Waarom het onzin is om per se een tuin te willen (de stad is toch ook leuk)

Steeds meer vrienden van Barbara verlaten de stad omdat ze een tuin willen. En nu begint Femke ook al. Natuurlijk is een tuin geweldig! Maar is dat het echt waard om daarvoor alles om te gooien?

Lieve Femke,

Er moet me toch iets van het hart. Ik weet dat jij en Reinier klein wonen. Echt best wel superklein. En dat jullie niet zoveel geld hebben. Wat wil je: twee journalisten, in deze tijd, dat is geen vetpot. Ik snap dat het moeilijk is om een huis te vinden in Amsterdam dat aan jullie wensen voldoet.
Maar Haarlem? Haarlem lijkt me superleuk, daar niet van, maar jullie genieten zo van Amsterdam. Jullie vrienden wonen er, jullie werken er, jullie gaan graag de film en het theater. En waarom? Omdat jullie een tuin willen! Mijn werkster kwam er laatst ook al mee. Ze maakt schoon bij een leuk stel met twee kleine kinderen. Ze hebben een redelijk groot huis, maar wel op twee en drie hoog. Nu zoeken ze met pijn in het hart buiten de stad naar een huis. Ze willen niet weg, zeggen ze, maar ze moeten, vinden ze. Ik vind van niet.

LEES OOK: 10 Tuinspeeltjes die moeders maar beter niet kunnen aanschaffen.

Ik heb ook in jullie levensfase gezeten, met een eerste kind van 1, denkend aan alles wat er nog komen gaat, en ik kan je vertellen: elke zaterdagochtend dat Felix van toen 2 boven aan de trap stond en riep: naar buiten! dacht ik dat ik een tuin moest hebben. Maar toen zei een oudere vriendin iets tegen me. Zij had een tuin, en drie dochters waarvan de jongste al 8 was. Haar standpunt: een tuin is verschrikkelijk overschat. Nu weet ik hoe waar dat is. Morris staat nu in het weekend boven aan die trap te vragen of we naar buiten kunnen. Dat doe ik dan. We gaan naar de markt, naar een speeltuin of naar de dierentuin. En de waarheid is, lieve Femke, dat als je wel een tuin hebt, je ook in het weekend dingen moet ondernemen. Denk je nou echt dat je als je een tuin hebt, je opeens de hele dag thuis kan blijven? Nee dus.

Natuurlijk lijkt het me heerlijk, een tuin! Geweldig, een plek waar ze met hun driewielertjes kunnen rondscharrelen, wie wil dat niet? Maar ten koste van wat? Van je geliefde stad?
Er zijn zoveel leuke speeltuinen en pleintjes in de stad, en die stad is jouw speeltuin, en voor je het weet is Max 6 en wil hij alleen nog maar op de Wii. Bovendien: je houdt niet eens van tuinieren! Blijf gewoon, oké?

Liefs,
Barbara

LEES OOK: Femke’s antwoord aan Barbara.

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Waarom je kinderen moet behandelen als duiven

‘Mama, mag ik op je iPhone?’ Die vraag krijgt Barbara op de...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.