Waarom iedere moeder een mom cave verdient

04.03.2017 18:30

Een plek voor jezelf, waar je eventjes, al is het maar vijf minuten, jezelf kan zijn. Met je eigen spulletjes om je heen. Waar niemand met zijn kleine klauwtjes aan zit. Waar je niet gestoord wordt. Klinkt dat niet hemels? Franke pleit ervoor dat elke vrouw zo’n plek verdient; de mom cave!

Lees ook: Waarom iedere moeder een diploma verdient

Oké, dames. Misschien kennen jullie het fenomeen, misschien niet. Het fenomeen man cave. Uitgevonden door mannen die graag een ruimte voor zichzelf willen, deze heel mannelijk inrichten – de term ‘cave’ is niet voor niets in deze context gebruikt – en daar, als je een beetje mee te koop loopt, prachtige plaatjes van op Pinterest zet. Denk aan: poolcafés, bars, Amerikaanse diners inclusief jukeboxen, jachthutten, de hele shabam. Kijk maar eens even hoe zo’n goed ingerichte man cave eruit kan zien:

Stijlvol, hè? In de jaren tachtig-series op televisie zag-ie er vaak nog uit als een aftandse kelder met een gesloopte bank en een krakkemikkige tv, maar inmiddels is die man cave dus helemaal een hip ding aan het worden. En daar gaat iets dus helemaal fout, want halló, waar is de mom cave? Als je googelt op afbeeldingen, dan zie je serieus verschijnen bij de mother cave: een foto van een druipende grot… Dames, dat moet beter kunnen… Ook de term ‘mom cave’ levert overigens weinig op, dan kom je niet verder dan wat kastjes vol garen, en daar zit ook niet per se iedere mom op te wachten.

Elke moeder verdient namelijk die mom cave. Een plek waar je even helemaal jezelf kan zijn, met je eigen spullen om je heen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar sinds de kinderen heb ik geen plek, geen ruimte, geen tijd meer voor mezelf. Met een baby heb je misschien nog ruimte, maar tijd is dan een dingetje. En tegen de tijd dat je weer wat meer tijd voor jezelf hebt, nemen die dreumesen en peuters gewoon het hele huis over. Sluipen ze rond als roofdieren, op zoek naar iets om te slopen. Liefst dat ene Chanel-oogschaduw-dingetje dat je jezelf cadeau had gedaan en waar je reuze zuinig mee bent. Zo ben ik in de loop der jaren geeïndigd met penstrepen op mijn Fab-portemonnee, kots in hardloopschoenen, sleutelbos in kleine speelgoedjes verstopt. Nou vraag ik je: als iemand dus een cave verdient, dan zijn wij het toch? Een plekje waar we na een dag zorgen even ons oude zelf kunnen zijn, met een goed boek, een knutselproject, noem maar op? Met een paar spulletjes waar je dolgelukkig van wordt? Ik zeg: laten we massaal opstaan en onze plek opeisen. Al is-ie maar 20 vierkante centimeter. We verdienen het!

Het hoeft geen grot te zijn, liever niet zelfs. Maar een klein plekje waar je even iets kan doen wat helemaal van jou is, en waar de rest van de wereld met zijn tengels vanaf blijft. Dat is het. Zelf heb ik mijn persoonlijke plekje geprobeerd te maken in mijn auto. Rituals-luchtje erin, een geen-eten-in-de-auto-beleid, een spiegeltje, wat make-upjes en een berg cd’s met lievelingsmuziek. Maar was best koud, in de winter, en bovendien ongezellig, op de een of andere manier. Daarom heb ik nu iets anders gevonden: een piepklein doosje. Een prachtig doosje dat ik ooit van mijn schoonouders heb gekregen bij een bijzondere gelegenheid, namelijk toen mijn debuutroman uitkwam. Fijn herinneringen aan, dus. Die heb ik nu gevuld met prulletjes die ik leuk vind. Ex-libris kaartjes die ik ooit van mijn moeder heb gekregen, wax en stempeltjes van de Hema, stickers, een vulpen, een goudkleurige stift, wat velletjes papier met mooie print en envelopjes en glitters. Het stelt echt niets voor, maar man, man, wat ben ik er blij mee. Het is klein, weinig, maar helemaal van mij en ik heb iedereen in dit huishouden verboden eraan te zitten.  Op mijn wishlist staan nog: een boekenkast, open haard, chaise longue (prehistorische loungebank), bad op pootjes met Franse kranen, een drankenkabinet, wollig tapijt, zoiets… En waar een wil is, is een weg.

 Tips voor je eigen mom cave:

  • Mocht je in het bezit zijn van een tweede auto: het kan dus leuk zijn. Versier de boel een beetje met stickers, lekker luchtje, wat coole muziek; voilà!
  • De wc. Eigen boekjes, lekker luchtje, goede wifi-connectie: need I say more?
  • Je handtas. Koop een nieuwe. Die verdien je. Vul ‘m tot de nok toe met fijne spulletjes. Make-up, fijn opschrijfboekje, roddelblaadje, lekkerrrr!!!
  • Een eigen computer/laptop/tablet die je naar jouw wens kan inrichten, met je eigen bureaubladachtergrond, eigen apps, eigen dingen. Kan ook.
  • Mocht je het grootser kunnen en willen aanpakken, kijk dan eens op Pinterest voor geweldige ideeën. Inloopkast fauteils met tijgerprint, roze poefmeubelen voor een open haard, bibliotheek met boeken op kleur, eindeloze knutselkasten gevuld met alles wat je maar kunt bedenken: je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het er.

Dwing het af. Make it your own. Je verdient het! Bam!

Ik ben benieuwd waar jij je mom cave creëert.

Lees ook: Wat ik dus NIET over heb voor mijn kinderen