Vala heeft Multiple Sclerose: “Die MRI’s gaan behoorlijk in de papieren lopen!”

16.12.2015 04:57
Vala

In april 2014 kreeg Vala last van vreemde klachten. Oogontstekingen, duizelingen en pijn. Onderzoek bij de neuroloog leverde de diagnose Multiple Sclerose op. Nu gaat het goed, maar in de toekomst zal Vala daarom waarschijnlijk onderzoeken nodig hebben. En dat is niet goedkoop.
[Ad]

In een jaar tijd heb ik drie MRI scans en een punctie gehad. Dat zijn dure onderzoeken. De techniek die gebruikt wordt voor een MRI is kostbaar en iedere keer lig ik bijna een uur onder dat apparaat. Voor de lumbaalpunctie moest ik opgenomen worden. Dat betekent dus dat je een hele dag een bed bezet houdt en ook dat kost geld. Op het moment dat je zulke onderzoeken moet ondergaan, sta je daar niet echt bij stil. Het is tenslotte niet alsof je echt een keuze hebt en bovendien wil je gewoon weten wat er met je aan de hand is. De prijs daarvoor betaal je pas later. Letterlijk dus.

Enige tijd nadat de diagnose gesteld was, vielen er rekeningen van het ziekenhuis op de mat (de kosten vielen onder mijn eigen risico). En dat was wel even schrikken. Want een paar honderd euro in een gezin met twee kleine (en bovendien ook nog zorgintensieve) kinderen is niet niks. Ik werkte niet, want ik had in de afgelopen maanden een aantal vrij heftige ontstekingen gehad. En daar kwam ook nog bij dat we net een huis hadden gekocht en daarvoor behoorlijke kosten hadden moeten maken. Onze spaarrekening was daardoor flink geslonken.

Het had voor ons best een hoop gescheeld als we de ziekenhuisrekeningen gespreid hadden kunnen betalen. Dan is het natuurlijk nog steeds veel geld dat je uiteindelijk kwijt bent, maar het is toch net een iets minder grote aanslag op je bankrekening als je de kosten een beetje kunt uitsmeren over een paar maanden. Sowieso kun je je er dan op instellen dat je maandlasten gedurende een bepaalde periode wat hoger zijn en daar je uitgavenpatroon een beetje op aanpassen.

Het gaat nu heel goed met me. Ik heb al een tijd geen aanvallen meer gehad, maar MS is een chronische ziekte en dat betekent dat ik in de toekomst waarschijnlijk met enige regelmaat naar het ziekenhuis zal moeten voor onderzoek. De laatste MRI is zeker nog niet gemaakt. Dat gaat ook allemaal weer geld kosten omdat het deels onder eigen risico valt. Ik zou het dan ook fijn vinden als ik die kosten niet allemaal in één keer hoef te betalen. Dan durf ik aan het eind van de maand tenminste nog op mijn bankrekening te kijken.

vgzJe verplicht eigen risico in termijnen betalen?

Zit je krap bij kas? Dan is het fijn dat je je eigen risico gespreid kunt betalen. Bij VGZ kan dat in 2016. Lees meer over gespreid betalen van uw verplicht eigen risico

 

Dit is een gesponsord bericht. Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

Foto: Anna Marie Janssen