Baas in eigen buik? Niet als het aan Trump ligt…

24.01.2017 10:02

Op zijn eerste officiële dag als president in het Witte Huis liet Donald Trump gelijk merken dat hij weinig op heeft met vrouwen, moeders en hun rechten. Hij tekende een decreet dat de Amerikaanse overheid verbiedt organisaties die het recht op abortus steunen te financieren. Een klap in het gezicht van vrouwen wereldwijd. Maar The Donald, he doesn’t give a shit.

Deze maatregel houdt kort gezegd in dat de Amerikaanse staat geen geld meer mag uitgeven aan NGO’s (non-gourvernementele organisaties) die zich inzetten voor het voorlichten en ondersteunen van vrouwen en meisjes als het gaat om voortplantingszaken. Deze organisaties onderwijzen vrouwen over de mogelijkheid om zich te beschermen tegen een zwangerschap, maken ze attent op de mogelijkheid van abortus (al dan niet in het buitenland) wanneer zij ongewenst zwanger zijn geraakt en/of voeren zelf abortussen uit. Door de geldkraan dicht te draaien steekt Trump eigenlijk zijn middelvinger op naar alle vrouwen. En schopt hij ze terug in het spreekwoordelijke verdomhoekje.

Lees ook: President Trump, hoe verantwoorden we dat aan onze kinderen?

Hoewel verwerpelijk, is deze zet van Trump helaas weinig verrassend. Hij heeft tijdens zijn campagne duidelijk te kennen geven ‘pro-life’ te zijn en korte metten te willen maken met het abortusrecht. Daarin is hij overigens niet de enige Amerikaanse president: vrijwel alle Republikeinen in het Witte Huis gingen er met gestrekt been in wat betreft de abortuswetgeving. Sinds Ronald Reagan in de jaren ’80 is abortus een pingpongbal geweest tussen de Republikeinen en de Democraten. Desondanks is het op z’n minst verdrietig en schokkend te noemen dat er anno 2017 nog steeds gespeeld wordt met een dergelijk fundamenteel vrouwenrecht en zal dit grote gevolgen hebben voor vrouwen en meisjes mocht Trump deze maatregel er echt doorheen krijgen. En niet alleen in de VS, maar overal ter wereld.

Deze ‘gag rule’, zoals het in de volksmond te boek staat, zorgt er namelijk voor dat geen enkele Amerikaanse organisatie (financiële) steun kan bieden aan wat voor pro-abortus instelling waar dan ook ter wereld. Dit zou dus betekenen dat in arme landen, waar voorlichting en abortusmogelijkheden juist hard nodig zijn, geen hulp meer geboden mag worden. Dit is niet alleen maatschappelijk onverantwoord en onethisch, maar bovendien ook bewezen ineffectief. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat beperking van seksuele voorlichting en het abortusrecht juist níet leidt tot afname van het aantal abortussen. Sterker nog, dergelijke restricties zorgen alleen maar voor een toename aan illegale en daarmee vaak zeer gevaarlijke abortussen. Een kat in het nauw maakt namelijk rare sprongen. En Trump drijft vrouwen, oftewel de poesjes (zoals hij ons helaas ziet), met zijn middeleeuwse maatregelen behoorlijk in het nauw. Dus als het dan niet gaat zoals moet, dan moet het maar zoals het gaat. Met alle gevolgen van dien.

Nee, Trump is dus niet de enige Amerikaanse president die de abortuswetgeving de nek om probeert te draaien en daarmee de poten onder de vrouwelijke stoelen door zaagt. Maar door deze maatregel als één van zijn eerste presidentiële daden door te voeren zet hij wel gelijk de toon: de vrouwtjes kunnen terug achter het aanrecht en moeten vooral hun mond houden. Nog even en we mogen straks ook niet meer stemmen. Ja, Bokito heeft de apenrots beklommen en staat zich op de top lustig op zijn borst te kloppen en met zijn geslacht te zwaaien. Je zou van minder bang worden.

Ladies and gentlemen, fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy ride. Want dit is nog maar het begin. Als vrouw, als moeder, kan ik bijna niet aanzien wat er hier gebeurt. Hoe deze Neanderthaler aan de haal gaat met verworvenheden waar vrouwen zo lang, zo hard, voor hebben moeten vechten. Ik houd mijn hart vast voor mijn dochters en voor alle meisjes van de wereld die moeten opgroeien met een man in een hoofdrol op het wereldtoneel die helemaal niks geeft om hun rechten, hun vrijheden en hun mogelijkheden. En ik ben verbaasd en geschokt dat dit nog mogelijk is in de wereld van nu. Er zit dus niks anders op dan ons te verzetten. Opnieuw die barricades te beklimmen, ook al dachten we dat we wel genoeg beha’s verbrand hadden. Maar deze male chauvenist pig moet even flink de oren gewassen worden in een badje van oestrogeen. Want beste Donald, je mag dan de baas zijn van Amerika, je bent zeker niet de baas in onze buik. Claws out, ladies. Want we, the pussies, grab back.

(Bron: NY Times, NOS)

Lees ook: Weg met die goedkope meuk! (Waarom je niet meer naar de Action moet).