Een tweede kind? Deze veranderingen ga je meemaken!

07.01.2015 16:00
tweede kind veranderingen

Daphne’s oudste was nog maar enkele weken oud toen ze al nadacht over een tweede. Deze veranderingen traden er op bij de komst van de tweede!

Het went erg snel, want al na een paar weken lijkt het alsof onze jongste er altijd al is geweest. Toch zijn we merkbaar andere ouders geworden met andere opvattingen en een wat meer ontspannen instelling, en dat komt omdat er nogal wat aan de situatie is veranderd. Hieronder 10 veranderingen die plaatsvinden als je je tweede kind krijgt. Maar laat je er vooral niet door afschrikken, het is waar wat ze zeggen: je krijgt er wel heel veel voor terug…

Van stel met kind, naar volwaardig gezin. Waar ik mezelf en mijn wederhelft nog als “beginners” beschouwde met 1 kind, vind ik ons nu een echt gezin die draait als een geoliede machine. Nou ja, geolied… De machine moet af en toe toch nog aangeslingerd worden.

Van regeltante naar relaxte ouder. Gingen we voorheen de deur niet uit zonder eerst 45 minuten alle benodigdheden te verzamelen en te controleren (check, dubbelcheck, crosscheck) en namen we een lading zooi mee alsof we een week wegbleven, nu werp ik twee luiers, een flesje gevuld met water, een pak billendoekjes in de tas en spring in de auto. Kom ik er aan het eind van de straat achter dat ik de billendoekjes toch ben vergeten? Jammer dan, ik spoor ter plekke wel een andere moeder op die ze wel bij haar heeft.

De 3 seconden regel wordt wat ruimer genomen. Speen op de grond gevallen? Kookte je hem bij de eerste nog met regelmaat uit en borg je hem net als ik steriel op wanneer hij buiten gebruik was? Bij nummer twee blaas je het zichtbare vuil er af en haal hem twee keer langs je jeans. Hé, ze moeten toch ergens hun weerstand mee opbouwen?

Van zand eten gaan ze niet dood. Toen de oudste op een leeftijd was dat hij alles in zijn mond stopte, en bij voorkeur de inhoud van de openbare zandbak, was ik in alle staten. Een wormenkuur werd preventief aangeschaft en iedere poepluier werd met grote zorgvuldigheid gecontroleerd op die kleine witte loeders. Inmiddels weet ik dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat ik me meer zorgen moet maken om rondslingerende rotzooi die door anderen wordt achtergelaten.

Foto’s maken en een groeiboek bijhouden. Twee jaar lang schreef ik trouw met pen, wekelijks alle avonturen van mijn zoon in mooie albums aangevuld met foto afdrukken, leuke stickers en gezellige knipsels. Onze jongste moet het, vanwege tijdgebrek, doen met digitale foto albums waarbij ik nog net de moeite heb genomen een relevant bijschrift te noteren.

Een aantal nieuwe functies. Je deed naast ouder natuurlijk al dienst als oa, dokter, danser, schoonmaker… Met twee of meer kinderen kun je hier nog een groot aantal functies aan toe voegen. Wat dacht je van: Politieagent, scheidsrechter, mediator… Zet de bijhorende competenties ook gerust op je cv.

Nieuwe standaard uitspraken. Uitspraken als: “Ik tel tot drie!”, “Kijken doe je met je oogjes!” en “Luister nou eens even!” worden aangevuld met een hele nieuwe reeks! “Blijf eens van je broertje af”, “Geef dat eens terug aan je zusje”, “Jongens, hou nou eens op met dat ge-etter” “Kunnen jullie nou niet heel even 10 minuten lief samen spelen?” en “Het kan me niet schelen wie er als eerst begon” is hier slechts een kleine opsomming van.

Dag hippe cabrio, hallo degelijke stationwagon. Waar je met 1 kind nog eigenwijs kon doorrijden in je sportieve bolide, zul je met een tweede toch echt moeten overstappen naar een ruime gezinsvriendelijke variant mocht je twee kinderen plus bijhorende bagage willen vervoeren.

Koffie en thee. Met één kind dronk je het al lauw maar met twee kun je beter direct een ice tea of een frappé bestellen want de tijd dat jij je drankje warm dronk is voor de aankomende jaren echt voorbij. En oh ja, lees je nu af en toe nog een boek? Vergeet het maar, vrije tijd is verleden tijd. Mensen die je wijs maken dat 2 kinderen dubbel zo druk is liegen! Het is niet dubbel zo druk het is 200x zo druk.

Bedtijd, een aanvullend programma. Tussen 19.00 en 20.00 was het altijd al spitsuur bij ons. Na het badje een boekje, een flesje, tandjes poetsen en naar bed. Dan begonnen de onderhandelingen over nog een verhaaltje en nog een en nog een…. En had je geluk dan was je om 20:00 nog net op tijd voor je favoriete soap. Jammer joh, in de nieuwe situatie begint dan de tweede helft gevolgd door de verlenging. Een baby baden en voeden duurt zo mogelijk nog langer dan een peuter, dat was ik na ruim twee jaar ook even vergeten.

Lees ook Waarom de zwangerschap van de tweede heel anders is dan die van de eerste. En hier 8 redenen waarom dat kind helaas de eeuwige verliezer is… (Pssst: of wil je toch eerst een affaire…?)

Foto: Thinkstock