Wat ik het aller- maar dan ook allerleukst vind aan het moederschap (Huh!?!)

10.09.2015 02:00
moederschap

Een leuke man flirterig een billendoekje aanbieden en een applaus krijgen als je op de wc zit – dat uitgerekend deze dingen het moederschap leuk maken had Tamara niet gedacht!

Ik ben nu dus al 9 jaar moeder. Eerst van jongetje één en jaren later kwam jongetje twee. Ze zijn nu 9 en 3 jaar, en ze verbazen me nog steeds met hun onverwachte acties. Natuurlijk is het heerlijk om een baby te knuffelen, om een klein handje in het jouwe te voelen schuiven, om vragen als: ‘Waarom wordt het donker?’ te beantwoorden. Maar door de jaren heen heb ik nog wat onverwachtere dingen verzameld die het moederschap helemaal geweldig maken (hoewel…)…

LEES OOK: Regeldagen: de ritmeverstoorders in het leven van een nieuwe moeder

Bijvoorbeeld:

1. Dat je op de wc plast en je peuter twee duimen omhoog steekt en zegt: “Goed zo!”
Sinds een week of twee doet Benjamin dat en ik lig helemaal in een deuk. Wilde ik een paar weken geleden nog alsjeblieft één keer helemaal alleen plassen, nu mis ik het als er niemand staat te juichen omdat ik op het potje heb geplast. (Ik word ook dagelijks door dezelfde peuter met een NERF-pistool bedreigd op de wc, dat vind ik dan weer wat minder…)

2. Dat je oudste opeens kan vragen: “Mama? Wat vind je er eigenlijk van dat je de enige vrouw in huis bent?”
En dat je oprecht kan zeggen: dat vind ik geweldig!

3. Anderhalf uur de wereld aan je voorbij zien trekken als je peuter op je in slaap valt
Benjamin slaapt net niet meer tussen de middag, maar soms heeft hij het toch nodig. En je weet nooit wanneer. Die dutjes duren anderhalf uur en komen totaal onverwacht uit de lucht vallen. Deze zomer: 3 x op de fiets onderweg naar het strand. Dan haal ik ‘m uit zijn fietsstoeltje, loop naar een strandtent en plof daar neer in de eerste stoel die ik zie. Ik kan dan geen kant meer op, ik heb geen andere keuze dan onderuit zakken en anderhalf uur voor me uit staren. Heerlijk!

4. Dat je geen lange gesprekken met vreemden meer hoeft te voeren als je geen zin hebt
Als er een feestje is, met mensen die ik niet zo goed ken, vind ik niks lekkerder dan mijn peuter meenemen. Dan sta je te kletsen met iemand waarvan je denkt: NEE! NIET DIE! Maar dan ben je zo weer weg – je moet écht even checken of je zoontje niet ergens iemand de hersenen aan het inslaan is/ een sloot inloopt / de hele chipvoorraad aan het opvreten is.

5. Dat je alleen nog maar tijd hebt voor je échte vrienden
Want serieus: als je een kind krijgt ben je in één klap verlost van die halve gare vriendschappen waar je al jaren obligaat eens per jaar mee afspreekt maar met wie het nooit écht wat heeft willen worden.

6. Dat je kennis hebt mogen maken met het fenomeen ‘billendoekjes’
Ik ben bijna uit de luiers, maar die billendoekjes, daar kan ik echt niet meer zonder. Ik was laatst stappen met een vriendin, toen ik een (leuke) man zag die zijn ketting op de fiets aan het doen was. Aha! Dit was mijn kans! Ik stopte mijn fiets en sprak de romantisch-flirterige woorden: “Hallo. Wil je misschien een… billendoekje?”

7. Dat je nooit meer denkt: “Wat? is de dag nu alweer voorbij?”
Vroeger verkwanselde ik weleens een hele dag met hangen in huis. Dan dacht ik aan het einde van de dag: “Huh? Is het al zes uur? Weer niet naar het strand / het museum / op bezoek geweest” Nu is het in het weekend gewoon aanpoten. We racen van supermarkt naar museum naar speeldate naar kinderverjaardag – en het lijkt maar geen zes uur te worden, laat staan acht uur! Waar ook weer nadelen aan kleven, maar goed – het gevoel dat je een dag verkwanseld hebt, ken ik niet meer.

LEES OOK: 10 Murphy’s Law-momenten die je geheid (gaan) overkomen in het moederschap

8. Dat je om acht uur denkt: “Wauw! De dag is voorbij!”
Er zijn 1000 dingen die niet gelukt zijn vandaag, maar iedereen leeft nog en nu kan de avond beginnen!

9. Dat je je nooit meer zorgen maakt als je een nacht niet goed slaapt
Slaap? Haha. Dat is zó 2011!