Waarom de periode na de bevalling zo overweldigend is voor veel moeders

30.11.2021 18:00

Ook als de periode na de bevalling een compleet roze wolk is en je stapelverliefd bent op je baby, kun je de periode zelf als pittig ervaren. Therapeute Tilda legt uit hoe dat werkt

LEES OOK: Hoopgevend nieuws: medicijn tegen postnatale depressie lijkt dichtbij!

De periode na de bevalling is voor zowel roze als grijze wolk-mama’s erg pittig. Dit komt omdat er megaveel op je afkomt als kersverse moeder. Je hebt net een heftige gebeurtenis meegemaakt (de bevalling) en dan ineens wordt er van je verwacht dat je het allemaal wel weet: hoe je je baby moet verzorgen, wat je met die vreselijke krampjes aan moet, hoe vaak je je baby moet voeden (op verzoek of routine) en dan moet je die nieuwe moederrol ook nog eens vertolken met elke dag visite over de vloer en social media die lonken. Vooral het fenomeen van social media maakt het moederschap voor moderne moeders lastiger dan voor vorige generaties. Vrouwen weinig vergelijkingsmateriaal dus deden zij maar wat. En dat was prima. Tegenwoordig vergelijkt elke moeder zich met die “perfecte moeder” op Instagram en hoppa, een minderwaardigheidscomplex is zo geboren!

Je bent net moeder geworden en ineens heb je 24/7 die enorme verantwoordelijkheid voor je kindje. Toen hij of zij nog in je buik zat, was je baby op de veiligste plek ter wereld, maar nu is hij ineens hier! Je voelt die verantwoordelijkheid ook de hele tijd, of het nu overdag is of ’s nachts. Ik ken vele verhalen van moeders die ’s nachts met een spiegel boven hun baby gingen hangen om te kijken of haar kindje nog wel ademde en of de spiegel besloeg. Of de geschrokken nieuwbakken ouders die zich afvroegen, nadat hun baby de hele nacht had doorgeslapen, zonder om een voeding te hebben gevraagd: “Mijn god, leeft ze nog wel?” De verantwoordelijkheid voor je kindje is enorm en al deze bovenstaande dingen zijn volkomen normaal.

Daarnaast is papa vaak na twee schrale dagen vaderschapsverlof alweer de deur uit, omdat hij nu eenmaal weer moet werken. De kraamweek is voorbij, de hulptroepen zijn met de noorderzon vertrokken. Daar zit je dan met je spruit op je arm. De godganse dag te googlen of je het allemaal wel goed doet. Ondertussen spoken de gekste gedachten door je hoofd: kan ik dit wel? Volgens mij ben ik de enige moeder ter wereld die het natural mom-gen helemaal mist! Hoor ik haar nog wel ademen? Wacht, ik zet even de babyfoon wat harder.’ En zo racen de dagen voorbij.

Natuurlijk geniet je na de bevalling ook enorm van je baby. Ja, zelfs sommige moeders die in een postnatale depressie terecht zijn gekomen. Alleen zijn bij hen de momenten veel minder frequent aanwezig. Maar ze zijn er wel. Sommige moeders zitten volledig op die roze wolk en zitten de hele dag gelukzalig met hun baby thuis en vinden het allemaal even fantastisch. Dat is super fijn. Deze moeders hebben ook dat overweldigende gevoel, alleen overheerst bij hen de positieve vibe. Wees je gerust, dat dit overweldigende gevoel na de bevalling op een gegeven moment ook weer wegtrekt. Niks duurt voor eeuwig, dus dit ook niet. Merk je dat je compleet overspoeld wordt door je negatieve gedachten en emoties? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Dit hoef je niet alleen te doen, liever helemaal niet zelfs!

Tilda is therapeute en is gespecialiseerd in postnatale depressies. Ze heeft zelf een postnatale depressie gehad en schreef het boek Toen kreeg ik weer lucht. Ze heeft een eigen praktijk: Froufroubegeleiding.nl

LEES OOK: Wat doe je als je vermoed dat iemand een postnatale depressie heeft?