Wil je een seksleven? Stop met borstvoeding geven

20.02.2020 18:30

Annemieke maakt zich zorgen over haar extreem lage libido. Ligt het misschien aan het feit dat ze nog steeds borstvoeding geeft?

Mijn megageduldige vriend die het in de laatste anderhalf jaar vooral met z’n rechterhand heeft moeten doen, zou wel weer een keertje van bil willen. Niet dat ‘ie het zegt hoor, daar is K. te beleefd voor. Maar ik merk het.

‘Seks? Ik doe nog liever mijn belastingaangifte!’

Een speelse klap op mijn kont terwijl ik de afwas doe (dat doet ‘ie niet nog een keer want ik draaide me om met het broodmes nog in mijn hand, wat bijna tot een bezoekje aan de Eerste Hulp leidde). Zijn vingers die tijdens een knuffel langzaam maar zeker afdwalen naar mijn borsten (AFBLIJVEN jij, die zijn voor Zoë!). Een poging tot tongzoenen (bah, het idee alleen al!) voordat ik naar bed ga en hij naar de bank – waar hij wel acht uur ongestoorde slaap krijgt, zodat meneer niet meer te moe is om te neuken. De signalen zijn duidelijk en hoewel ik het zielig vind voor mijn vriend, zit ik hier absoluut niet op te wachten. “Seks? Ik doe nog liever mijn belastingaangifte!” zeg ik daarom hardop. Dat het even duidelijk is. K. druipt af.

Niet bestaand libido

Het is niet alleen de vermoeidheid. Of het feit dat ik er niet meer uitzie als vóór de zwangerschap en me eerlijk gezegd niet voor kan stellen dat mijn vriend geil wordt van iemand die permanent in een onflatteus huispak rondloopt met slaapgebrek, een rothumeur en een buikje. Het is niet alleen het tijdgebrek of het feit dat ik in die drie kwartier die Zoë slaapt ook kan werken, de vloer kan stofzuigen of iets anders nuttigs kan doen in plaats van vrijen. Ik moet er gewoon niet aan denken. Niet zes weken na de geboorte toen het officieel weer mocht, niet negen maanden na de geboorte toen ik eigenlijk ontzwangerd zou moeten zijn, en nu, 15 maanden nadat onze dochter geboren is, nog steeds niet. Mijn libido is niet meer ‘laag’ of ‘extreem laag’ te noemen; het is gewoon non-existent.

Gewoon zin maken?

No worries want dit is heel normaal, weet vriendin P. me te vertellen. “Je geeft namelijk nog steeds borstvoeding.” Verdomme, zou dat de reden zijn? Mijn borsten zijn inderdaad voedingsopslag voor Zoë; hoewel onze dreumes inmiddels redelijk met de pot mee-eet, hangt ze ook nog steeds iedere paar uur (en de hele fokking nacht) aan de borst. Zou mijn libido weer terugkomen als mijn dochter geen moedermelk meer drinkt? Naar het motto: Wil je een seksleven? Stop met borstvoeding geven! Ik weet het niet hoor, ik heb die slogan nog nooit ergens gehoord. Volgens mij zijn er ook veel mama’s die wel vrijen en voeden. Misschien is het een kwestie van use it or lose it en moet ik gewoon zin maken. (Wat ik niet doe want daar heb ik geen zin in). Hoe gaat dit bij andere vrouwen?

De Huismuts doet het ook niet meer

Oh gelukkig, Rachel Siwaletti doet het ook niet meer. In een video vertelt vlogster De Huismuts dat ze sinds de bevalling van haar tweede kind geen zin meer heeft in seks. Man Willem suggereert zelfs dat het door de borstvoeding komt. Helemaal gerustgesteld kijk ik verder. Totdat ik erachter kom dat Rachel deze video drie maanden na de geboorte van haar kind maakte. Drie maanden. DRIE MAANDEN????!!!! WTF? Bij ons duurt de periode dat we ‘het’ bijna niet meer doen reeds vijf keer zolang. Na heel hard nadenken, tel ik vier keers seks in 15 maanden. In de video van De Huismuts doet Rachel’s man Willem, die blijkbaar wel wat meer zou willen neuken, semi-grappig een oproepje: zijn er dames die hem uit de brand willen helpen? De arme kerel *kuch*. Ik geloof dat ik voor K. maar een heel team prostituees inhuur, heeft ‘ie wel verdiend.

De schuldigen: oxytocine & prolactine

De schuldigen van mijn gebrek aan libido zijn onder andere de hormonen oxytocine en prolactine, die beiden aangemaakt worden tijdens het borstvoeden. Door oxytocine heb je minder behoefte aan intimiteit. Klinkt raar, omdat dit zogenaamde knuffelhormoon ook aangemaakt wordt tijdens seks, maar blijkbaar kun je er ook teveel van hebben. Oftewel: met een kind dat de hele tijd in je armen ligt en aan je tepels zuigt, ben je uitgeknuffeld en kan manlief zijn handen maar beter thuishouden. De prolactine houdt het oestrogeenniveau laag, wat er niet alleen voor zorgt dat mijn menstruatie een zooitje ongeregeld is, maar ook dat ik minder zin heb de horizontale tango te dansen. In sommige gevallen leiden lage oestrogeenspiegels zelf tot vaginale droogte, wat helemaal funest is voor je libido. Maar betekent dit echt dat borstvoedende moeders niet meer seksen?

Wandelend cliché

Er bestaan nogal wat clichés over hoe het er binnen een borstvoedend gezin aan toe gaat. Moeder met de baby de hele tijd aan de borst en de partner van de moeder komt nu op de allerlaatste plaats, sensualiteit en intimiteit behoren tot het verleden.’ Valt te lezen op de site van La Leche League. Aha, ik ben gewoon een wandelend cliché. De zin daarna (‘Dit is niet noodzakelijk waar en verschilt sterk van situatie tot situatie’) negeer ik voor het gemak even. Net als het feit dat ze hier over de kraamtijd praten waarin je 24/7 voor zo’n hulpeloos hoopje baby moet zorgen – terwijl onze dreumes al bijna haar eigen jas aan kan trekken. Selectief scroll ik verder totdat ik een stukje vind dat me wel bevalt: ‘De moeder heeft op zo’n moment misschien meer aan een andere uiting van liefde. De partner kan zijn liefde bijvoorbeeld tonen door de wens van de moeder even alleen gelaten te worden te respecteren of door een leuke attentie zoals een lekkere maaltijd bij kaarslicht, voor haar een ontspannend bad  te laten vollopen…’

Opzouten schat, ik ga voeden

Oftewel: ik kan kiezen tussen stoppen met borstvoeden en m’n seksdrive weer terugkrijgen, of doorgaan met voeden en mijn vriend naar de La Leche League site verwijzen in de hoop dat ‘ie me met rust laat, cadeautjes koopt en candlelight dinners bereidt. Aangezien we alleen een douche hebben en ik die zelf wel kan aanzetten, mag ‘ie in plaats daarvan de WC schoonmaken. Ik neig sterk naar optie twee. Daarbij komt nog dat mijn dochter moedermelk weigeren hoogstwaarschijnlijk tot gekrijs, woedeaanvallen en nog minder slaap gaat leiden. Allemaal ultieme libido-killers. En dan is er natuurlijk nog de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie door te gaan met borstvoeding geven tot je kind twee is. Ik hoef niet lang na te denken. Opzouten K., veel plezier met je rechterhand; ik voed nog wel een jaartje door!

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: 40 dingen die ik denk als het weer eens tijd wordt voor seks