Wat je kunt doen als je niet op een babyshower zit te wachten

02.08.2021 18:00

Elke maandag geeft Franke, inmiddels goed getraind als moeder, advies over prangende kwesties. Deze week: geen zin in een babyshower? Helemaal niet erg!

Toen mijn buik voor niemand meer te ontkennen viel, tien jaar geleden inmiddels, kwamen her en der voorzichtige verzoeken. Waarschijnlijk wisten mijn vriendinnen het antwoord al, want er werd wel héél omzichtig gevraagd hoe ik stond tegenover een babyshower. Resoluut veegde ik sluimerende plannen van tafel. Een babyshower is niet helemaal mijn ding. 

Gezellige bel wijn 

Ik houd van een gezellige bel wijn op een feestje, en als er nou iets was wat op mijn eigen babyshower niet mocht, dan was het wel die lekkere bel. Bovendien wist ik niet helemaal zeker of ik spelletjes als ‘Raad wat er in dit potje babyvoer zit’ of ‘luier ruiken’ op waarde zou weten te schatten. Ik stelde daarom voor die babyshower te ruilen voor een straffe afterparty, het liefst in een gezellige kroeg. Die afterparty schoof ik overigens steeds voor me uit toen mijn dochter Puk geboren was, want ik had lange tijd nul behoefte aan alcohol. Maar ja, dat wist ik toen nog niet. Als jij een beetje slim bent, pak jij dit verhaal veel verstandiger aan dan ik. Want het zou toch zonde zijn een geweldige party aan je feestneus voorbij te laten gaan. 

Het is niet verplicht 

Als je het een prettig idee vindt je kraamtijd rustig te houden, dan is de babyshower hét moment om groots aan te pakken. Wil je om diezelfde reden juist de babyshower overslaan, dan is dat natuurlijk ook oké. Het hoeft echt niet allebei, we moeten al genoeg met zijn allen. Je beledigt niemand als je vriendelijk bedankt voor een feest waarop je zelf niet zit te wachten. Als je wél allebei wilt, ook prima natuurlijk.

Wat je ook kunt doen

Als je wel een gezellige samenkomst wilt hebben zonder aan luiers te moeten ruiken of koekhappen of met een blinddoek om babyhapjes raden, dan kun je ook nog altijd iets anders ondernemen met je matties. Zoals heerlijk borrelen op een terras. Een klusmiddag, waarbij je vrienden de babykamer in gereedheid brengen. Een mother blessing organiseren als je meer van het spirituele bent. Of je vraagt om een high tea of middagje nagelsalon. 

Kan en mag allemaal. Als jij je maar op jouw manier kan voorbereiden op het moederschap met de mensen om je heen van wie je houdt. En gelukkig kan dat nog op heel veel manieren. Dus doe lekker wat bij je past. Santé!

Meer tips van Franke lezen? Bestel dan hier haar nieuwe boek Ik denk dat ik het wel kan, boordevol tips voor kersverse moeders!

 

 

Openingsbeeld: Paola Vasquez, Pexels