Waarom een kater een slecht idee is als je kinderen hebt

28.09.2022 18:00
kater

Oh, vroeger! Hoe leuk was dat? Dat je jezelf een gigantisch stuk in je kraag zoop en het hele weekend kon gaan liggen uitbrakken in bed. Met tosti’s, heel veel ketchup en mayonaise en verse jus. En daarna natuurlijk meters sushi, een glaasje champ of drie en zesendertig afleveringen van Game of Thrones/Homeland/Breaking Bad/Mad Men/Boardwalk Empire/Orange is the New Black/New Girl/The Blacklist/House of Cards sorry ik stop al. Maar wat ik zeggen wil: een kater is dus niet meer zo’n goed idee als je eenmaal een of meerdere kindertjes hebt geworpen. Lees en huiver.

LEES OOK: Mama is zoveel leuker met een wijntje op

Kijk. Het allerbelangrijkste onderdeel van het bevechten van een kater is…slaap. En laat je daar nou al een hele tijd een woest gebrek aan hebben. Tel daarbij op dat kinderen niet opeens om 10:00 uur wakker worden omdat jij gezopen hebt. Ze zijn toch niet gek! HA. Hoe dan ook, slaaptekort + alcohol + nog meer slaaptekort = jezelf afvragen of je niet dood bent want zo zie je er in ieder geval wel uit.

  1. Met een kater komt er gewoon niet zoveel uit je handen. En dat is helemaal niet erg als er ook niks uit je handen hoéft te komen. Echter: wanneer je kinderen hebt is dat best een problematisch iets. Je kunt jezelf moeilijk opsluiten op je kamer en hopen dat de kinderen op eigen houtje de dag door komen? Dat ze zelf hun luier verschonen enzo? Ik weet dat het ideaal klinkt maar het kan niet.
  2. Ik heb opeens een gat in de markt bedacht tijdens het schrijven van dit stukje! Maak baan voor The Hangover Nanny! Iemand die vanaf 07u komt oppassen zodat jij kan uitbrakken. Een hit op handen, en dat is het.
  3. Terug naar het onderwerp. Er is nog iets anders opmerkelijks aan een kater met kinderen. En dat is dat je soms nog (een soort van) dronken bent als je op staat. Ja, dat krijg je als je om 01:30 lam naar bed gaat en om 06:30 opstaat. Maar dan is het dus al helemaal opletten geblazen, want in deze ik-heb-helemaal-geen-kater-komt-vast-omdat-ik-kwaliteitsdrank-heb-gedronken vibe bedenk je namelijk de geweldigste dingen om die dag te gaan doen. Bijvoorbeeld gezellig naar Artis! Een hartstikke leuk plan tot je opeens in Artis bent en moet kotsen naast de olifanten! Zelf meegemaakt.
  4. Focussen. Ook zoiets. Een essentieel onderdeel van een dag met kinderen. Echter, als je een kater hebt is focussen nogal lastig. Je dwaalt gewoon constant af vanwege die hysterisch dikke waas in je kop. En dan gaat er dus van alles mis. Ik moest laatst de deur uit zien te komen met een kater en twee kinderen. Lastige zaak. Waar ik er normaal ruim een half uur over doe (als ik mazzel heb) duurde het nu ruim een uur. En ik was evengoed de luiers vergeten. Best lastig als beide kinders graag exploderen op locatie.
  5. Waar je vroeger na een nachtje goed slapen wel weer boven Jan was, ben je nu een week bezig met herstellen. Dat komt omdat je nachtjes ook echt nachtjes zijn. En je had al slaaptekort, dus ik bedoel maar. Kortom: een kater is geen sinecure als je kinderen hebt. Dus een gewaarschuwd mens telt voor twee. Of niet dan?

LEES OOK: 11 Verrassende me-time momenten waarvan je het bestaan vroeger niet vermoedde.