak deed. Dus laten we daar nou gebruik van maken. Want een heleboel comebacks zijn hartstikke leuk, maar op een Mazelen-revival zitten we toch gewoon niet te wachten?

Lees ook: Vijf keer per week trainen? Doe even normaal!

NB: Vala wordt niet gesponsord door het RIVM, of welke andere overheidsinstelling dan ook. Zij is niet in het bezit van een fluorhelikopter, noch maakt zij deel uit van de Illuminati.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Borst het best? Dat valt wel tegen.

De afgelopen jaren was het voedingscredo: breast is best. Borstvoeding zou namelijk...
Lees verder