Waarom werkende moeders rocken

05.07.2015 05:00
werkende moeders

Iedere werkende moeder zal beamen dat de combinatie van werk en een gezin op zijn zachtst gezegd geen picknick is. Er is altijd wel gehannes met een ziek kind hier, een dichte crèche daar, een vergadering die uitloopt, een oppas die afzegt, vroeg opstaan na een gebroken nacht en overvolle agenda’s. Niet zo gek dat veel moeders het gevoel hebben dat ze op hun werk, in hun sociale leven en/of thuis tekort schieten. Maar voor al die moeders heeft Julie goed nieuws!

Zelf heb ik geen moment getwijfeld of ik zou blijven werken na de geboorte van onze zoon, net zomin als dat mijn vriend getwijfeld heeft of hij zou blijven werken. Allebei hebben we geen moment spijt gehad van onze keuze. En hoewel mijn zoontje met veel plezier een paar dagen per week naar de crèche gaat, zijn er soms toch momenten waarop ik me schuldig voel. Bijvoorbeeld als ik ‘s ochtends vroeg naar een redactie vertrek, terwijl vriendinnen met z’n allen naar babyzwemmen gaan. Of als mijn vriend onze zoon net wat later dan gebruikelijk ophaalt en de leidster vertelt dat hij het laatste uurtje ‘niet zo goed in zijn vel zat’.

LEES OOK: Liever parttime werken dan mijn kinderen alleen in het spitsuur zien

Gelukkig weet ik dat uit onderzoek allang gebleken is dat ik me nergens schuldig over hoef te voelen: kinderen van werkende moeders zijn niet minder gelukkig en doen het ook niet slechter op school of op de arbeidsmarkt dan kinderen wiens moeders fulltime thuis zijn. En nu las ik laatst nog een wel uitzonderlijk opbeurend nieuwtje: door te blijven werken en dus te kiezen voor een niet-traditionele rolverdeling, speel ik, samen met alle andere werkende moeders, een doorslaggevende rol in het veranderen van gender-ongelijkheid op de arbeidsmarkt en in het huishouden! Whoop whoop!

Uit een lopend onderzoek van de Harvard Business School blijkt namelijk dat dochters van werkende moeders later eerder zullen blijven werken, eerder leidinggevende functies zullen bekleden, meer uur zullen werken en meer zullen verdienen. En, minstens zo belangrijk, zonen van werkende moeders zullen later meer tijd aan hun gezin en de zorg voor familieleden besteden.

Yes werkende moeders, die kunnen we mooi in onze zak steken!

LEES OOK: Van ‘thuisblijfmoeder’ naar ‘buitenshuiswerkmoeder’