Waddenhoppen met kinderen: hoe Barbara helemaal verliefd werd op het ongerepte Vlieland

22.08.2016 17:15

Barbara wilde nooit op vakantie in eigen land: Nederland vond ze veel te aangeharkt en voorspelbaar. Maar nu was ze op uitnodiging van Rivella een paar dagen Waddenhoppen van Texel naar Vlieland. En werd ze helemaal verliefd op het ongerepte Vlieland.  

In Nederland op vakantie: ik begreep dat nooit zo. Heb je eindelijk tijd om naar het buitenland te gaan, blijf je hangen in je eigen land. Nederland leek me altijd zo aangeharkt, met overal dezelfde indeling: provinciale weg, industrieterrein, woonwijk, dorpskern. En daaromheen soms een bos, maar meestal weilanden. Dat is Nederland voor mij. Hoe kan je daar nou een leuke vakantie hebben en het gevoel hebben dat je helemaal weg bent? Bovendien vind ik dan de Randstad veel leuker en lijkt me de verleiding om in de auto te stappen en naar huis te gaan veel te groot.

Maar nu ben ik een lang weekend op de Waddeneilanden geweest. Ik ging Waddenhoppen van Texel naar Vlieland, en man wat ben ik om! Met name Vlieland vond ik helemaal geweldig. De mensen zijn er super aardig, het eiland is bloedmooi, de natuur volstrekt ongerept en je hebt echt het gevoel heel ver weg te zijn. Het is er niet zo heet als in Frankrijk soms, en waanzinnig veel te doen voor kinderen. Van paardrijden tot surfen. Van zeehondjesspotten tot een eilandsafari in een tuktuk. En natuurlijk ’s avonds Pokémons zoeken in de Dorpsstraat, want het eiland is autovrij en de kans dat ze onder een auto lopen nihil, dus zag het er rond een uur of zes even zwart van de jongetjes die achter een smartphone aan renden.

Dit zijn mijn tips voor Texel en Vlieland met kinderen:

1
De Zelfpluktuin

pluktuin rivella

Net buiten Den Burg ligt de Zelfpluktuin: een prachtige tuin met overal bankjes, kassen en speelruimte. Daar kan je ijsjes eten, smoothies drinken, spelen maar vooral aardbeien, besjes en bloemen plukken. Felix vond het geweldig om te zien hoe aardbeien groeien en plukte zelfs een bloem voor me. Morris was weer eens op het hoogtepunt in zijn wagentje in slaap gevallen, zeg maar gerust coma, dus heeft bijna alles weer gemist. Gelukkig is het een geweldige plek om te hangen, ook met minder weer, dan kan je taart eten op het terras in de kassen. Daar wachtte mijn moeder bij Morris in zijn wagentje, tot Felix en ik klaar waren met plukken.

2
Hotel de 14 sterren & Restaurant de Worsteltent
14 sterren rivella
Voor ik op reis ging googelde in ‘biologisch eten Texel’. Ik ben namelijk altijd als de dood dat ik een hele week alleen maar in van die pannenkoekenhutten zit. Nou heb ik niks tegen pannenkoeken, maar zeg nou zelf: het is soms heel moeilijk om een restaurant te vinden waar ze én kindvriendelijk eten hebben en waar het toch voor de volwassenen echt leuk is. Nou, deze Worsteltent is dan echt het walhalla, met een romantische tuin met speeltuin ernaast, een loungeplek, lekkere salades en zelfgemaakte frites, met een klein hamburgertje erbij. En wat een leuke mensen! Echt een topplek. Ze hebben er ook een paar kamers die er geweldig uit zien. Ik zat er heerlijk met mijn moeder aan een bordje tapas terwijl  de kinderen in de speeltuin hingen (en Felix op jacht was naar Pokemons – die er zijn!).

3
Texel Yurts
texel yurts rivella
Aan de rand van de duinen, vlak bij de veerboot, ligt Texel Yurts. Het is een aparte camping naast Loodsmansduin, wat er ook leuk uitziet. Maar mijn stijl is meer deze uithoek waar 6 volledig ingerichte yurts staan, van die ronde Mongoolse tenten. De eigenaren zijn heerlijke hippies, iedereen die er logeert spreekt Nederlands en de kinderen gingen meteen los in de hangmat. Het leuke is dat de grote camping van alles te bieden heeft voor de kinderen, maar dat je toch in die kleinschalige sfeer van de yurts kan overnachten (en je glaasje wijn – of in dit geval Rivella – kan drinken). Ik zag er alleen maar leuke types rondlopen.

4
Boot de Vriendschap
boot rivella
Okee: Dit. Moet. Je. Meemaken. Helemaal bovenin het eiland, vlakbij de vuurtoren, vertrekt in het hoogseizoen dagelijks deze boot voor een man of 40. De Vriendschap ligt op een waanzinnig romantisch stukje Texel, met een prachtige houten steiger. De boot maakt dagtochtjes naar Vlieland, maar je kan ook een enkeltje Vlieland nemen. Doe! Want na een minuut of 40 kom je aan op het meest ongerepte stuk van Vlieland: de zandvlakte die meer dan de helft van het eiland beslaat. De Vliehors Expres haalt je op en dan gebeurt er dit…

5
De Vliehors Expres
Vliehorn express rivella
De Vliehors Expres is een bijna amfibisch voertuig, helemaal te gek voor kinderen. Daarmee rijd je over het zand, en soms dwars door de branding naar de semi-bewoonde wereld. Je hebt echt even op die zandvlakte het gevoel dat je op een andere planeet bent. Je ziet alleen maar zand, stukken boom, wat duin en water. We hebben zelfs de koppen van een paar zeehondjes gezien. Op het eind gaat de vrachtwagen recht omhoog het duin op en schuift alle bagage over de grond, tot grote hilariteit van de jongens. Dus ook als je alleen op Vlieland op vakantie bent, zou ik dat ritje even maken, al dan niet met de boottocht erbij.

6
Het Posthuys
posthuys rivella
Op internet zag ik Het Posthuys en ik dacht: ja, nou ja, een klassieke lunchplek in de duinen. Maar het is veel bijzonderder dan dat. Het ligt echt midden in de natuur en als je net die tocht met de Vliehors Expres hebt gemaakt door de wildernis, ben je heel verrast dat er midden op die duinen een restaurant staat. Als je al op het eiland logeert, is het een heerlijke fietstocht. Ze hebben er een leuke lunchkaart, met boterhammen met pindakaas voor de kleintjes en salade geitenkaas voor de volwassenen (of broodjes kroket). Morris hing de hele lunch in de speeltuin, Felix las de Donald Duck, want Pokemon Go had er geen bereik (haha, net goed.)

7
Camping Stortemelk
Dit is de meest populaire camping van Vlieland. Het lijkt wel of iedereen hier weleens gelogeerd heeft. En dat snap ik want ze hebben er ook voor elk wat wils: huisjes, tenten, jongerenhoeken met muren gebouwd van bierkratten, en een gigantische speeltuin die zo leuk was dat ik Morris er echt niet meer weg kreeg. Wij mochten een ingerichte huurtent uitproberen op een prachtige plek bij de duinen, maar daar zijn we bijna niet geweest, zo fijn vond Morris het in die speeltuin. Gelukkig was er een groot terras naast, waar wij een drankje konden drinken tot het avond was.

8
Surfen bij Vlieland Outdoorcentrum
surfen rivella
Felix en ik gingen surfles nemen! Haha! Wie had dat gedacht? Dat is het leuke van mijn werk, dat ik zoveel dingen moet testen, dat ik dit met een impuls heb gereserveerd en dat we toen wel moesten. Morris was weer eens in slaap gevallen en bij mijn moeder gebleven. Dus Felix en ik op de tandem naar de duinen, waar we door instructeur Erik in een wetsuit werden gepropt en de zee in liepen met ons board (ik moet afleren ‘plank’ te zeggen). Een wc hadden ze niet (‘doe maar in de duinen’), want er is daar niks. Alleen maar zee, zand en zon. Na een korte instructie gingen we het water in, en pakten golf na golf. Dat ging nog wel, maar midden in die golf opstaan was wel en dingetje. Ik ben een paar keer flink gevallen, maar had het bijna te pakken. Felix ging beter: die kwam wel echt overeind. Als we hier langer zouden zijn, zou ik zeker als onderbreking van de stranddag elke dag een uurtje les nemen.

9
Eilandsafari met een tuktuk
tuktuk vlieland

Als je net aankomt is het leuk om anderhalf uur met de tuktuk van Kees over het eiland te tukken. Chauffeur Kees brengt je van de vuurtoren naar het verlaten strand, wijst nog even op de ‘badkamer’: een plasje brak water waar zeldzame vogels als de lepelaar zich wassen. De kinderen vinden het leuk, jij hebt even rust en Morris viel weer eens in slaap, maar Felix en zijn vader hebben de vuurtoten beklommen terwijl in in de oorverdovende stilte met een slapen kind op ze wachtten.

10
Varen naar de zeehonden
zeehondjes
Ik vroeg aan de eigenaar van de fietsverhuur Jan van Vlieland, die ook boottochten organiseert, wat de beste tijd is om zeehonden te kijken. Zijn antwoord was even nuchter als veelzeggend: “Die zeehonden zijn er altijd.” Dus wij met de boot midden op de dag erheen. Ik had verwacht een paar keer zo’n zwart bolletje boven de golven uit te zien. Nou, dat was dus heel anders! Hele kolonies lagen er op het wad. Meer dan een half uur hebben we daar rondgedobberd. De zeehonden zwommen om ons heen, kopje onder kopje boven. De kinderen gilden het uit van de lol.
Op de terugweg stuntte de kapitein nog flink met de speedboot. “Leuker dan een achtbaan,” zei Felix zelfs. Leuker ook dan Pokémon Go? “Ja, mama, véél leuker.” :-)

Het prachtige compilatiefilmpje van dit Waddenhoppen avontuur bekijk je hier:


Over Rivella & Waddenhoppen

Rivella en Doutzen houden van de Waddeneilanden. Omdat ze zo lekker naturel zijn en je er heerlijk tot rust komt. Daarom zetten ze zich deze zomer samen in om te laten zien hoe mooi dit stukje Nederland is. En proberen ze ervoor te zorgen dat die pure schoonheid behouden blijft. Check de website van Rivella voor meer info.

Uitgelichte foto: Roel van Koppenhagen voor Rivella

https://www.staledda.nl/activiteiten/wandelponys/