Wat je nog niet wist over borstvoeding (en enorm handig bovendien!)

17.01.2021 18:30

Philippine heeft twee keer ongeveer een half jaar borstvoeding gegeven. Met liefde en met haat. Want het was makkelijk (altijd op voorraad, altijd op temperatuur), fijn (intiem samen met je baby) en ‘het beste voor je kind’ (de mijne zijn nogal allergie-gevoelig). Maar ook ongemakkelijk (want blote borsten), gedoe (lekkende tepels en waar zijn die borstvoedingspads nou gebleven?!) en bij vlagen irritant (want geen wijn). Voor alle borstvoedende moeders: stop met zeuren en zoeken, 9 dingen die de borstvoeding een stuk makkelijker/leuker maken!

Lees ook: Als borstvoeding niet lukt… (Over de krankzinnige druk die je dan voelt).

  1. Te weinig productie is niet fijn. Te veel ook niet. Toeschietreflex in de Albert Heijn? Lekkende rechterborst tijdens het voeden met de linker? Om het uur een nieuwe borstvoedingspad nodig omdat de ander doorweekt is en dus doorlekt? Gatsie. Ik zat altijd te hannesen met die papieren dingen. De wasbare heb ik ook geprobeerd, vond ik geen succes. Nu hoorde ik laatst van een vriendin over siliconen borstvoedingspads die zich vacuüm zuigen aan je borst. Heb je bovenstaand gedoe dus niet meer. En je spoelt ze na gebruik gewoon af onder de warme kraan. Hoe handig!
  2. Die peperdure bakjes van Avent of Medela waarin je moedermelk kunt bewaren, vond mijn moeder maar onzin. Je kunt toch ook gewone bakjes gebruiken? Nee mam, want in diezelfde bakjes bewaar ik nu de babyhapjes van mijn jongste zoon of vries ze in. Of ik doe er melkpoeder in als hij uit logeren gaat, hoef ik niet dat hele pak mee te sjouwen.
  3. Download de app ‘Samen Voeden’. Hier kun je bijhouden met welke borst je als laatste gevoed hebt, of je 1 of 2 borsten hebt gegeven, hoelang dit duurde en hoe laat dit was (en ook of je baby gepoept en geplast heeft, hoeveel ie weegt etc.). Geen gedoe meer met lintjes die je aan je beha-bandje knoopt, elastiekjes om je pols die je vergeet te wisselen en zoekgeraakte briefjes waar je deze informatie op hebt gekrabbeld.
  4. Alcohol drinken mag dus! Echt waar. Je mag direct na de voeding heus één glaasje wijn. Er moet in ieder geval 1,5 uur tussen zitten tot de volgende voeding. Lees hier maar.
  5. Ik vond borstvoedingskleding over het algemeen vrij lelijk. Daarom haalde ik een stapel überrekbare hemdjes, leuk vestje erover en klaar.
  6. Investeer in een goede borstkolf. Zoek er een waarbij je je handen vrij hebt en die je ook nog eens onder je kleding kunt gebruiken (en je dus bijvoorbeeld de boterham voor je peuter kan smeren of gewoon kunt doorwerken tijdens het kolven).
  7. Als je genoeg productie hebt kun je kolven en voeden tegelijk. En als je baby genoeg melk uit één borst drinkt tenminste. Maar zo ja, sla je twee vliegen in één klap: je baby voeden en een voorraadje opbouwen. (Die kun je later weer mooi inzetten als je een avondje uit eten gaat met je man).
  8. Niet in die eerste weken, maar na een tijdje, kun je de laatste voeding lekker vervangen door een flesje poedermelk dat je man kan geven. Kun jij lekker op tijd naar bed!
  9. Spuugt je baby veel en moet je eigenlijk over naar een dikkere variant poedermelk? Zonde eigenlijk, als je borstvoeding net goed loopt. Kost iets meer tijd, maar je kunt natuurlijk ook de voedingen kolven en daar Johannesbroodpitmeel aan toevoegen.