Waarom er niet meer zoiets als ‘weekend’ bestaat als je moeder bent

25.10.2015 04:55

Iedere donderdagavond denk ik: “Oh fijn, nog maar één dagje werken en dan is het weekend!”. Daarbij trekken dan zalige beelden van uitslapen tot 09.00 uur, rustig de krant lezen, uitgebreid douchen en daarna een lekkere wandeling maken aan mijn geestesoog voorbij. Iedere donderdagavond denk ik dat. Terwijl die fantasieën nooit werkelijkheid worden. Omdat het begrip ‘weekend’ een hele andere betekenis krijgt als je moeder bent. ‘Weekend’ betekent namelijk dat je het eigenlijk drukker hebt dan doordeweeks. Terwijl je toch niet naar naar je werk hoeft. Hoe dat kan? Bijvoorbeeld omdat:

Lees ook: Heb jij ook last van WUPS (Wound Up Parent Syndrom)?

 1. Uitslapen tot 09.00 een utopie is. Je staat zowel op zaterdag als op zondag gewoon, net als iedere werkdag, om 06.00 uur naast je bed. De biologische klok van een kind is namelijk niet te verzetten. Ook niet als Nijntjes oogjes pas veel later open gaan.
 2. Je to-do list nog langer is dan op werkdagen. In het weekend moet je namelijk ook boodschappen doen, vijf wassen draaien, naar Ballorig, de heg bijknippen, de hond in bad doen (en oh ja, de kinderen ook).
 3. Je minstens één van de twee weekenddagen kwijt bent met rondhangen op winderige hockeyvelden, in broeierige zwembaden, of morsige scoutingkantines. En dan moet je daarna dus ook die eerder genoemde boodschappen nog doen.
 4. De kinderen de hele dag thuis zijn. Dus in plaats van die krant lezen, ben je alleen maar aan het Lego bouwen, ruzies beslechten en boterhammen smeren.
 5. Je de hele dag denkt: als ik dít klusje af heb, ga ik even rustig koffie drinken. Eigenlijk net zoals op je werk dus.
 6. Je man ook de hele dag thuis is. En die eigenlijk nog meer troep maakt dan de kinderen. Die jij dan vervolgens moet opruimen.
 7. Je me-time zich nog steeds beperkt tot vijf gestolen minuutjes op de wc. Of pas begint om 22.00 uur ‘s avonds en je dan eigenlijk veel liever naar bed gaat dan dat je nog aan die krant begint.
 8. Je nog steeds een huizenhoge stapel boterhammen moet smeren. Alleen ben je er nu de hele dag mee bezig, want je heb het niet de avond van tevoren gedaan, zoals je doordeweeks wel doet.
 9. Je, naast al het wassen draaien, boterhammen smeren en heen en weer rijden naar sportclubjes, ook nog stiekem je werk e-mail checkt, zodat er ‘maandag niet zoveel ligt’/ En je dus eigenlijk gewoon in het weekend aan het werk bent.
 10. Je nu gewoon de hele dág door strijd hebt met je kinderen, ipv alleen tijdens de ochtend en avondspits. En nu kun je je niet lekker rustig met een bakkie automatenpleur acht uur opladen voor je de ring weer in moet.
 11. Je je weliswaar hebt voorgenomen nu echt eens een hele film uit te kijken, maar je dan om 23.00 uur zenuwachtig begint te worden en denkt: “Als ik nu niet naar bed ga, red ik het morgen echt niet.”
 12. Je dus nog steeds geen zin hebt in seks, ook niet na dat wijntje (daar ben je eigenlijk alleen maar nog moeier van geworden).
 13. Je bij je schoonouders op de koffie moet. Wat gelijk staat een een hele lange saaie vergadering bijwonen.
 14. Je verplicht naar de speeltuin moet en daar 300 keer met je peuter van de glijbaan af , terwijl je eigenlijk nog drie volle wasmanden weg te vouwen hebt. En je dan ook nog nietszeggende smalltalk moet houden met andere ouders, terwijl je dat al de hele week bij de koffieautomaat op kantoor moet doen.
 15. Je op zondagavond uitgeput op de bank zakt en denkt: “Ik kan wel een paar dagen werken gebruiken.”

Lees ook: 30 Redenen waarom je nu echt een weekend weg moet (met man, zonder kinderen).