Waarom wintersport ook met de allerkleinsten heel leuk is (sleetje rijden!)

© Ski amadé, Schladming-Dachtsein
Barbara heeft haar hele jeugd in Oostenrijk geskied. Nu ze zelf kinderen heeft, wil ze dat hen ook meegeven. Ze dacht dat het beter was om te wachten tot ze wat ouder waren, maar sinds die ene keer weet ze: ook met de allerkleinsten is ravotten in de sneeuw natuurlijk geweldig.

De eerste keer dat ik skiën echt leuk vond, was ik 6. De jaren ervoor heb ik ervaren als een brei aan kou, snot, huilen en bergen sneeuw in mijn kraag. We moesten in sleepliften waar ik dan steeds uitviel. We hadden geen lockers en de skiverhuur zat midden in het dorp, dus moesten we de ski’s en de stokken het hele dorp door sjouwen… Ik vond het pittig. Dus toen ik kinderen kreeg, dacht ik: we wachten echt tot de jongste 6 is voor we op wintersport gaan – en geen jaar eerder.

Maar toen was de jongste net 3 en sneeuwde het in Nederland. Ik haalde de slee van zolder, zocht een bos met een heuvel en stapte met mijn zoontje Morris op de slee. Ik voelde me weer een kind, helemaal blij in de sneeuw. De beelden van onze skivakanties in Oostenrijk speelden weer door mijn hoofd. Vlak daarna hadden we een paar studiedagen zodat we Felix, de oudste, buiten de schoolvakanties mee konden nemen en voor we het wisten zaten we in de auto. Op weg naar Oostenrijk, naar de sneeuw, naar Fiss, het dorp waar ik als kind altijd naartoe ging. Mijn hart ging open.

We hadden maar een paar dagen daar, dus dat hele stramien van op zondag voorskiën – dan de hele week in een klasje – en op zaterdag de eindwedstrijd gold niet voor ons, en eigenlijk was dat voor de eerste keer wel een zegen. Relaxt kwamen we op een donderdag aan. Die middag hebben we twee sleetjes gehuurd en zijn we de berg afgescheurd. Ik met een 3-jarige voorop en Thomas met onze 9-jarige (die daarna meteen zijn eigen slee wilde). Die middag hadden we ook tijd om een privéles te boeken voor Felix, zodat hij een basis kon leggen met skiën. En om van die hele kleine mini-ski’tjes te huren, want het was voor mij een lang gekoesterde wens om een keer met een klein kind tussen mijn benen de berg af te raggen.

Na een ochtend skiën was het wel weer mooi geweest voor ze. Gelukkig is er in de wintersportdorpen van Oostenrijk zoveel anders leuks te doen: een sneeuwpop maken voor het hotel, een sneeuwballengevecht, een speeltuin in de sneeuw, gewoon op een plastic zak een heuvel af glijden. Er was zelfs een achtbaantje dat met een kabel de berg op getrokken werd en daarna – pats! – losschoot. Gillend van de pret denderden we naar beneden, door het bos: de koude wind in ons gezicht. Opa en oma waren ook mee: die gingen wandelen, lunchen, en af en toe een uurtje met ons mee skiën. Na afloop dronken we een kop warme chocolademelk met slagroom. Heerlijk!

De frisse lucht, de zon op je gezicht, de kou, de sneeuw – ik ben er helemaal verslaafd aan. En de kinderen nu ook. Skiën is fantastisch, maar wintersport is zoveel meer dan dat. Na afloop van een hele dag in de buitenlucht doken we een après ski hut in om de polonaise te lopen (gillen van de pret!), daarna met de kinderen het zwembad in (opa en oma lagen lekker te chillen in de sauna) en dan uit eten. Drie keer raden hoe snel ze daarna in slaap vielen, de kinderen. En wij? Met de kippen op stok. Volgend jaar gaan we weer, dat weet ik wel zeker!

Mijn persoonlijke tips over wintersport met de kleintjes:

rodeln


• Het Lieser- Maltatal is the place to be voor het hele gezin.
Gelegen in de populaire skiregio Karinthië, biedt het sneeuwzekere, brede afdalingen, funparks en snowparks. Hier vind je sneeuw, sneeuw, en nog eens sneeuw. En onder het mom van jong geleerd… in het speciale ‘Windel-Wedel-Camp kunnen kinderen al vanaf twee jaar spelenderwijs het ski- en bochtenwerk onder de knie krijgen.

 

fullsizerender• Als de kinderen centraal staan en je zelf niet zo heel erg groots hoeft te skiën, kies dan een klein dorp uit. Dan zijn de dagkaarten voor de liften niet zo duur. Het is namelijk wel leuk om gebruik te maken van die liften, want alleen al zitten in een stoeltjeslift of gondel is al een feest. Kelchsau in Brixental is een goed voorbeeld van een perfect dorp voor kleintjes: een behapbaar skigebied, een rodelbahn, hondenslederitten én Nederlandse kinderopvang.

 

kinderkaiser-9-4-12

 

• Wil je wél heel groots skiën en de kinderen onderbrengen in het avonturenpark met Nederlandse begeleiding, dan moét je naar  Scheffau in Wilder Kaiser. Daar hebben ze een kinder avonturenpark van 7000 m2 en daarbuiten een van de grootste skigebieden van Oostenrijk voor de volwassenen.

 

bertas_kinderland8


• Mijn hart gaat sneller kloppen bij skigebied Nauders
 waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Dit gebied staat bekend als het meest kindvriendelijke skigebied van Oostenrijk. Echt álles is hier ingericht op (kleine) kinderen. De brede pistes, de buckelpistes, de freeride-areas en de heerlijke bergrestaurants waar je een fijne bolognese kan eten. Er zijn grote skischolen met Nederlandstalige instructeurs, en in het speciale ‘Nauderix’land kunnen de kleintjes leren skiën.

Benieuwd naar welke plekken je in Oostenrijk moet bezoeken, kijk dan op deze site? Wil je meer goede tips, lees dan ook: de 10 beste adressen in Oostenrijk met kinderen

logo-oostenrijk
Deze productie is gemaakt in samenwerking met het Oostenrijks Toerismebureau, maar de inhoud ervan komt recht uit mijn hart. 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

9 redenen waarom komkommers dus de allerbeste groente ever zijn

De vlag kan uit! Barbara is helemaal blij dat de enige groente...
Lees verder