Waarom elke tweelingmoeder stiekem Superwoman is

22.03.2022 06:00
Waarom elke tweelingmoeder stiekem Superwoman is

Zie je iemand voorbijstuiven in een blauw pakje met S op de borst en een rode cape, met twee koters onder elke arm? Nee joh, je bent niet aan het hallucineren, dat is een tweelingmoeder! 26 redenen waarom elke tweelingmoeder stiekem Superwoman is.

  1. Al aan het begin van de zwangerschap maakt ze zulke enorme hoeveelheden hCG aan dat ze niet zelden de eerste maanden al kotsend haar snel groeiende buikje probeert te verbergen (valt niet op toch?).
  2. Nee, ze had niet gerekend op een tweeling. Of heel misschien had ze wel een soort voorgevoel, want dat heeft een Superwoman nou eenmaal soms. Maar hoe dan ook is het even wennen, het idee dat er twee baby’s tegelijk komen, hoe fantastisch het ook is. Vaak moet er verbouwd worden. Of verhuisd. Of gepiekerd. En in elk geval moet er belachelijk veel babymeuk worden ingeslagen, want dat voordeel van spullen overdoen van het ene op het andere kind gaat dus mooi niet op. Drukke tijden, zo’n tweelingzwangerschap. En negen maanden heeft ze meestal ook al niet. Maar toch is de babykamer precies op tijd af.
  3. Tegen het eind van die zwangerschap ziet ze eruit alsof ze een skippybal heeft ingeslikt en vraag je je af waarom ze niet telkens omrolt.
  4. In werkelijkheid is dat omrollen – in bed bijvoorbeeld – een exercitie waar je superkrachten voor nodig hebt en waarvan niet zelden de vliezen breken, gemiddeld rond week 37.
  5. Die buik sjouwt ze dan al enige tijd wekelijks, zo niet dagelijks, mee naar het ziekenhuis voor extra controles.
  6. Tegen die tijd is de zwangerschap meestal zo’n bloedstollend avontuur dat het een wonder is dat de bloeddrukmeter niet elke keer ontploft.
  7. Dan het ter wereld brengen van twee baby’s, hadden we het woord superkrachten al laten vallen?
  8. Hierna heeft ze eigenlijk een sabbatical naar de Bahama’s verdiend, maar in plaats daarvan gaat ze de zwaarste tijd van haar leven tegemoet.
  9. Twee huilende baby’s tegelijk troosten als je alleen thuis bent – ga er maar aan staan.
  10. En natuurlijk worden ze ’s nachts nooit tegelijk wakker. Dubbele gebroken nachten dus.
  11. Ze heeft vaak wel hulp van een echtgenoot, maar niet 24/7 en bovendien, ook hij heeft last van dubbele gebroken nachten.
  12. Een relatiebeproeving van de bovenste plank, maar toch komen de meeste tweelingouders na een jaar of vier ongeschonden doch slechts licht verwilderd uit de strijd.
  13. Maar eerst maar eens die kraamtijd overleven. De voeding van twee baby’s neemt de eerste weken zo’n 30 uur per etmaal in beslag, maar daar draait een Superwoman haar tiet niet voor om.
  14. Over tieten gesproken: die produceren – als de tweelingmoeder borstvoeding geeft – algauw een slordige 1,5 liter per dag.
  15. En dat terwijl ze meestal een keizersnede of zware bevalling achter de rug heeft, maar ja, die superkrachten hè?
  16. Trouwens, ook de tweelingmoeder die voor de fles kiest of een combinatie van beide is een Superwoman, dat spreekt voor zich. Luisteren naar je gevoel en eerst jezelf helpen voor je anderen kunt helpen is ook een superpower.
  17. Ondanks ernstig slaap- en tijdgebrek gaat ze na haar verlof meestal weer monter aan het werk – er moeten immers best wat monden worden gevoed en kinderkleertjes worden gekocht.
  18. Maar stiekem ook omdat ze op het werk zo lekker kan bijkomen.
  19. Nee, dan de thuisblijftweelingmoeder: zij verschoont zo’n 70 luiers per week.
  20. Terwijl de werkende tweelingmoeder op haar beurt goochelt met brengen en halen, voeden en aankleden, werken en moederen, koken en e-mails wegwerken.
  21. En hoewel zowel de werkende als de thuisblijfmoeder zich behoorlijk in het zweet werkt om de boel draaiende te houden, weten ze toch allebei een warm thuisgevoel te creëren.
  22. Zich intussen bekwamend in kunsten als twee baby’s tegelijk de fles geven, met twee dreumesen boodschappen doen met één boodschappenkar, of twee opstandige peuters tegelijk van straat peuteren.
  23. Intussen staan ze nieuwsgierige omstanders te woord die graag willen weten hoe het nou zit met die superkrachten.
  24. Maar daar kan een Superwoman natuurlijk niets over loslaten, sommige dingen blijven binnen het genootschap der tweelingmoeders.
  25. Bovendien, vrijwel niemand gelooft in superkrachten. Gevalletje van: je had er bij moeten zijn. Maar vrijwel niemand was erbij, dus laat maar.
  26. Uiteraard zijn er ook tweelingmoeders die single zijn, geen familie in de buurt hebben wonen, nog een paar kinderen hebben, waaronder soms een kind dat extra zorg nodig heeft, of meerdere tweelingen krijgen. En dan heb je ook nog de drieling-, vierling-, vijfling en zeslingmoeders. Lees om meer over hen te weten te komen dit stukje nogmaals, maar denk er dan achter elke zin zo’n drie tot vijf uitroeptekens bij.

LEES OOK: 35 Tekenen dat je een echte tweelingmoeder bent

Je kunt Jannekes leven als tweelingmoeder ook volgen op Instagram: @mylittledutchdiary