Waarom het een top-prinsjesdag is voor jonge ouders!

15.09.2015 14:46
Foto: ANP, Sander Koning

Vandaag is het Prinsjesdag, hét moment waarbij alle nieuwe plannen van de regering voor het komende jaar bekend worden gemaakt. En wij zijn blij, de plannen die Willem-Alexander namens het kabinet noemde, beloven veel goeds voor Nederlandse gezinnen.

Jonge ouders krijgen in een veeleisende periode van hun leven meer ruimte om werk en gezin te combineren. De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. Er komen extra plekken voor peuteropvang die betaalbaar zijn voor alle ouders. Het bevallingsverlof voor vaders wordt verlengd“, aldus onze koning. We hebben over de meeste onderwerpen al wat geschreven maar hieronder volgt nog even wat dit voor ons ouders gaat betekenen.

Kinderopvang toeslag
Het bedrag van de reguliere kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar met 40 miljoen omhoog. Hoe de nieuwe regeling voor ouders uitvalt, hangt sterk af van het gezamenlijk inkomen. Bijvoorbeeld: een stel dat jaarlijks anderhalf keer modaal verdient (dat is ongeveer 54.000 euro bruto), krijgt straks maandelijks 100 euro meer terug. Ouders met een laag inkomen krijgen maximaal 94% van de opvang door de overheid vergoed. Voorwaarde is wel dat beide ouders werken.

LEES OOK: Moeders, gaat de werkvloer op! De kinderopvang wordt goedkoper!

Vaderschapsverlof
De Nederlandse vader heeft nu wettelijk gezien maar 2 dagen recht op verlof. 2 dagen om je kind te leren kennen, de moeder te ontlasten en om aangifte te doen bij de gemeente. Hier komt nu verandering in. Vanaf 2017 krijgen vaders langer betaald vrij, het vaderschapsverlof wordt verhoogd van twee naar vijf dagen. Toch een werkweek! Geen jackpot, maar wie het kleine niet eert…

Extra peuteropvang
Volgend jaar wordt er door het kabinet 60 miljoen uitgetrokken om extra peuteropvangplekken te creëren. Dit geld is bedoeld voor peuters die nu niet naar de opvang kunnen, omdat de ouders het niet kunnen betalen. Toch wordt het niet helemaal gratis, ouders moeten zelf nog ongeveer 20% van de kosten betalen.

Goed nieuws dus! En sorry kindjes, de Gouden Koets moet gerestaureerd worden en zien jullie waarschijnlijk pas weer tegen de tijd dat jullie aan het puberen zijn. Volgend jaar tijdens Prinsjesdag is voor het eerst in 7 jaar de Glazen Koets weer te zien.

Benieuwd naar de hele tekst van de troonrede? Klik dan hier.

Foto: Rijksoverheid